Jump to content



  • yanni
    yanni

    Αβέβαιο το μέλλον της ZTE

    Η ZTE βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο της ιστορίας της, με το μέλλον της να είναι αβέβαιο. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις κύριες δραστηριότητές της και κλείνει τα περισσότερα τμήματά της μετά την απόφαση της Αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει επταετές εμπάργκο στην εταιρία. Το εμπάργκο αυτό απαγορεύει στις Αμερικανικές εταιρίες να πουλήσουν εξαρτημάτων ή λογισμικό στην ZTE.

     

    Η ZTE είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι είχε παραβιάσει το εμπάργκο πώλησης προϊόντων τεχνολογίας στο Ιράν και την Βόρεια Κορέα. Η εταιρία το είχε παραδεχθεί αυτό και είχε συμφωνήσει να πληρώσει ένα πρόστιμο ύψους 1,19 δισεκατομμυρίων δολαρίων, να μπει υπό έλεγχο για τρία χρόνια, αλλά και να επιπλήξει τα στελέχη της πίσω από τις πωλήσεις αυτές.

     

    Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι η ZTE δεν τήρησε την συμφωνία και όχι μόνο δεν επίπληξε τα στελέχη της, αλλά αντίθετα τους κατέθεσε κανονικά και τα bonus τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί η απαγόρευση πώλησης εξαρτημάτων ή λογισμικού από Αμερικάνικες εταιρίες προς της ZTE.

     

    Κάτι που δεν θα ξαφνιάσει ίσως πολλούς, είναι η κίνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, αμέσως μετά την απαγόρευση των Αμερικανών, να χαρακτηρίζει τις συσκευές της ZTE ως "κίνδυνο εθνικής ασφάλειας".

     

    Με την ZTE να προμηθεύεται το 30% των εξαρτημάτων της από Αμερικάνικες εταιρίες, όπως για παράδειγμα η Qualcomm, είναι κατανοητό ότι αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την εταιρία. Η ZTE μπορεί να στραφεί στην Mediatek, η οποία έχει λάβει άδεια από την Ταϊβανέζικη κυβέρνηση να πωλήσει εξαρτήματα στην ZTE, αλλά σίγουρα η θέση της δυσχεραίνεται στην διεθνή αγορά. Επίσης δεν είναι ακόμα σίγουρο κατά πόσο θα μπορεί να έχει πρόσβαση και στο λογισμικό Android της Google. Το Android είναι open source, αλλά η Google συνεργάζεται με τους κατασκευαστές συσκευών προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμβατότητα των εφαρμογών της με αυτές.

     

    Η ZTE έβγαλε μια ανακοίνωση στους επενδυτές και μετόχους της ενημερώνοντάς τους για την αναστολή των εργασιών της και το κλείσιμο των τμημάτων της, ενημερώνοντάς τους ταυτόχρονα ότι διαθέτει αρκετό ρευστό προκειμένου να συνεχίσει τις εμπορικές της δραστηριότητές. Επιπλέον θα κάνει επιπλέον προσπάθειες προκειμένου να έρθει σε συμφωνία με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ προκειμένου να ανασταλεί το εμπάργκο εις βάρος της.

     

    Πέραν της ZTE πρόβλημα ίσως να αντιμετωπίζει και η Huawei. Στην Αμερική υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός για την εκτεταμένη χρήση συσκευών από κινεζικές εταιρίες και ήδη το Πεντάγωνο απαγόρευσε την πώληση συσκευών της ZTE και της Huawei στις Αμερικανικές βάσεις. Μάλιστα φήμες θέλουν της Huawei να προσπαθεί να αναπτύξει δικό της λογισμικό.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.