Jump to content



  • yanni
    yanni

    Διακοπή ρεύματος σε εργοστάσιο παραγωγής NAND flash της Samsung

    Υπό φυσιολογικές συνθήκες η παραπάνω είδηση δεν θα μας απασχολούσε και μάλλον θα πέρναγε στα ψιλά για τους περισσότερους καταναλωτές. Έχοντας όμως περάσει μια περίοδο όπου οι τιμές των προϊόντων που χρησιμοποιούν μνήμες NAND flash είχαν παρουσιάσει μεγάλη αύξηση, η παραπάνω είδηση έχει την σημασία της, μιας και μπορεί να δούμε, έστω και προσωρινά, τις τιμές να ξανά ανεβαίνουν.

     

    Η διακοπή ρεύματος συνέβη στις 9 Μαρτίου σε εργοστάσιο στην Πιονγκτέκ της Κορέας και είχε διάρκεια μόλις τρία λεπτά. Η παραγωγή οποιουδήποτε τσιπ είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη διαδικασία, με την διακοπή ρεύματος να έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή 60000 wafers, τα οποία περιείχαν τσιπ μνήμης NAND flash. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 3,5% της παγκόσμιας παραγωγής για τον Μάρτιο και ειδικότερα για την Samsung, το 11% της συνολικής παραγωγής για τον Μάρτιο.

     

    Αυτό που μένει να δούμε τώρα είναι το κατά πόσο θα επηρεαστούν οι τιμές των μνημών NAND flash, αλλά και των προϊόντων που τις χρησιμοποιούν. Οι αυξήσεις πάντως αναμένεται να είναι προσωρινές, με τους κατασκευαστές μνημών NAND flash, να αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγή τους προκειμένου να καλυφθεί η απώλεια αυτή. Ένα ενδιαφέρον ακόμα στοιχείο από το άρθρο του Tom's Hardware, είναι ότι οι κατασκευαστές φέτος φαίνεται να διαθέτουν ένα μικρό αποθεματικό, σε αντίθεση με πέρσι, όπου αποτελούσε μεταβατική περίοδο για τις εταιρίες σε νέες μεθόδους κατασκευής, ενώ και η ζήτηση για NAND flash ήταν ιδιαίτερα υψηλή. Ίσως αυτό να εξηγεί και την υποχώρηση των τιμών στους SSDs, αλλά και τις κάρτες μνήμης το τελευταίο διάστημα.

     

    Τα πράγματα αναμένεται να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο στο μέλλον με την δημιουργία νέων εργοστασίων και νέων γραμμών παραγωγής, όπως η επέκταση του εργοστασίου της Samsung στην Σιάν της Κίνας. Με την ολοκλήρωση της επέκτασης του εν λόγω εργοστασίου, αυτό θα είναι σε θέση να παράγει 320000 wafers μνήμης NAND flash τον μήνα, έναντι 120000 που μπορεί να παράγει σήμερα.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.