Jump to content



  • gdp77
    gdp77

    Let’s unfck the internet: Ένα κάλεσμα για δράση από το Mozilla Foundation

    Έχει πολύ θόρυβο εκεί έξω. Πλημμυρίζουμε με εντυπωσιακούς τίτλους κάθε λεπτό, κάθε μέρα. Θα μπορούσατε να κάνετε μια δουλειά πλήρους απασχόλησης, ταξινομώντας τα διασκεδαστικά, ενδιαφέροντα ή χρήσιμα μιμίδια, feeds και timelines από αυτά που πρέπει να πετάξετε στα σκουπίδια. Είναι δύσκολο να γνωρίζετε τι πρέπει να προσέξετε και πού να βάλετε την ενέργειά σας. Με τόσο μεγάλο θόρυβο, χάος και διχόνοια, φαίνεται ότι ένα από τα μοναδικά πράγματα που έχουμε ως κοινό όλοι,  είναι να βασιζόμαστε στο Διαδίκτυο για να περιηγηθούμε σε ό, τι συμβαίνει στον κόσμο και στη ζωή μας.

     

    Αλλά το Διαδίκτυο δεν λειτουργεί.

     

    Δεν μιλάμε για το αν έχετε σήμα wi-fi ή αν μπορείτε να συνδεθείτε στο διαδίκτυο για τη δουλειά ή για το σχολείο – με αυτήν την έννοια το Διαδίκτυο κάνει μια χαρά τη δουλειά του για τους περισσότερους από εμάς, συνδέοντας δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Για αυτό που μιλάμε είναι η μαγεία. Αυτή η καταπληκτική πύλη για την ανθρώπινη εμπειρία έχει γίνει ένα μέρος γεμάτο παραπληροφόρηση, διαφθορά και απληστία. Και τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει εκείνους με δύναμη – Big Tech, κυβερνήσεις και κακόβουλους – να γίνονται πιο κυρίαρχοι, πιο ανόητοι και πιο επικίνδυνοι. Αυτό είναι κρίμα, γιατί υπάρχουν ακόμη πολλά να γιορτάσουμε και να κάνουμε διαδικτυακά. Είτε να απολαμβάνουμε τα παράλογα – μακράς διάρκειας βίντεο με γάτες – είτε να αντιμετωπίζουμε μια κρίση, όπως η αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας πανδημίας, όλοι χρειαζόμαστε ένα Διαδίκτυο όπου οι άνθρωποι, όχι τα κέρδη, έρχονται πρώτοι.

     

    Ήρθε η ώρα να ακούσετε τον συναγερμό.

     

    Το Διαδίκτυο που ξέρουμε και αγαπάμε έχει γίνει fcked up.

     

    Let’s unfck it together.

     

    Σας ζητάμε να συμμετάσχετε και να ξεκινήσετε μια δράση  για να δημιουργήσετε ένα καλύτερο Διαδίκτυο.

     

     

    Ας πάρουμε τον έλεγχο από εκείνους που παραβιάζουν το απόρρητό μας για να μας πουλήσουν μόνο πράγματα που δεν χρειαζόμαστε. Ας εργαστούμε για να εμποδίσουμε εταιρείες όπως το Facebook και το YouTube να συμβάλουν στην καταστροφική εξάπλωση παραπληροφόρησης και πολιτικής χειραγώγησης. Ήρθε η ώρα να ελέγξουμε αυτό που κάνουμε και να βλέπουμε στο διαδίκτυο και να μην αφήσουμε τους αλγόριθμους να μας τροφοδοτούν ό, τι θέλουν.

     

    Πιθανότατα δεν γνωρίζετε το όνομα Mozilla. Ίσως γνωρίζετε τον Firefox. Αλλά είμαστε εδώ, αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο Διαδίκτυο, για σχεδόν είκοσι χρόνια. Είμαστε ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υπάρχει με μοναδικό σκοπό την προστασία του Διαδικτύου. Τα προϊόντα μας, όπως το πρόγραμμα περιήγησης Firefox, έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα το απόρρητό σας. Είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι μπορείτε να υπάρχει μια επιχείρηση ηθικής τεχνολογίας που λειτουργεί για να κάνει το Διαδίκτυο ένα καλύτερο μέρος για όλους μας. Υποστηρίζουμε τους ανθρώπους, όχι το κέρδος.

