Jump to content


  • yanni
    yanni

    Ανακοινώθηκαν και επισήμως τα Windows 10 για ARM επεξεργαστές

    Η Microsoft ανακοίνωσε και επισήμως τα νέα Windows 10 τα οποία θα τρέχουν πάνω σε επεξεργαστές οι οποίοι θα βασίζονται στην αρχιτεκτονική ARM και όχι στην x86 της Intel. Η Microsoft είχε προχωρήσει στην αποκάλυψη του σχεδίου της να φέρει τα Windows 10 στην πλατφόρμα της ARM, έναν χρόνο πριν, όταν μαζί με την Qualcomm επεδείκνυαν τα Windows 10 Enterprise να τρέχουν σε σύστημα με επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 820.

     

    Πρώτα από όλα να πούμε ότι δεν έχουμε μια επανάληψη του σεναρίου που είχαμε δει με τα Windows RT. Εδώ μιλάμε για τα Windows 10 που τρέχουμε στα συστήματά μας, συστήματα που διαθέτουν επεξεργαστές Intel ή AMD, όχι κάποια ειδική ξεχωριστή έκδοση των Windows 10. Για να μπορέσει η Microsoft να τρέξει κώδικα x86 στους ARM επεξεργαστές της Qualcomm, βασίζεται σε ένα emulator το οποίο αναλαμβάνει να μετατρέψει τις x86 εντολές σε αντίστοιχες ARM εντολές, με τρόπο που να μην γίνεται αντιληπτός στον χρήστη.

     

    Windows 10 on ARM emulation.jpg

     

    Έτσι ο χρήστης ενός συστήματος με ARM επεξεργαστή, τρέχει το ίδιο λειτουργικό Windows 10 και σε μεγάλο βαθμό, τις ίδιες Windows 10 εφαρμογές που τρέχει κάποιος με x86 επεξεργαστή. Όπως και με κάθε emulator, οι επιδόσεις δεν θα πρέπει να αναμένονται να είναι κορυφαίες, αντίστοιχες κάποιου συστήματος με x86 επεξεργαστή, αλλά ούτε και η συμβατότητα απόλυτα εξασφαλισμένη με όλες τις x86 εφαρμογές. Μάλιστα για την ώρα η συμβατότητα περιορίζεται στις 32bit x86 εφαρμογές, με 64bit συμβατότητα να προβλέπεται να προστεθεί κάποια στιγμή αργότερα. Από την άλλη, εφαρμογές UWP(Universal Windows Platform), αναμένεται να είναι διαθέσιμες και για ARM αρχιτεκτονική, επιτυγχάνοντας μέγιστες επιδόσεις και συμβατότητα.

     

    Αν στον τομέα των επιδόσεων και της συμβατότητας, τα συστήματα με Windows 10 λειτουργικό και ARM επεξεργαστή θα υστερούν έναντι των αντίστοιχων με x86 επεξεργαστή, θα υπερτερούν σε άλλους τομείς, όπως στον τομέα της αυτονομίας, αλλά και της διασύνδεσης. Χρόνοι αυτονομίας έως και 20 ώρες, πολλές μέρες αναμονής και διασύνδεση LTE με ταχύτητες που φτάνουν το Gigabit και πολλά άλλα χαρακτηριστικά τα οποία έχουμε γνωρίσει από τα smartphones και τα tablets, αναμένεται να είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που θα προσφέρουν τα πρώτα συστήματα Windows 10 με ARM επεξεργαστές.

     

    Η Qualcomm μάλιστα αναφέρει τα εν λόγω συστήματα ως “Always Connected PC”, μιας και ο χρήστης δεν θα νιώθει την ανάγκη να τα σβήνει εντελώς, όπως συνηθίζουμε να κάνουμε με τους σταθερούς και τους φορητούς μας υπολογιστές. Αντίθετα, όπως με τα tablet και τα smartphones, ο χρήστης θα αρκεί να πατήσει ένα πλήκτρο, ώστε να ανάψει την οθόνη και να ξεκινήσει άμεσα την εργασία του.

     

    Υπάρχουν ήδη δύο δείγματα συστημάτων Windows 10 με ARM επεξεργαστές, πιο συγκεκριμένα τον Qualcomm Snapdragon 835, ένα convertible laptop της ASUS και ένα convertible tablet της HP. Στην αγορά συστήματα Windows 10 με επεξεργαστές ARM, αναμένονται αυτή την Άνοιξη και η τιμή τους αναμένεται, όπως είναι λογικό, να καθορίσει σε σημαντικό βαθμό το αν το εγχείρημα θα έχει αυτή τη φορά επιτυχία. Μια ένδειξη του σε τι τιμή θα πρέπει να περιμένουμε αυτά τα συστήματα είναι αυτή για το ASUS μοντέλο, που θα ξεκινάει από τα $599.

     

    Windows 10 on ARM - ASUS.jpg


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.