Jump to content
 • gdp77
  gdp77

  Επιβεβαιώνεται με νέο benchmark η single-thread κυριαρχία των επερχόμενων Intel Core i9-11900K Rocket Lake-S

  Για όσους ακόμα δεν το γνωρίζουν, οι Rocket Lake-S αντιπροσωπεύουν την τελευταία αναβάθμιση των επεξεργαστών Core με λιθογραφία 14nm. Δεν πρόκειται για μια απλή εξέλιξη των πυρήνων των Comet Lake-S. Οι Rocket Lake-S αξιοποιούν τους πυρήνες Cypress Cove, νέας αρχιτεκτονικής, που έχει μεταφερθεί από τους Willow Cove των 10nm (back-ported). Οι Willow Cove είναι οι πυρήνες που αξιοποιούνται στους Tiger Lake (laptop CPUs), οι οποίοι διακρίνονται για τις εξαιρετικές single-thread επιδόσεις τους και όχι μόνο.

   

  Σύμφωνα με την Intel, οι επεξεργαστές της 11ης γενιάς Core για το desktop θα προσφέρουν έως και 19% βελτίωση στο IPC σε σχέση με τα chip της 10ης γενιάς. Οι Core i9-11900K και Core i9-11900KF (χωρίς ενσωματωμένα γραφικά) είναι τα κορυφαία SKU. Στο ακόλουθο στιγμιότυπο μπορείτε να δείτε τις επιδόσεις ενός 11900Κ:

   

  large.Core_i9-11900K_CPU_Mark.jpg


  Γνωρίζουμε ήδη ότι o κορυφαίος Rocket Lake-S θα  διαθέτει 8 πυρήνες και 16 νήματα, αντί για 10 πυρήνες και 20 νήματα όπως το αντίστοιχο SKU Comet Lake-S. Η Intel αποκάλυψε επίσης ότι τα ρολόγια single-core boost θα φτάνουν τα 5.3GHz, και τα ρολόγια όλων των πυρήνων (με Thermal Velocity Boost) θα ανεβαίνουν έως και 4,8GHz, ανάλογα με το SKU.

   

  Τα παραπάνω χαρακτηριστικά φαίνεται ότι δίνουν τις απολύτως κορυφαίες single-thread επιδόσεις στο desktop, όπως βλέπουμε και στο passmark:

   

  large.small_Core_i9-11900K_CPU_Mark_Ranking.jpg

   

  Σημειώνεται ότι η single-thread απόδοση δεν αποκαλύπτει την πραγματική IPC αύξηση, καθώς θα πρέπει να συγκρίνουμε με τα ίδια ρολόγια για να δούμε αν ευσταθεί η αύξηση που υπόσχεται η Intel.

   

  Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Ωστόσο, εάν επαληθευτούν τα παραπάνω benchmarks, φαίνεται ότι η Intel θα προσπεράσει την AMD σε απόδοση single-thread, που θα δίνει την υπεροχή στους Rocket Lake-S σε συγκεκριμένα σενάρια, όπως το gaming. Βεβαίως υπάρχουν και παιχνίδια που αξιοποιούν αρκετούς πυρήνες, οπότε θα δούμε πως θα συγκριθούν εκεί οι Rocket Lake-S σε σχέση με τον ανταγωνισμό από την AMD. H τελευταία έχει το αδιαφιλονίκητο προβάδισμα σε οποιαήποτε διεργασία αξιοποιεί πολλαπλούς πυρήνες.

   

  Φυσικά, η AMD δεν κάθεται με τα χέρια σταυρωμένα. Οι μέχρι τώρα γνωστές πληροφορίες δείχνουν ότι η αρχιτεκτονική Zen 4 είναι σε καλό δρόμο για να κυκλοφορήσει στα τέλη του τρέχοντος έτους. Το ίδιο ισχύει και για την πλατφόρμα της Intel Alder Lake. Και οι δύο ανταγωνιστές θα στραφούν στη χρήση μνήμης DDR5. Το παιχνίδι ξεκινάει...
   


