Jump to content



  • yanni
    yanni

    Επιτέλους, υποστήριξη του Adaptive Sync/FreeSync από την Nvidia

    Ένα ίσως από τα μεγαλύτερα παράπονα των κατόχων καρτών γραφικών της Nvidia, είναι η μέχρι τώρα μη υποστήριξη του Adaptive Sync της VESA και του αντίστοιχου FreeSync της AMD. Οι κάτοχοι καρτών Nvidia ήταν υποχρεωμένοι να αγοράσουν οθόνες οι οποίες υποστηρίζουν το GSync της Nvidia προκειμένου να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας Adaptive Sync, η οποία εγγυάται ομαλά γραφικά στα παιχνίδια. Αυτό θα αλλάξει από τις 15 του μηνός, όταν και η Nvidia θα κυκλοφορήσει τον πρώτο οδηγό ο οποίος θα προσφέρει συμβατότητα με το Adaptive Sync/FreeSync.

     

    Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική δεδομένου ότι η πλειοψηφία των οθονών που υποστηρίζουν κάποιο πρότυπο Adaptive Sync στην αγορά, υποστηρίζουν το πρότυπο FreeSync και όχι το GSync της Nvidia. Αυτό συμβαίνει επειδή η υλοποίηση της Nvidia γίνεται μέσω ειδικού hardware, το οποίο αυξάνει σημαντικά το κόστος των οθονών.

     

    Όπως ανάφερε ο CEO της Nvidia, κατά την παρουσίαση της εταιρίας στα πλαίσια της CES 2019, η εταιρεία τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει στην δοκιμή εκατοντάδων μοντέλων τα οποία υποστηρίζουν Adaptive Sync/FreeSync. Οι δοκιμές αυτές έδειξαν, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι μόνο ελάχιστα από αυτά ικανοποιούσαν τα υψηλά στάνταρ της Nvidia. Για το σκοπό αυτό η Nvidia σκοπεύει να ξεκινήσει παράλληλα με την υποστήριξη του Adaptive Sync/FreeSync και ένα πρόγραμμα πιστοποίησης των οθονών Adaptive Sync/FreeSync. Όσες οθόνες ικανοποιούν τα στάνταρ που θα έχει θέσει η Nvidia, θα λαμβάνουν την πιστοποίηση "GSync Compatible".

     

    Κάτι το ιδιαίτερα θετικό είναι ότι η πιστοποίηση αυτή δεν θα είναι απαραίτητη προκειμένου μία κάρτα γραφικών της Nvidia να δουλέψει με την τεχνολογία Adaptive Sync/FreeSync που θα υποστηρίζουν οι οθόνες αυτές. Οποιαδήποτε οθόνη της αγοράς υποστηρίζει Adaptive Sync/FreeSync τεχνολογία, θα μπορεί να λειτουργήσει και με τις κάρτες γραφικών της Nvidia. Απλά στην περίπτωση που η οθόνη δεν διαθέτει πιστοποίηση "GSync Compatible", θα απαιτείται από τον χρήστη να την ενεργοποιεί χειροκίνητα, ενώ στην περίπτωση που η οθόνη είναι "GSync Compatible" η υποστήριξη Adaptive Sync/FreeSync θα ενεργοποιείται αυτόματα.

     

    GSync categories.jpg

     

    Μένει να δούμε πλέον δύο πράγματα. Το πρώτο είναι αν θα επηρεαστούν οι τιμές των οθονών που υποστηρίζουν Adaptive Sync/FreeSync. Η πιστοποίηση "GSync Compatible" θα έχει λογικά κόστος, το οποίο θα περάσει στην τελική τιμή του προϊόντος. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές κάποιων μελλοντικών καλών FreeSync μοντέλων προς τα πάνω. Το δεύτερο είναι το αν η υποστήριξη που θα προσφέρει η Nvidia θα καλύπτει και το FreeSync της AMD μέσω HDMI ή μόνο αυτό μέσω DisplayPort. Αν δεν υποστηριχθεί το FreeSync μέσω HDMI, τότε με αυτές τις οθόνες οι κάτοχοι καρτών Nvidia ίσως να μην μπορούν και πάλι να ενεργοποιήσουν το Adaptive Sync.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.