Jump to content


  • yanni
    yanni

    Διαθέσιμη η νέα έκδοση 18.06 του OpenWrt

    Το OpenWrt είναι ένα λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα, βασισμένο σε Linux, σχεδιασμένο να λειτουργεί σε εκατοντάδες routers και άλλες embedded συσκευές. Μπορεί να προσθέσει νέες δυνατότητες στα εργαλεία δικτύωσης και να προσφέρει επιπλέον έλεγχο στον χρήστη σε σχέση με αυτόν που προσφέρει το λογισμικό με το οποίο πωλούνται οι συσκευές.

     

    Αυτές τις μέρες είχαμε την ανακοίνωση μιας νέας σημαντικής αναβάθμισης, την έκδοση 18.06, η οποία είναι ίσως η σημαντικότερη αναβάθμιση εδώ και πάρα πολύ καιρό με πολλά νέα χαρακτηριστικά. Επιπλέον είναι η πρώτη αναβάθμιση μετά την συγχώνευση των δύο προγραμμάτων firmware ανοιχτού λογισμικού, του OpenWrt και του LEDE. Το LEDE δημιουργήθηκε από ομάδα προγραμματιστών που διαφώνησαν με κάποιες αποφάσεις του πυρήνα των προγραμματιστών του OpenWrt το 2016, με τις δύο ομάδες να επανασυνδέονται στις αρχές του 2018. Στο νέο OpenWrt καλούνται να αναβαθμίσουν τόσο οι χρήστες του Openwrt 15.05, όσο και αυτοί του LEDE 17.01. Άλλωστε ο ιστότοπος του LEDE πλέον ανακατευθύνει σε αυτόν του OpenWrt.

     

    Όσον αφορά τα νέα χαρακτηριστικά της έκδοσης 18.06, αναλυτικά για αυτά μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Στα σημαντικότερα από αυτά περιλαμβάνονται βελτιώσεις ασφαλείας για τα Meltdown και Spectre, βελτιωμένη διαδικασία αναβάθμισης του συστήματος, αυτόματη διαδικασία rollback για όταν χάνεται η πρόσβαση στο router, Linux kernel 4.9.111 ή 4.14.52, ανάλογα το κεντρικό chip στην συσκευή, αναβαθμισμένο toolchain και διορθώσεις σφαλμάτων σχετικές με τα IPv6 και DHCPv6.

     

    Η νέα έκδοση πάντως δεν υποστηρίζει κάποιες από τις συσκευές που υποστηρίζονταν έως τώρα, ενώ υπάρχουν και κάποια γνωστά θέματα με κάποιες συσκευές που αναμένεται να λυθούν στην επερχόμενη έκδοση 18.06.1. Οπότε καλό θα ήταν κάποιος να διαβάσει τις αναλυτικές σημειώσεις για την νέα έκδοση, πριν προβεί σε αναβάθμιση.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.