  Πηγή

  User Feedback

  Recommended Comments  Διαβάζοντας μόνο τον τίτλο ένα πράγμα μου ήρθε στο μυαλό... η περσινή δήλωση της Intel πως δεν την ενδιαφέρουν τα benchmarks αλλά η πραγματική χρήση... Και για να διαψευστεί λιώνει τους επεξεργαστές της για να βγάλουν single thread επιδόσεις και μειώνει και τους πυρήνες για να μην λιώσουν και η μητρικές! Τουλάχιστον αφού το έχασε το παιχνίδι λέει να μείνει στους 8 πυρήνες να έχει και δικαιολογία.. και ελπίδα έναντι του αντίστοιχου 5800. Γιατι αν έμενε στους 10 πυρήνες θα τον συγκρίνουν με τον 5900 και... προφανώς δεν θέλουν.

  Edited by patentas
  Link to comment
  Share on other sites

  2 hours ago, patentas said:

  Γιατι αν έμενε στους 10 πυρήνες θα τον συγκρίνουν με τον 5900 και... προφανώς δεν θέλουν.

   

  Αν έμενε στους 10 , με την καμία δεν θα είχαν τα ρολόγια που τους χαρίζουν την πρωτιά στα single-thread benchmarks, τουλάχιστον χωρίς chiller για ψύξη.

   

  Όσον αφορά το single thread, προσωπική άποψη, η AMD θα πρέπει μέχρι το καλοκαίρι να έχει κυκλοφορήσει SKUs "ΧΤ" να πάρει την πρωτιά πίσω ή σειρά ZEN3+ (αν πρόκειται οι ZEN 4 να καθυστερήσουν και να παρουσιαστούν αρχές του 2022).

  • Like 2
  Link to comment
  Share on other sites

  11 minutes ago, gdp77 said:

  η AMD θα πρέπει μέχρι το καλοκαίρι να έχει κυκλοφορήσει SKUs "ΧΤ" να πάρει την πρωτιά πίσω ή σειρά ZEN3+

  δεν μας λυπάται κανείς πια! Εδώ καλά καλά δεν βρίσκεις τα υπαρκτά χωρίς καπέλο, βιάζεσαι για τα επόμενα.

  Η δε intel, έχεις δίκιο σε αυτό, αν έμενε στους 10 θα έλιωναν μερικά παγόβουνα ακόμα.

  • Like 2
  Link to comment
  Share on other sites

  πριν 36 λεπτά, το μέλος gdp77 έγραψε:

  Όσον αφορά το single thread, προσωπική άποψη, η AMD θα πρέπει μέχρι το καλοκαίρι να έχει κυκλοφορήσει SKUs "ΧΤ" να πάρει την πρωτιά πίσω ή σειρά ZEN3+ (αν πρόκειται οι ZEN 4 να καθυστερήσουν και να παρουσιαστούν αρχές του 2022).

   

  Δεν θα με χάλαγε ένα upgrade σε 5900ΧΤ πάντως.

  • Like 1
  Link to comment
  Share on other sites

  48 minutes ago, Rusty_Cookie said:

  Δεν θα με χάλαγε ένα upgrade σε 5900ΧΤ πάντως.

   

  Ούτε εμένα, αλλά σε ενάμιση χρόνο. Με τιμές "χώμα". Ελπίζω οι Alder lake να σπέρνουν για να πέσουν κατακόρυφα οι Zen 3.

  • Like 2
  • Haha 2
  Link to comment
  Share on other sites

  41 minutes ago, gdp77 said:

  Ούτε εμένα, αλλά σε ενάμιση χρόνο. Με τιμές "χώμα". Ελπίζω οι Alder lake να σπέρνουν για να πέσουν κατακόρυφα οι Zen 3.


   Όταν έρθει η fuma με το καλό, για κάνε λίγο αέρα στο πρόσωπο σου πριν την εγκαταστήσεις. Μόνο σε γλάστρα θα δεις το χώμα αν ελπίζεις κατακόρυφες πτώσεις. 

  Link to comment
  Share on other sites

  Ελπίζω να βοηθήσει στο να πέσει λίγο η τιμή του 5900x που αυτή τη στιγμή είναι στον ουρανό.

