Jump to content


  • yanni
    yanni

    Δεν είναι όλα τέλεια με τα Windows 10

    .
    Αρχίζοντας από το θέμα των προσωπικών δεδομένων, στα νέα Windows η Microsoft ενεργοποιεί το "Data Sync" by default, το οποίο σημαίνει ότι με την σύνδεση στον Windows λογαριασμό, το λειτουργικό σύστημα άμεσα στέλνει πληροφορίες στους κεντρικούς υπολογιστές της εταιρίας. Αυτές οι πληροφορίες περιλαμβάνουν ιστορικό από τον browser, αγαπημένα και ιστοσελίδες που είναι ανοικτές εκείνη την στιγμή, όπως επίσης και αποθηκευμένες εφαρμογές, κωδικούς πρόσβασης σε ιστοσελίδες και mobile hotspots καθώς και ονόματα WiFi δικτύων μαζί με τους κωδικούς πρόσβασής τους. Τα πάντα όλα, με λίγα λόγια. Ο χρήστης έχει την δυνατότητα να απενεργοποιήσει αυτό τον συγχρονισμό, αλλά η default επιλογή είναι η αποστολή όλων αυτών των δεδομένων.

     

    windows 10 privacy

     

    Το επόμενο θέμα έχει να κάνει με την Cortana και ποιες προσωπικές πληροφορίες χρησιμοποιούνται ώστε η Cortana ως προσωπική βοηθός να μπορέσει να γίνει πιο αποτελεσματική και να προσαρμοστεί ειδικά για τον κάθε χρήστη. Έτσι η λίστα των πληροφοριών που κοινοποιούνται περιλαμβάνει πληροφορίες όπως η θέση της συσκευής, τα δεδομένα από τα ημερολόγια, οι εφαρμογές που χρησιμοποιείτε, τα δεδομένα από τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία και τα κείμενα, ποιον καλείτε, τις επαφές σας, πόσο συχνά χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας, τι μουσική σας αρέσει, ρυθμίσεις ξυπνητηριού, αν έχετε την οθόνη κλειδωμένη, τι βλέπετε και τι αγοράζετε, η φωνή σας καθώς και ψευδώνυμα, τα ονόματα των ανθρώπων και των ραντεβού και άλλα. Μάλλον εδώ έπρεπε να γράψω "τα πάντα όλα".

     

    Επιπλέον η άδεια χρήσης αναφέρει ότι η Microsoft θα μπορεί να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τις εφαρμογές που τρέχουν στα Windows και τα δεδομένα τους και δεδομένα για τα δίκτυα στα οποία συνδέεστε. Τα Windows 10 επιπλέον θα δημιουργούν μια μοναδική ταυτότητα για (πιθανή) χρήση από διαφημιστικά δίκτυα ώστε να προωθούνται προς εσάς στοχευμένα συγκεκριμένες διαφημίσεις. Πάντως η ταυτοποίηση αυτή μπορεί να απενεργοποιηθεί στις ρυθμίσεις του λειτουργικού. Επίσης αν χρησιμοποιείται το BitLocker, το recovery key θα αντιγράφεται στον OneDrive λογαριασμό.

     

    Τέλος, το σημαντικότερο είναι στο σε ποιον η Microsoft θα μπορεί να κοινοποιεί όλα αυτά τα προσωπικά δεδομένα. Σύμφωνα λοιπόν με την άδεια χρήσης


    “We will access, disclose and preserve personal data, including your content (such as the content of your emails, other private communications or files in private folders), when we have a good faith belief that doing so is necessary to protect our customers or enforce the terms governing the use of the services”

    Αυτό προφανώς δεν είναι ξεκάθαρο στο κατά πόσο υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε τα προσωπικά δεδομένα του οποιουδήποτε, να μην κοινοποιούνται στον οποιονδήποτε. Οπότε τίθεται ένα σοβαρό θέμα ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών των Windows. Δεδομένης της αξίας που έχει σήμερα η πληροφορία, είναι βάσιμο ερώτημα το κατά πόσο τελικά τα Windows 10 είναι όντως δωρεάν.

     


    Πέραν των παραπάνω σημαντικών θεμάτων ασφαλείας, η Mozilla έστειλε ένα ανοιχτό γράμμα προς τον CEO της Microsoft για τις πρακτικές της κατά την αναβάθμιση από ένα λειτουργικό Windows 7/8 στα νέα Windows 10. Όπως αναφέρει η Mozilla, κατά την μετάβαση πολλές default επιλογές που είχε ο χρήστης στο προηγούμενο λειτουργικό του, αλλάζουν. Έτσι για παράδειγμα ο Edge γίνεται ο default browser μετά την μετάβαση και η Bing η default μηχανή αναζήτησης, ακόμα και αν ο χρήστης χρησιμοποιούσε άλλον browser και άλλη μηχανή αναζήτησης στο προηγούμενο λειτουργικό του. Επιπλέον αν ο χρήστης θέλει να γυρίσει στον προηγούμενο browser του, πλέον αυτό δεν γίνεται εύκολα και άμεσα μέσω μια επιλογής σε ένα παράθυρο όπως είχαμε συνηθίσει, αλλά θα πρέπει να αλλάξει τον default browser πηγαίνοντας στο settings panel των Windows, κάτι που ίσως να μην είναι εύκολο για τον οποιονδήποτε.

     

    mozilla windows 10

     

    Σύμφωνα με την Μozilla αυτή η κίνηση της Microsoft έχει σκοπό να προωθήσει τον browser της και την μηχανή αναζήτησής της στους χρήστες, υποχρεώνοντας τους να δοκιμάσουν προϊόντα που δεν επιθυμούν και ζητάει από την Microsoft να επαναφέρει τον απλό τρόπο επιλογής του default browser που υπήρχε στις προηγούμενες εκδόσεις των Windows.

     

    Τελειώνοντας το παρόν θέμα, να αναφέρω απλά ότι πλέον η γνωστή μας πασιέντσα είναι πλέον freemium στα Windows 10. Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν είναι δωρεάν, αλλά αν κάποιος δεν πληρώσει συνδρομή για την χρήση του προγράμματος, θα βλέπει διαφημίσεις όσο το χρησιμοποιεί για να σκοτώνει την ώρα του. Αυτό ίσως να μας δίνει μια ιδέα για το που το πηγαίνει η Microsoft με τα νέα Windows.

     

    Win 10 solitaire


×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.