Jump to content



  • yanni
    yanni

    Malware διαδίδεται ταχύτατα σε routers και NAS, κενό ασφαλείας σε routers της DrayTek

    Τελευταίες πληροφορίες θέλουν ένα malware, το οποίο φέρει την ονομασία VPNFilter, να διαδίδεται ταχύτατα σε συσκευές των Linksys, MikroTik, NETGEAR, TP-Link και QNAP, χωρίς η λίστα αυτή να θεωρείται ακόμα πλήρης. Επίσης η Draytek από την μεριά της προειδοποίησε για κενό ασφαλείας σε περισσότερες από 700 χιλιάδες συσκευές της.

     

    Όσον αφορά το malware, σύμφωνα με την Cisco, το VPNFilter έχει καταφέρει να προσβάλει μισό εκατομμύριο συσκευές σε τουλάχιστον 54 χώρες και διαδίδεται ταχύτατα. Επηρεάζει τόσο δικτυακό εξοπλισμό σε μικρές επιχειρήσεις και γραφεία, όσο και συσκευές NAS της QNAP. Σύμφωνα με το τμήμα κυβερνοασφάλειας Talos της Cisco, υπεύθυνη για το malware αυτό φαίνεται να είναι η Ρωσική κυβέρνηση. Το VPNFilter επιτρέπει σε hackers να κατασκοπεύσουν μέσω των προσβαλλόμενων συσκευών ή να τις αξιοποιήσουν αυτές σε DDoS επιθέσεις.

     

    vpnfilter.jpg

     

    Δεν είναι γνωστό πως διαδίδεται το VPNFilter, αλλά φαίνεται να στοχεύει κυρίως δικτυακό εξοπλισμό με γνωστά κενά ασφαλείας ή  παλαιότερο λογισμικό. Η Cisco προτρέπει τους κατόχους των συσκευών που έχουν προσβληθεί, να τις γυρίσουν στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, ώστε να αφαιρεθεί το malware.

     

    Η DrayTek αυτές τις μέρες προειδοποίησε τους κατόχους συσκευών router και DSL modems της σειράς Vigor, ότι βρέθηκε να κενό ασφαλείας το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει σε κάποιον  να υποκλέψει ή να δημιουργήσει ένα administration session. Αυτό θα του επέτρεπε εν συνεχεία να αλλάξει τις ρυθμίσεις στο router. Αυτού του τύπου η επίθεση, είναι δυνατή μόνο σε web enabled συσκευές, ακόμα και στην περίπτωση που η δυνατότητα remote access είναι απενεργοποιημένη.

     

    Draytek router.jpg

     

    Η εταιρία προτρέπει τους κατόχους των συσκευών που είναι ευπαθείς σε αυτό το κενό ασφαλείας, να ελέγξουν τους DNS servers, να χρησιμοποιούν μόνο ασφαλείς TLS 1.2 συνδέσεις και να απενεργοποιήσουν την δυνατότητα remote admin, έως ότου προβούν σε αναβάθμιση με το σχετικό firmware update που διορθώνει το πρόβλημα.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.