Jump to content


  • gdp77
    gdp77

    Η AMD ανακοίνωσε τη σειρά Ryzen 4000 για laptops με τολμηρούς ισχυρισμούς για την απόδοσή τους

    H AMD ανακοίνωσε, σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, τη σειρά Ryzen 4000 επεξεργαστών για laptops. Τα συγκεκριμένα chips αναμένεται να προκαλέσουν ισχυρούς κλυδωνισμούς στο status quo της συγκεκριμένης αγοράς που κυριαρχείται από την Intel, καθώς βασίζονται στην επιτυχημένη αρχιτεκτονική ZEN 2 και κατασκευάζονται με κλίμακα ολοκλήρωσης 7nm.

     

    large.2.ryzen_7_4800U.jpg

     

    Η AMD ισχυρίζεται ότι τα νέα chip πετυχαίνουν 20% μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, 2x απόδοση ανά watt, 5x ταχύτερη εναλλαγή κατάστασης και σημαντικά βελτιωμένες iGPU επιδόσεις. Όλα αυτά αποτελούν πολύ ισχυρά θεμέλια προκειμένου η AMD να αρπάξει ένα σημαντικό μερίδιο των πωλήσεων από την Intel στην αγορά laptops. H AMD ισχυρίζεται ότι πάνω από 100 διαφορετικά μοντέλα θα κυκλοφορήσουν με τους νέους επεξεργαστές της από το 1ο τρίμηνο του 2020 και κατά τη διάρκεια του τέλους. Ήδη OEMS όπως οι Asus, Dell και Lenovo επιδεικνύουν laptops βασισμένα σε Ryzen 4000.

     

    large.3.ryzen_4000_vs_3000.jpg

     

    Η σειρά Ryzen 4000 αρχικά αποτελείται από τη σειρά U επεξεργαστών για συσκευές λεπτές και ελαφριές και από τη σειρά H για gamers και δημιουργούς περιεχομένου. Αργότερα, εντός του έτους, θα κυκλοφορήσει και η σειρά Pro με στόχο το enterpsise.

     

    large.4.ryzen_4000U_skus.jpg

     

    Η ναυαρχίδα της σειράς U είναι ο Ryzen 7 4800U, με 8 πυρήνες και 16 νήματα επεξεργασίας, max turbo 4,2 GHz και iGPU βασισμένη σε αρχιτεκτονική Vega 8 πυρήνων. Οι πυρήνες του iGPU είναι λιγότεροι σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, αλλά λόγω των βελτιώσεων στην αρχιτεκτονική και τους καλύτερους χρονισμούς που προκύπτουν από την κατασκευή στα 7nm, η AMD ισχυρίζεται ότι πετυχαίνουν μέχρι 59% καλύτερες επιδόσεις από την προηγούμενη γενιά. Η AMD επίσης δήλωσε ότι οι Ryzen 4000 πετυχαίνουν καλύτερες επιδόσεις single threaded από την τρέχουσα γενιά Intel και σημαντικά καλύτερες multi threaded. 

     

    large.5.ryzen_4000U_gaming.jpg

     

    large.6.ryzen_4000_leadership.jpg

     

    Η σειρά Ryzen 4000 H αρχικά αποτελείται από δύο επεξεργαστές, τους Ryzen 7 4800H (8c/16t) και Ryzen 5 4600H (6c/12t). Αυτοί οι επεξεργαστές στοχεύουν σε μεγαλύτερα laptops που θα χρησιμοποιηθούν από gamers και δημιουργούς περιεχομένου. Διαθέτουν παραμετροποιήσιμο TDP 35W έως 45W, αν και μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 54W εφόσον το επιτρέπουν οι ρυθμίσεις και η ψύξη που έχει επιλέξει ο εκάστοτε κατασκευαστής.

     

    large.7.ryzen_7_4800H_cinebench.jpg

     

    Η AMD έκανε μερικούς τολμηρούς ισχυρισμούς για τη σειρά Ryzen 4000 H. Για παράδειγμα, σε σύγκριση με τον Intel Core i7-9750H που στοχεύει παρόμοιο κοινό, η AMD ισχυρίζεται ότι οι δικοί της επεξεργαστές πετυχαίνουν 5% καλύτερη single thread απόδοση και 46% καλύτερη multi threaded απόδοση. Παρά τo ΤDP των 45W ο Ryzen 7 4800H κατάφερε να ξεπεράσει σε επιδόσεις ακόμα και τον desktop Core i7-9700K!!!

     

    large.8.ryzen_4000H_skus.jpg

     

    H AMD επίσης ανακοίνωσε ένα νέο χαρακτηριστικό που θα επιτυγχάνεται μέσω του λογισμικού SmartShift. Το συγκεκριμένο λογισμικό θα επιτρέπει σε όλα τα AMD notebooks (AMD CPU + AMD GPU) δυναμικά να εκμεταλλεύονται όλη τη διαθέσιμη ισχύ και τα θερμικά περιθώρια, ώστε να βελτιστοποιούν τις επιδόσεις αντλώντας επεξεργαστική ισχύ ανάλογα με τις ανάγκες από τη CPU ή τη GPU. Αντί δηλαδή οι κατασκευαστές να έχουν προρυθμίσει τα ποσοστά χρήσης των επεξεργαστικών μονάδων ανάλογα με την ψύξη που υλοποιούν, η AMD προσφέρει σε πραγματικό χρόνο βαθιά επίγνωση για την ισχύ και τη θερμική κατάσταση CPU και GPU και με το SmartShift μπορεί να είναι εκμεταλλεύσιμο on-the-fly το απόθεμα ισχύος.

     

     

    Μένει να δούμε πόσο γρήγορα θα κάνουν την εμφάνισή τους υλοποιήσεις από τους OEMS στα ράφια των καταστημάτων και αν οι ισχυρισμοί της AMD θα επαληθευτούν.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.