Jump to content


  • GriGaS
    GriGaS

    Επίσκεψη στο Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής

    Πριν μερικές ημέρες, με αφορμή επίσκεψή μου στην Αθήνα, αποφάσισα πως ήρθε η ώρα να επισκεφτώ το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής. Για όσους δεν το γνωρίζουν, πρόκειται για μία ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε κάπου στο 2009 και από το 2012 και πέρα αποτελεί τον πρώτο επίσημο φορέα στο είδος του. Περισσότερα για το μουσείο μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα του, οπότε ας περάσουμε γρήγορα στο φωτογραφικό υλικό.

     

     

     

     

     

    GENERAL.JPGGENERAL2.jpgGENERAL3.JPGGENERAL4.JPG

     

    Πριν τις αναλυτικές φωτογραφίες, θα πρέπει να σας πω πως η επίσκεψή μου ήταν ολίγον biased, διότι επικεντρώθηκα σε αυτά που με ενδιέφεραν προσωπικά, κυρίως λόγω παιδικών αναμνήσεων. Έτσι, αυτά που θα δείτε στις παρακάτω γραμμές, αποτελούν ένα μόνο τμήμα των εκθεμάτων που μπορείτε να βρείτε στο μουσείο, άλλωστε με είσοδο μόνο 3 ευρώ, θα είστε απαράδεκτοι εάν δεν το επισκεφθείτε και εσείς για να δείτε από κοντά όλα αυτά τα εκθέματα, μερικά από τα οποία αποτελούν σταθμούς στην ιστορία των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν, θα παρουσιαστούν όσο το δυνατόν ομαδοποιημένες είτε ανά τύπο εκθέματος είτε ανά κατασκευάστρια εταιρεία.

     

    1. Sinclair

     

    Η Sinclair και τα διάφορα μοντέλα του Spectrum μεσουράνησαν τη δεκαετία του '80 στο home computing κυρίως λόγω της χαμηλής τιμής και της υψηλής απόδοσης σε σχέση με την τιμή τους. Έτσι θα βρούμε σχεδόν όλα τα μοντέλα αυτής, από τον ZX80 έως και τον Spectrum 3

     

    SINCLAIR ZX80.jpgSINCLAIR ZX81.jpgSINCLAIR TIMEX 1000.jpgSINCLAIR ZX SPECTRUM.jpgSINCLAIR SPECTRUM+128.jpgSINCLAIR QL.jpg

     

    2. Amstrad

     

    Μεγάλο αντίπαλο δέος στους Sinclair υπήρξε η Amstrad, η οποία με την σειρά CPC αρχικά και με τα 1512 και 1640 IBM συμβατά στην συνέχεια είχε μεγάλο μέρος της αγοράς (και της αγάπης) του ελληνικού κοινού. Προς έκπληξή μας βρήκαμε και την πρώτη προσπάθεια της Amstrad για IBM συμβατό φορητό υπολογιστή, τον PPC.

     

    AMSTRAD CPC464.jpgAMSTRAD CPC6128.jpgAMSTRAD PPC.jpg

     

    3. Commodore

     

    Φυσικά μετά τους Spectrum και Amstrad, σειρά έχει η αμερικάνικη Commodore. Ενδεικτικά σας δείχνουμε τον Commodore 64 που εκνεύριζε τους κατόχους Spectrum με τις δυνατότητές του σε ήχο, μαζί με το αντίστοιχο κασσετόφωνο και floppy disk drive.

     

    COMMODORE 64.jpgCOMMODORE TAPE.jpgCOMMODORE FDD.jpg

     

    Ιδιαίτερη θέση στο μουσείο κατέχει και ο Commodore PET του 1977.

     

    COMMODORE PET.jpg

     

    Δε θα μπορούσαν να λείπουν από τη συλλογή του μουσείου και αρκετά μοντέλα της θρυλικής Amiga.

     

    AMIGA500.jpgAMIGA2000.jpgAMIGA600.jpg

    4. APPLE

     

    Μένουμε στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού για να δούμε μία αρκετά μεγάλη γκάμα από υπολογιστές της Apple, από τον πρώτο Αpple που ήταν σε μορφή κιτ, έως αρκετά πιο πρόσφατα μοντέλα Macintosh.

     

    APPLE.jpgAPPLE IIc.jpg

     

    Όπως και ο PET που είδαμε νωρίτερα, έτσι και η LISA βρίσκεται σε ιδιαίτερη προστατευμένη προθήκη, μαζί με μία φιγούρα του δημιουργού της.

