Jump to content



  • yanni
    yanni

    Λευκή πετσέτα από την GlobalFoundries, η οποία σταματάει την ανάπτυξη των 7nm

    Η GlobalFoundries ανακοίνωσε την Δευτέρα μια σημαντική αλλαγή στον στρατηγικό της σχεδιασμό. Η εταιρία, η οποία κατασκευάζει και τους επεξεργαστές της AMD, ανακοίνωσε ότι σταματάει επ' αόριστον την ανάπτυξη μεθόδου κατασκευής στα 7nm, με στόχο να επικεντρωθεί σε πιο εξειδικευμένες κατασκευές, με τις ήδη διαθέσιμες μεθόδους των 12nm και 14nm. Αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής στον σχεδιασμό της εταιρίας, θα είναι και μείωση του προσωπικού της κατά 5%, ενώ σκοπεύει να επαναδιαπραγματευτεί και τις ήδη υπάρχουσες συμφωνίες της, με τις AMD και IBM.

     

    Όπως διευκρινίζει η εταιρία, οι λόγοι που την οδήγησαν σε αυτή την επιλογή, είναι καθαρά οικονομικοί και όχι κάποια προβλήματα με την μέθοδο κατασκευής των 7nm που ανέπτυσσε το τελευταίο διάστημα, έχοντας ήδη δαπανήσει δισεκατομμύρια για την μέθοδο αυτή. Όπως είναι λογικό η εταιρία ακύρωσε και τα μελλοντικά σχέδιά της για μεθόδους κατασκευής στα 5nm και 3nm.

     

    Η ανάπτυξη νέων μεθόδων κατασκευής, απαιτεί όλο και μεγαλύτερες επενδύσεις, επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παράλληλα θα πρέπει να παρέχεται η εγγύηση στους πελάτες της εταιρίας, ότι οι επενδύσεις θα συνεχιστούν και ότι θα μπορούν να συνεχίσουν να βασίζονται στην GlobalFoundries, ότι αυτή θα είναι πάντα σε θέση να τους παρέχει μια μέθοδο κατασκευής τελευταίας τεχνολογίας. Αν δεν μπορεί να τους παρέχει μια τέτοια εγγύηση, αυτοί ενδεχομένως να μεταφέρουν τα σχέδιά τους σε άλλες εταιρίες. Με την GlobalFoundries όμως να μην διαθέτει σημαντικό αριθμό εργοστασίων, το κόστος ανάπτυξης νέων μεθόδων κατασκευής δεν θα μπορούσε να καλυφθεί εύκολα. Η εταιρία θα έπρεπε να κοστολογήσει ακριβά την τεχνολογία της, κάτι που θα την καθιστούσε μη ανταγωνιστική, απέναντι στους άλλους κατασκευαστές, πιο συγκεκριμένα, την TSMC και την Samsung. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τον αγώνα δρόμου μεταξύ Samsung και TSMC, είναι μάλλον εύκολο να κατανοήσουμε ότι η GlobalFoundries αδυνατούσε να ακολουθήσει.

     

    Μία από τις εταιρίες που επηρεάζονται από την παραπάνω αλλαγή στρατηγικής της GlobalFoundries, είναι η AMD. Η εταιρία πάντως φαίνεται να γνώριζε ή έστω να υποψιαζόταν την εξέλιξη αυτή, αποκαλύπτοντας πριν έναν μήνα ότι οι επεξεργαστές EPYC δεύτερης γενιάς θα κατασκευάζονται στα εργοστάσια της TSMC, ενώ ήδη είχε επιδείξει μια Vega GPU κατασκευασμένη στα 7nm της TSMC.

     

    Μετά την παραπάνω εξέλιξη όσον αφορά την GlobalFoundries, όπως είναι λογικό, η AMD μεταφέρει την πλειοψηφία των μελλοντικών προϊόντων της στην TSMC, αφήνοντας ανοιχτό παραθυράκι και για συνεργασία με την Samsung. Η GlobalFoundries θα συνεχίζει να παράγει, για όσο ακόμα είναι απαραίτητο, τους επεξεργαστές Ryzen και EPYC πρώτης γενιάς. Πάντως δεν αναμένονται καθυστερήσεις στην διαθεσιμότητα των μελλοντικών προϊόντων της AMD.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.