Jump to content



  • yanni
    yanni

    Δεν είναι όλοι οι ad blockers αξιόπιστοι, κάποιοι είναι καμουφλαρισμένα malwares

    Σύμφωνα με την AdGuard Research, πάνω από 20 εκατομμύρια χρήστες του Chrome έχουν πέσει θύματα εξαπάτησης, εγκαθιστώντας "ad blockers", που όμως εμπεριέχουν και κακόβουλο κώδικα. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές της AdGuard αυτοί οι "ad blockers" αποτελούν συνήθως κλώνους αξιόπιστων επεκτάσεων, έχοντας και παρόμοιες ονομασίες, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολο σε έναν χρήστη να ξεχωρίσει την αξιόπιστη επέκταση από τους κλώνους της. Οι χρήστες μπερδεύονται νομίζοντας ότι οι επεκτάσεις αυτές αποτελούν δημιουργίες των ίδιων προγραμματιστών που έχουν δημιουργήσει και τις γνωστές επεκτάσεις για ad blocking.

     

    Όπως αναφέρει η AdGuard, δυστυχώς δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση αυτή. Το μόνο που μπορεί να γίνει και γίνεται για την ώρα, είναι καταγγελίες στην Google για παραβίαση εμπορικού σήματος, προκειμένου οι κλώνοι να αφαιρεθούν από το Google Web Store. Η διαδικασία αυτή όμως απαιτεί λίγες μέρες, διάστημα αρκετό ώστε οι επεκτάσεις αυτές να βρεθούν στους browsers χιλιάδων χρηστών. Ενδεικτικά ο λιγότερο δημοφιλής "ad blocker" κλώνος είχε κατέβει τουλάχιστον 30 χιλιάδες φορές, ενώ ένας άλλος είχε επιλεγεί από περισσότερους από 10 εκατομμύρια χρήστες.

     

    fake ad blockers chrome.jpg

     

     

    Οι πέντε παραπάνω επεκτάσεις τις οποίες κατήγγειλε η AdGuard στην Google και πλέον έχουν αφαιρεθεί από το Google Web Store, είχαν εγκατασταθεί από πάνω από 20 εκατομμύρια χρήστες. Όπως αναφέρει ο Andrew Meshkov της Adguard, οι επεκτάσεις αυτές συλλέγουν προσωπικά δεδομένα των χρηστών και πληροφορίες από την περιήγησή τους στο διαδίκτυο σε έναν server, ο οποίος εν συνεχεία στέλνει μια φαινομενικά αθώα εικόνα η οποία όμως εμπεριέχει κάποια scripts που εκτελεί ο browser. Περισσότερες τεχνικής φύσεως λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

     

    Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν κατεβάζουμε κάποια επέκταση στον browser μας. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα σίγουροι ότι η επέκταση αυτή προέρχεται από αξιόπιστο προγραμματιστή ή εταιρία.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.