Jump to content



  • X-kyramas
    X-kyramas

    Ανακαλύφθηκαν μηχανικά pixels που επιτρέπουν την κατασκευή οθονών με 1000 ppi

    Στο Πανεπιστήμιο του Deft της Ολλανδίας, επιστήμονες ανακάλυψαν τον τρόπο κατασκευής μηχανικών αισθητήρων από γραφένιο.

    Η διαδικασία αυτή απαιτεί την επεξεργασία μεμβρανών με πάχος μόλις δύο ατόμων. Οι επιστήμονες κατασκεύασαν κοιλότητες μεγέθους 13 micrometers σε μια επιφάνεια πυριτίου (οξείδιο του πυριτίου) οι οποίες ήταν καλυμμένες με διπλή επίστρωση γραφενίου.  

     

    Παρατηρώντας αυτά τα δείγματα οι επιστήμονες είδαν ότι το χρώμα των μεμβρανών δεν ήταν το ίδιο. Ανάλογα με την πίεση στο εσωτερικό της κοιλότητας, οι φυσαλίδες αέρος μετατρέπονταν από κοίλες σε κυρτές αλλάζοντας το χρώμα του φωτός που διαθλάται μέσα από αυτές.

     

     

    Στην αρχή οι επιστήμονες απογοητεύτηκαν αφού διαπίστωσαν ότι οι μικρές αυτές κοιλότητες αέρος δεν ήταν αρκετά ομοιογενείς ώστε να μπορούν να μετατραπούν σε έναν αισθητήρα. Αλλά γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι το φαινόμενο αυτό έδινε πολλές υποσχέσεις για ένα τελείως διαφορετικό αντικείμενο έρευνας, το Μηχανικό Pixel. 

     

    Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι οθόνες κατασκευασμένες με τέτοια τεχνολογία θα ήταν πιο εύκαμπτες, με μεγαλύτερη αντοχή και ενεργειακά αποδοτικότερες από τα σημερινά panel που κατασκευάζονται με την τεχνολογία LED. Επισημαίνουν όμως ότι η έρευνα αυτή είναι ακόμα στα αρχικά στάδια και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστούν οθόνες παρόμοιας ποιότητας σε μαζική παραγωγή. Σε κάθε περίπτωση όμως, το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι οι οθόνες αυτές, οι οποίες βρίσκονται σήμερα σε πειραματικό στάδιο, φτάνουν και ξεπερνούν τα 1000 ppi.

     

    Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο παρακάτω video

     

     


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.