     

    APPLE LISA.jpg

     

    MACINTOSH SE.jpgIMAC 1998.jpg

     

    5. IBM

     

    Και φτάσαμε στην ΙΒΜ και τον 5150, τον υπολογιστή με τον οποίο όλοι ήθελαν να είναι συμβατοί. Εκτός από αυτόν, θα δούμε αρκετά μοντέλα του Αμερικάνικου κολοσσού, φορητά και μη, ενώ λόγω όγκου και παλαιότητας ξεχωρίζει και το σύστημα μαγνητικής αποθήκευσης σε ταινία 3420

    IBM 5150.jpg

     

    IBM 5155.jpgIBM XT 5160.jpgIBM PS2 P70.jpgIBM THINKPAD BUTTERFLY.jpg

    IBM 3420.jpg

     

    Στο σημείο αυτό σας παραθέτουμε και ένα πολύ σύντομο βιντεάκι με τον μηχανισμό ξεδιπλώματος του πληκτρολογίου του IBM Thinkpad 701 γνωστού και ως Butterfly

     

     

    6. Λοιπά συστήματα των 70s-80s

     

    Τρία ακόμα συστήματα του τέλους της δεκαετίας του 70 - αρχών δεκαετίας 80 που κοσμούν με την παρουσία τους το Μουσείο είναι τα Osborne 1, NCR Decision Mate V και Wang Workstation 2246C

     

    OSBORNE 1.jpgNCR DECISION MATE.jpgWANG WORKSTATION.jpg

     

    7. Συστήματα δημοφιλή στην Ελλάδα

     

    Οι παλαιότεροι σίγουρα θα θυμάστε τον Schneider Euro PC II, ένα compact IBM συμβατό που είχε μεγάλη επιτυχία στην χώρα μας, λόγω των διαστάσεων και της τιμής του. Επίσης θα θυμάστε τον Atari 1040ST και τις κόντρες των κατόχων Atari με αυτούς της Amiga. Όσον αφορά τον Acer 500+, έναν τυπικό IBM συμβατό από μία εταιρεία που εξακολουθεί να υπάρχει, ο λόγος που βλέπετε την φωτογραφία του είναι διότι αποτέλεσε τον πρώτο υπολογιστή που μπήκε στο σπίτι του γράφοντος πριν περίπου 28 χρόνια...

     

    ATARI 1040STF.jpgSCHNEIDER EURO PC II.jpgACER 500+.jpg

     

    8. Φορητά Συστήματα

     

    Κάποια από τα φορητά συστήματα που αξίζουν ιδιαίτερη αναφορά είναι το Wang WLTC με ενσωματωμένο εκτυπωτή και εξωτερικό floppy των 5 1/4" και τα μικροσκοπικά Toshiba T1000 & Libretto 110CT.

     

    WANG WLTC.jpgTOSHIBA NOTEBOOKS.jpg

     

    Στο μουσείο βρίσκουμε και μία ξεχωριστή προθήκη με αρκετά palmtops, subnotebooks. Ενδεικτικά σας δείχνουμε ένα Palm και ένα HP Jornada.

     

    PSION.jpgHP JORNADA.jpg

     

    Ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται να γίνει και στο Atari Portfolio, έναν υπολογιστή βάρους 505 γραμμαρίων από το 1989, ο οποίος ήταν εν μέρει συμβατός με IBM PC και ο οποίος είχε εμφανιστεί στο Terminator 2, στην σκηνή που ο John Connor χακάρει ένα ΑΤΜ με τη βοήθειά του.

     

    ATARI PORTFOLIO.jpg

     

    9. Δίκτυα και περιφερειακά

     

    Τις εποχές πριν το Internet, οι γάλλοι είχαν το Minitel, μία υπηρεσία παροχής πληροφοριών μέσω εξειδικευμένων τερματικών. Η αντίστοιχη υπηρεσία του ΟΤΕ, η οποία δεν έτυχε και ιδιαίτερης αποδοχής από το ελληνικό κοινό ονομαζόταν HellasTel.

     

    MINITEL.jpgMINITEL2.jpg

     

    Στη συνέχεια βλέπουμε έναν ευμεγέθη σκληρό δίσκο των 20MB από το 1985, ενώ ακριβώς δίπλα υπάρχει ένα modem της AT&T.

     

    FUJITSU HDD.jpgAT&T MODEM.jpg

     

    10. Software

     

    Δε θα μπορούσαν να λείπουν από τη συλλογή του μουσείου και κάποιες συσκευασίες και εγχειρίδια από λειτουργικά συστήματα και εφαρμογές.

     

    SOFTWARE.jpgSOFTWARE (2).jpgSOFTWARE (3).jpg

     

    11. Κονσόλες

     

    Στη συλλογή του μουσείου υπάρχουν και μερικές κονσόλες, όπως το Atari 2600 και τον κλώνο του Pong της Soundic.

     

    ATARI 2600.jpgSOUNDIC PONG CLONE.jpg

     

    Κάπου εδώ τελειώνει η περιήγησή μας στα εκθέματα του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής. Προσωπικά, πιστεύω πως αξίζει ένα μεγάλο μπράβο τόσο σε αυτούς που το υποστηρίζουν όσο και σε όλους όσοι δώρισαν το Hardware τους. Την επόμενη φορά που θα καθαρίσετε την αποθήκη σας και θα βρείτε πράγματα από περασμένες δεκαετίες που δεν έχουν καμία αξία για εσάς, επικοινωνήστε με το Μουσείο, ίσως για αυτούς να έχουν μεγάλη αξία.

     

    Θα κλείσω με ένα τέτοιο παράδειγμα, που ομολογώ πως με παραξένεψε όταν το είδα, το Shuttle X, έναν υπολογιστή της Shuttle, που λόγω μεγέθους και form factor βρίσκεται ήδη στο μουσείο, παρά το γεγονός ότι είναι αρκετά πρόσφατο σε σχέση με τα υπόλοιπα εκθέματα.

     

    SHUTTLE X.jpg


×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.