Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Intel: Νέα Xeon μόνο για E-Core το 2024

    Δεν είναι μυστικό ότι η πλατφόρμα εταιρικών επεξεργαστών της Intel έχει φτάσει το όριο τις στις τελευταίες γενιές. Σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, η Intel κυνηγά τη στρατηγική multi-die, ενώ βασίζεται σε μια κατασκευαστική πλατφόρμα που δεν έχει προσφέρει τα καλύτερα στην αγορά. Τούτου λεχθέντος, η Intel αναφέρει περισσότερες αποστολές των τελευταίων προϊόντων της Xeon τον Δεκέμβριο από ό,τι η AMD για όλο το 2021, και η εταιρεία λανσάρει την κλιμακωτή πλατφόρμα επόμενης γενιάς Sapphire Rapids Xeon αργότερα το 2022. Μέχρι τώρα, οι διαρροές για το Sapphire Rapids ήταν σποραδικές, ενώ σήμερα η Intel αποκάλυψε τον νέο οδικό χάρτη.

    Αυτήν τη στιγμή στην αγορά βρίσκεται η κλιμακωτή πλατφόρμα Ice Lake 3ης γενιάς Xeon της Intel, που βασίζεται στον κόμβο διεργασίας 10 nm της Intel με έως και 40 πυρήνες Sunny Cove. Το καλούπι είναι μεγάλο, περίπου 660 mm2, και στα σημεία αναφοράς μας είδαμε μια σημαντική αύξηση της απόδοσης των γενεών σε σύγκριση με την προσφορά Xeon 2ης γενιάς. Η ανταπόκριση στο Ice Lake Xeon ήταν ανάμεικτη, δεδομένου του ανταγωνισμού στην αγορά, αλλά η Intel προχώρησε αξιοποιώντας μια πιο ολοκληρωμένη πλατφόρμα σε συνδυασμό με FPGA, μνήμη, αποθήκευση, δικτύωση και τις μοναδικές προσφορές επιταχυντών της. Τα έσοδα, ανάλογα με το τρίμηνο που εξετάζεται, είναι είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω με βάση τον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες αφομοιώνουν τα τρέχοντα αποθέματά τους επεξεργαστών (όπως δήλωσε ο CEO Pat Gelsinger).

    Η Intel έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να επικοινωνήσει την 4ης γενιάς Xeon Scalable πλατφόρμα της, Sapphire Rapids. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ήδη ότι θα χρησιμοποιεί >1600 mm2 πυριτίου για λύσεις με τον υψηλότερο αριθμό πυρήνων, με τέσσερα πλακίδια συνδεδεμένα με την τεχνολογία ενσωματωμένης γέφυρας της Intel. Το τσιπ θα έχει οκτώ κανάλια μνήμης 64-bit DDR5, υποστήριξη για PCIe 5.0, καθώς και τις περισσότερες προδιαγραφές CXL 1.1. Νέες επεκτάσεις matrix μπαίνουν επίσης στο παιχνίδι, μαζί με επιταχυντές ροής δεδομένων, τεχνολογία γρήγορης υποβοήθησης, όλα βασισμένα στα πιο πρόσφατα σχέδια P-core που υπάρχουν επί του παρόντος στην πλατφόρμα επιφάνειας εργασίας Alder Lake, αν και αυτά είναι βελτιστοποιημένα για χρήση σε Datacenter (που συνήθως σημαίνει υποστήριξη AVX512 και μεγαλύτερα caches). Γνωρίζουμε ήδη ότι οι εκδόσεις του Sapphire Rapids θα είναι διαθέσιμες με μνήμη HBM και ο πρώτος πελάτης για αυτά τα τσιπ θα είναι ο υπερυπολογιστής Aurora στο Argonne National Labs, σε συνδυασμό με τον νέο υπολογιστικό επιταχυντή υψηλής απόδοσης Ponte Vecchio.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.