Jump to content


  • gdp77
    gdp77

    Δεν έχει σταματημό η AMD: Φήμες για υλοποίηση 4-Way SMT στους EPYC αρχιτεκτονικής ΖΕΝ 3

    Είναι γνωστό ότι η AMD έχει πλέον ολοκληρώσει το σχεδιασμό της επόμενης αρχιτεκτονικής ZEN 3 και οι φήμες έχουν ξεκινήσει να διαρρέονται για τα χαρακτηριστικά της επόμενης γενιάς ZEN επεξεργαστών. Μεταξύ αυτών των χαρακτηριστικών, έχει αναφερθεί από διάφορες δικτυακές πηγές ότι θα περιλαμβάνεται και η υλοποίηση 4-Way SMT, δηλαδή η δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης 4 νημάτων ανά πυρήνα!

     

    large.Selection_003.jpg

     

    Αυτή τη φορά, το Hardwareluxx δημοσίευσε πληροφορίες που ενισχύουν τις φήμες αυτές. Προκειμένου να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η επεξεργαστική ισχύς των επεξεργαστών της AMD που προορίζονται για data centers (EPYC), φαίνεται να υπάρχει η πρόβλεψη για διπλασιασμό των νημάτων ανά πυρήνα (από 2 σε 4). Οι νέοι επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ZEN 3 αναμένονται το 2020 και έχουν κωδική ονομασία "MILAN", ενώ θα κατασκευάζονται με τεχνολογία ολοκλήρωσης 7nm+, με τη μέθοδο Extreme Ultra Violet Lithography που θα επιτρέψει 20% αύξηση στην πυκνότητα των transistor.

     

    large.pbqSUP7yEu2bXtTB.jpg

     

    Η τεχνολογία 4-Way SMT θεωρητικά θα αυξήσει την επεξεργαστική ισχύ καθώς θα επιτρέπεται η διαίρεση των micro-ops σε τέσσερις μικρότερες ομάδες ώστε κάθε νήμα να εκτελεί το 1/4 ενός micro-op, μειώνοντας τον χρόνο ολοκλήρωσης της κάθε εντολής. Η AMD θα πρέπει φυσικά να βρει τρόπους να εκμεταλλευτεί αυτή τη δυνατότητα σε πρακτικό επίπεδο και να φέρει στον τελικό χρήστη την καλύτερη δυνατή απόδοση.

     

    Η AMD δεν είναι η πρώτη που υλοποιεί μια τέτοια τεχνολογία στους επεξεργαστές της. Η IBM κατασκευάζει επεξεργαστές βασισμένους στην αρχιτεκτονική POWER ISA εδώ και χρόνια, οι οποίοι διαθέτουν τεχνολογία 4-Way και 8-Way SMT. Μια τέτοια τεχνολογία όμως στους επεξεργαστές x86 είναι πρωτόγνωρη και θα περιμένουμε με αγωνία να μάθουμε αν τελικά οι φήμες θα επιβεβαιωθούν και αν θα δούμε τέτοιες υλοποιήσεις και στο Desktop. 


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.