Jump to content



  • yanni
    yanni

    Συνεχίζει την πτωτική της πορεία η τιμή της NAND flash

    Από ότι φαίνεται η εποχή των ακριβών SSDs θα ξεχαστεί πολύ γρήγορα, μιας και οι τελευταίες αναλύσεις από το DRAMeXchange, ένα τμήμα της TrendForce που ασχολείται με τις μνήμες, αναφέρει ότι οι τιμές των μνημών τύπου NAND flash θα συνεχίσουν να ακολουθούν πτωτική πορεία. Η πτώση θα συνεχιστεί και για το υπόλοιπο μισό του 2018, αλλά και το πρώτο μισό του 2019.

     

    Η πτώση στην μέση τιμή πώλησης της μνήμης NAND flash αναμένεται να μειωθεί κατά 10% τόσο στο τρίτο όσο και στο τέταρτο τρίμηνο του 2018. Η αναφορά στο τέταρτο τρίμηνο είναι ιδιαίτερα σημαντική, μιας και αποτελεί τρίμηνο κατά το οποίο συνήθως παρατηρείται αύξηση της ζήτησης ηλεκτρονικών συσκευών. Αυτή τη φορά όμως η ζήτηση αναμένεται να είναι πιο χαμηλή, ενώ παράλληλα αυξάνει και η παραγωγή μνήμης 3D NAND flash.

     

    Η DRAMeXchange επισημαίνει ότι ο κύριος λόγος για την πτώση των τιμών είναι η υπερπροσφορά σε διάφορα επίπεδα.

     

    Πρώτον, οι ετήσιες αποστολές για smartphones φέτος αναμένεται να είναι ακριβώς στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο έτος. Αυτό οφείλεται και στην έλλειψη ενδιαφέροντος από το καταναλωτικό κοινό στο να αντικαταστήσει τα smartphones που ήδη διαθέτει, λόγω του ότι οι νέες συσκευές δεν προσφέρουν κάτι το ιδιαίτερο σε σχέση με τα περσινά μοντέλα.

     

    Δεύτερον, οι αποστολές φορητών υπολογιστών ήταν ιδιαίτερα αυξημένες κατά το πρώτο μισό του 2018, επομένως αναμένεται στο δεύτερο μισό του 2018 οι πωλήσεις να είναι μειωμένες, με τους περισσότερους καταναλωτές να έχουν ήδη ολοκληρώσει την αναβάθμισή τους σε αυτόν τον τομέα.

     

    Τρίτον, ο ανταγωνισμός είναι πολύ έντονος στην αγορά SSD για servers. Παρόλο που η ζήτηση για συστήματα servers αυξάνεται σταθερά, υπάρχει υπερπροσφορά αποθηκευτικών μέσων τύπου SSD για servers, λόγω του αυξημένου αριθμού κατασκευαστών σε αυτήν την αγορά.

     

    Τέλος, οι προμηθευτές NAND Flash έχουν αυξήσει τις προβλέψεις παραγωγής τους καθώς έχουν επεκτείνει την παραγωγική τους ικανότητα και έχουν βελτιώσει τα ποσοστά απόδοσης της παραγωγής 3D-NAND flash των 64 και 72 επιπέδων.

     

    Δεδομένων των παραπάνω παραγόντων, που οδήγησαν σε μια συνεχιζόμενη υπερπροσφορά, οι τιμές διαφόρων προϊόντων NAND Flash θα παραμείνουν χαμηλές και στο δεύτερο μισό του 2018.

     

    Οι μειωμένες τιμές αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση πωλήσεων προϊόντων που χρησιμοποιούν μνήμες τύπου eMMC, UFS και SSD, με παράλληλη αύξηση της χωρητικότητας στα προϊόντα αυτά. Για παράδειγμα, οι κατασκευαστές κορυφαίων smartphone ήδη παρουσιάζουν μοντέλα με 256GB ή 512GB αποθηκευτικό χώρο, ενώ και σε χαμηλότερης τιμής smartphones, οι χωρητικότητες έχουν ανέβει από τα 32GB ή 64GB στα 64GB ή 128GB.

     

    Η αύξηση της ποσότητας μνήμης NAND Flash στα smartphones, αλλά και στους SSD για ηλεκτρονικούς υπολογιστές αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση κατανάλωσης μνήμης NAND Flash, αύξηση που θα κυμανθεί άνω του 40%. Ειδικά στον χώρο των SSD, η χωρητικότητα των mainstream μοντέλων που εγκαθίστανται σε έτοιμους υπολογιστές, αναμένεται να αυξηθεί στα 256GB μέχρι το τέλος του 2018 και να ανέβει στα 512GB μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια. Για το σκοπό αυτό οι κατασκευαστές αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες, όπως η QLC 3D NAND flash, η οποία θα προσφέρει υψηλότερες χωρητικότητες.

     

    Όσον αφορά το 2019, η DRAMeXchange αναμένει συνέχιση στην πτώση των τιμών και για το πρώτο μισό του 2019. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για την περίοδο εκείνη, οι πωλήσεις smartphones, notebooks και tablets δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλές, λόγω εποχικότητας, ενώ παράλληλα οι κατασκευαστές θα θέτουν σε λειτουργία νέα εργοστάσια παραγωγής μνήμης 3D NAND flash(Toshiba) ή θα μεταβαίνουν σε νέες αρχιτεκτονικές των 96 επιπέδων, έναντι αυτών των 64 και 72 επιπέδων που αξιοποιούνται σήμερα.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.