Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η υπηρεσία Last.fm κλείνει τα 20 χρόνια και πλέον "ζει" στο Discord

    Tην εβδομάδα που μας πέρασε, η υπηρεσία που έφερε την πρακτική παρακολούθησης των συνηθειών ψηφιακής ακρόασης έγινε 20 ετών. Οι χρήστες του Last.fm εξακολουθούν να καταγράφουν την αναπαραγωγή της μουσικής τους, εκατοντάδες χιλιάδες φορές την ημέρα, σύμφωνα με έναν μετρητή λειτουργίας στον ιστότοπο της υπηρεσίας.

    Το Last.fm ήταν επαναστατικό όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Τα πρόσθετα του ιστότοπου - τα οποία δημιουργήθηκαν αρχικά για μια διαφορετική υπηρεσία που ονομάζεται Audioscrobbler - χρησιμοποίησαν το πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής σας, σημείωσαν όλα όσα ακούγατε και στη συνέχεια εμφάνιζαν όλα τα είδη στατιστικών στοιχείων σχετικά με τις συνήθειες ακρόασης σας. Επιπλέον, θα μπορούσε να σας προτείνει κομμάτια και καλλιτέχνες με βάση το τι ενδιαφέρονται άλλα άτομα με παρόμοιες συνήθειες ακρόασης.

    Αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό ένας πρόδρομος των συστημάτων αλγοριθμικών συστάσεων που είναι ενσωματωμένα σε κάθε υπηρεσία ροής μουσικής σήμερα. Spotify, Apple Music, Tidal — ό,τι κι αν ακούτε, παρακολουθούν όλες τις συνήθειές σας και το χρησιμοποιούν για να σας προτείνουν νέα κομμάτια. Αλλά σε αυτές τις υπηρεσίες, τα δεδομένα σας διατηρούνται κρυφά στο παρασκήνιο. Η χρήση του Last.fm ήταν σαν να έχετε πρόσβαση στο Spotify Wrapped που εμφανίζεται στο τέλος κάθε χρόνου, αλλά διαθέσιμο κάθε μέρα και πάντα ενημερωμένο.
    Οι αυτοματοποιημένες προτάσεις των υπηρεσιών ροής έχουν παρακάμψει σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη για μια πλατφόρμα όπως το Last.fm, αλλά υπάρχουν ακόμα γωνιές του Διαδικτύου που ανθίζουν κοινότητες γύρω από τα χαρακτηριστικά της υπηρεσίας του Last.fm. Μία από τις μεγάλες χρήσεις είναι στο Discord, όπου τρίτοι προγραμματιστές έχουν δημιουργήσει μια υπηρεσία που ονομάζεται .fmbot που ενσωματώνει δεδομένα scrobbling στη δημοφιλή εφαρμογή συζητήσεων.


    Πηγή
    Φωτογραφία: theverge.com
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.