Jump to content



  • gdp77
    gdp77

    Επιβεβαιώνεται με νέο benchmark η single-thread κυριαρχία των επερχόμενων Intel Core i9-11900K Rocket Lake-S

    Για όσους ακόμα δεν το γνωρίζουν, οι Rocket Lake-S αντιπροσωπεύουν την τελευταία αναβάθμιση των επεξεργαστών Core με λιθογραφία 14nm. Δεν πρόκειται για μια απλή εξέλιξη των πυρήνων των Comet Lake-S. Οι Rocket Lake-S αξιοποιούν τους πυρήνες Cypress Cove, νέας αρχιτεκτονικής, που έχει μεταφερθεί από τους Willow Cove των 10nm (back-ported). Οι Willow Cove είναι οι πυρήνες που αξιοποιούνται στους Tiger Lake (laptop CPUs), οι οποίοι διακρίνονται για τις εξαιρετικές single-thread επιδόσεις τους και όχι μόνο.

     

    Σύμφωνα με την Intel, οι επεξεργαστές της 11ης γενιάς Core για το desktop θα προσφέρουν έως και 19% βελτίωση στο IPC σε σχέση με τα chip της 10ης γενιάς. Οι Core i9-11900K και Core i9-11900KF (χωρίς ενσωματωμένα γραφικά) είναι τα κορυφαία SKU. Στο ακόλουθο στιγμιότυπο μπορείτε να δείτε τις επιδόσεις ενός 11900Κ:

     

    large.Core_i9-11900K_CPU_Mark.jpg


    Γνωρίζουμε ήδη ότι o κορυφαίος Rocket Lake-S θα  διαθέτει 8 πυρήνες και 16 νήματα, αντί για 10 πυρήνες και 20 νήματα όπως το αντίστοιχο SKU Comet Lake-S. Η Intel αποκάλυψε επίσης ότι τα ρολόγια single-core boost θα φτάνουν τα 5.3GHz, και τα ρολόγια όλων των πυρήνων (με Thermal Velocity Boost) θα ανεβαίνουν έως και 4,8GHz, ανάλογα με το SKU.

     

    Τα παραπάνω χαρακτηριστικά φαίνεται ότι δίνουν τις απολύτως κορυφαίες single-thread επιδόσεις στο desktop, όπως βλέπουμε και στο passmark:

     

    large.small_Core_i9-11900K_CPU_Mark_Ranking.jpg

     

    Σημειώνεται ότι η single-thread απόδοση δεν αποκαλύπτει την πραγματική IPC αύξηση, καθώς θα πρέπει να συγκρίνουμε με τα ίδια ρολόγια για να δούμε αν ευσταθεί η αύξηση που υπόσχεται η Intel.

     

    Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Ωστόσο, εάν επαληθευτούν τα παραπάνω benchmarks, φαίνεται ότι η Intel θα προσπεράσει την AMD σε απόδοση single-thread, που θα δίνει την υπεροχή στους Rocket Lake-S σε συγκεκριμένα σενάρια, όπως το gaming. Βεβαίως υπάρχουν και παιχνίδια που αξιοποιούν αρκετούς πυρήνες, οπότε θα δούμε πως θα συγκριθούν εκεί οι Rocket Lake-S σε σχέση με τον ανταγωνισμό από την AMD. H τελευταία έχει το αδιαφιλονίκητο προβάδισμα σε οποιαήποτε διεργασία αξιοποιεί πολλαπλούς πυρήνες.

     

    Φυσικά, η AMD δεν κάθεται με τα χέρια σταυρωμένα. Οι μέχρι τώρα γνωστές πληροφορίες δείχνουν ότι η αρχιτεκτονική Zen 4 είναι σε καλό δρόμο για να κυκλοφορήσει στα τέλη του τρέχοντος έτους. Το ίδιο ισχύει και για την πλατφόρμα της Intel Alder Lake. Και οι δύο ανταγωνιστές θα στραφούν στη χρήση μνήμης DDR5. Το παιχνίδι ξεκινάει...
     


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.