Jump to content


  • yanni
    yanni

    Αδυναμία εγκατάστασης Linux σε φορητούς της Lenovo διαπίστωσαν χρήστες του διαδικτύου

    Χρήστες του διαδικτύου βρέθηκαν μπροστά σε μια άσχημη έκπληξη αυτές τις μέρες, όταν διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να εγκαταστήσουν Linux στα φορητά τους μηχανήματα. Το πρόβλημα διαπιστώθηκε σε δύο μοντέλα της Lenovo, τα Yoga 900S και Yoga 710S, από τον redditor BaronHK και επιβεβαιώθηκε από τον Dr. Roy Schestowitz του Techrights.

     

    Ειδικότερα ο BaronHK προσπάθησε να εγκαταστήσει Linux στα Yoga 900S και Yoga 710S, αλλά αυτό κατέστη αδύνατο. Προχώρησε σε άνοιγμα support ticket στην Lenovo, ενώ σε review του στο BestBuy, εκπρόσωπος της εταιρίας, μάλλον άθελά του, του αποκάλυψε ότι οι φορητοί που διαθέτουν τα Windows 10 Signature Edition, είναι κλειδωμένοι στο λειτουργικό της Microsoft, μετά από συμφωνία της Microsoft με την Lenovo.

     

    microsoft lenovo blocking linux.jpg

     

    Η Lenovo έχει ενσωματώσει ένα δικό της soft-RAID setup το οποίο δεν αναγνωρίζεται από τους Linux installers. Είναι αδύνατον ακόμα και να αλλάξει κάποιος το SATA controller mode μέσα από το BIOS, καθιστώντας αδύνατη ακόμα και την εγκατάσταση Windows αν πρώτα ο κάτοχος του φορητού δεν έχει προμηθευτεί τον κατάλληλο driver από την Lenovo. Drivers που υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο για τα Windows. Πρόβλημα συμβατότητας με Linux γενικότερα δεν υπάρχει, μιας και Linux live CDs παίζουν κανονικά, αλλά είναι αδύνατον να δημιουργηθεί μια μόνιμη εγκατάσταση στον φορητό.

     

    Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα μονοπωλιακών τακτικών, κάποιες περιπτώσεις μάλιστα έφτασαν και στα δικαστήρια, όπως η γνωστή υπόθεση την περασμένη δεκαετία ανάμεσα στην AMD και την Intel, που οδήγησε σε καταδίκη της δεύτερης. Όπως είναι λογικό, τα παραπάνω ευρήματα οδήγησαν αμέσως σε υποθέσεις οι οποίες θέλουν την Microsoft να προχωράει σε μονοπωλιακού τύπου τακτικές, ερχόμενη σε συμφωνία με μεγάλους κατασκευαστές φορητών, ώστε αυτοί να καθιστούν αδύνατη την εγκατάσταση Linux στα συστήματά τους. Μέχρι στιγμής η Lenovo το μόνο πράγμα που φέρεται να έχει κάνει, είναι να σβήσει σχετικό θέμα που άνοιξε στο support forum της και να δικαιολογήσει την αδυναμία εγκατάστασης Linux στα μηχανήματά της, επικαλούμενη απουσία κατάλληλων οδηγών. Απουσία οδηγών για δικό της soft-RAID feature.

     

    57e38a728910c-microsoftlenovoblockinglinuxthread.jpg

     

    Πάντως αν σκέφτεστε να αγοράσετε οποιονδήποτε φορητό ο οποίος έρχεται με Windows Signature Edition, όχι απλά της Lenovo και να του βάλετε Linux, ίσως θα ήταν καλό να σιγουρευτείτε πρώτα ότι αυτός ο φορητός θα είναι σε θέση να επιτρέψει την εγκατάσταση Linux λειτουργικού, διότι ενδεχομένως όσοι έρχονται με Signature Edition, να είναι και κλειδωμένοι σε Windows λειτουργικό.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.