     

    Αλλά δεν μπορούμε να πολεμήσουμε μόνοι μας σε αυτόν τον αγώνα. Οι κυρίαρχες εταιρίες τεχνολογίας έχουν γίνει πολύ μεγάλες. Σε χρειαζόμαστε. Χρειαζόμαστε ανθρώπους που καταλαβαίνουν τι είναι να είναι μέρος κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό τους. Άτομα που αγαπούν το Διαδίκτυο και εκτιμούν τη μαγεία του. Άτομα που αναζητούν μια εταιρεία που μπορούν να υποστηρίξουν επειδή είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά.

     

    Γνωρίζουμε ότι θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από προκλητική γλώσσα για να γίνει αυτό πραγματικό. Γι ‘αυτό στην καρδιά αυτής της εκστρατείας υπάρχουν τρόποι που όλοι μπορούμε να συμμετέχουμε στην αλλαγή του Διαδικτύου προς το καλύτερο. Αυτό είναι όλο: δουλεύουμε μαζί για να σώσουμε το Διαδίκτυο.

     

    large.heart.jpg

     

    Αρχικά, σας δίνουμε πέντε συγκεκριμένους  τρόπους για να ανακτήσετε ό, τι είναι καλό για τη ζωή στο διαδίκτυο, ξεκαθαρίζοντας τα κακά:

    • Καταγράψτε τις πολιτικές διαφημίσεις που είναι υπεύθυνες για παραπληροφόρηση: Εγκαταστήστε την επέκταση του Firefox που καταγράφει τις πολιτικές διαφημίσεις που βλέπετε στο Facebook σε μια δημόσια βάση δεδομένων, ώστε να μπορούν να παρακολουθούνται.
    • Παρακολουθήστε το Social Dilemma στο Netflix και διαβάστε τις προτεινόμενη βιβλιογραφία μας από διαφορετικές φωνές: Αυτό το δημοφιλές ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τα ζητήματα της οικονομίας της προσοχής και η συλλογή μας διευρύνει τη συζήτηση φέρνοντας περισσότερες προοπτικές σε αυτόν τον προβληματισμό.
    • Αποκτήστε την επέκταση Container Facebook: Αποτρέψτε το Facebook να σας ακολουθεί στον υπόλοιπο ιστό – το οποίο μπορούν να κάνουν ακόμη και αν δεν έχετε λογαριασμό.
    • Κάντε Flag τις κακές προτάσεις βίντεο του YouTube: Αυτή η επέκταση σας επιτρέπει να αναφέρετε δυσάρεστα βίντεο που σας προτείνει, ώστε να μπορείτε να βελτιώσετε τη μηχανή για όλους.
    • Επιλέξτε ανεξάρτητη τεχνολογία: Μάθετε περισσότερα για άλλες ανεξάρτητες εταιρείες τεχνολογίας και τα προϊόντα τους. Όπως τα ψώνια από τοπικά καταστήματα, η χρήση προϊόντων όπως ο Firefox είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ψηφίσετε με τη συνείδησή σας στο διαδίκτυο.

     

    Θα ενημερώνουμε τη λίστα συχνά με νέους και έγκαιρους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αναλάβετε δράση, επομένως ελέγχετε τακτικά και προσθέστε σελιδοδείκτες ή αποθηκεύστε τη σελίδα του Unfck The Internet.

     

    Πείτε στους φίλους σας, στους συναδέλφους σας και στις οικογένειές σας. Πείτε στον κόσμο ότι έχετε κάνει την επιλογή «Διαδίκτυο» με τις αξίες σας και καλέστε τους να κάνουν το ίδιο.

     

    Ήρθε η ώρα το Διαδίκτυο να γίνει unfcked. Για τα παιδιά μας, για την κοινωνία, για το κλίμα. Για τις γάτες.
     

    Άδεια χρήσης περιεχομένου: CC-BY-SA

     


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.