  Link to comment
  Share on other sites

  31 minutes ago, salde said:

  Όταν έρθει η fuma με το καλό, για κάνε λίγο αέρα στο πρόσωπο σου πριν την εγκαταστήσεις. Μόνο σε γλάστρα θα δεις το χώμα αν ελπίζεις κατακόρυφες πτώσεις. 

   

  Όταν καταφτάσουν οι Alder Lake, ξαναμιλάμε... Ραντεβού τέλη 2021. 5900Χ -- > στα μισά χρήματα από όσο είναι σήμερα.

  (Εκτός και αν έχει πέσει τρελό hype με τους golden cove πυρήνες που θα έχουν και έχω παραμυθιαστεί).

  Link to comment
  Share on other sites

  δεν θα κατεβάσουν έτσι Γιώργο. Αυτοί όσο υπάρχει ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης κι έχουν και κατασκευαστικό ζόρι δεν έχουν κίνητρο  για τέτοιου είδους πόλεμο τιμών. Τους κανιβαλίζει μετά τα πάντα. Μην βλέπεις μονάχα έναν επεξεργαστή. Αν πάει αυτός στα 300, οι υπόλοιποι πού θα πάνε; Εδώ μέχρι και τα APUs έχουν τσιμπήσει όσο δεν πάει. Ας επιστρέψουν στην προτεινόμενη τιμή και μια μικρή πτώση, πάλι καλά να λέμε.

  Για το hype που 'ναι και το θέμα της είδησης, τρελό δε νομίζω, θα γίνουν ρόμπες, όμως και τα 5,3GHz δεν μου φαίνονται σόι για χρήση διαρκείας. Θα είναι ανταγωνιστικός, πιθανότατα μπροστά από AMD, είμαι επιφυλακτικός αν θα είναι τόσο πολύ. Θα δούμε...

  Link to comment
  Share on other sites

  Οι Alder Lake που λέω εγώ δεν είναι οι RocKet Lake-S. Οι Alder Lake (λένε) έρχονται τέλη 2021 στα 10nm με πυρήνες golden cove. Το αντίπαλο δέος θα είναι οι Zen 4. Οι επεξεργαστές δεν έχουν την τρελή ζήτηση που έχουν οι κάρτες γραφικών. Δεν μπορώ να φανταστώ την AMD να πουλάει zen 4 και ο 5900Χ να παραμείνει στα 700+€ που είναι τώρα. Θα πέσει στο μισό η τιμή του. Το MSRP του είναι 549€ (Ευρώπη), επομένως σίγουρα το καπέλο θα φύγει. Και άλλο ένα 150άρι μείον, φτάσαμε σχεδόν στα μισά. Προσωπική εκτίμηση, δεν τους παίρνει να πουλήσουν τα νέα CPU ακόμα πιο ακριβά. Δεν θα τα αγοράσει κανείς γιατί ο κόσμος μπορεί να μείνει και με τα προηγούμενα CPU, τα οποία κατά κανόνα κάααααααααααθονται ακόμα και στα πιο απαιτητικά games. ΠΙστεύω ότι η επόμενη γενιά Zen 4 / Alder Lake δεν θα έχουν MSRP μεγαλύτερο από τα αντίστοιχα σημερινά κομμάτια, επομένως τα παλιότερα θα πέσουν αισθητά. Θα δούμε αν κάνω λάθος.

  • Like 1
  Link to comment
  Share on other sites

  Α συγγνώμη μπερδεύτηκα, αλλά έτσι κι αλλιώς για τον 5900Χ που λιμπίζεσαι λέω. Ακριβώς MSRP 550, αυθαίρετα θα έλεγα 450-500. Όμως αν τον κατεβάσουν κι άλλο σε συνδυασμό με το άλλο που γράφεις (δεν τους παίρνει πολύ πιο ακριβά κλπ, συμφωνώ*) αν πάει ακόμα πιο κάτω αρχίζει να κανιβαλίζει τόσο τους μικρούς (τους οποίους σίγουρα θέλουν να έχουν, μεταξύ άλλων έχουν δεσμεύσεις με τους ΟΕΜ που κινούνται βραδύτερα) όσο και τους καινούργιους. Η δε τάση τους διαχρονικά σχεδόν -και των δύο- είναι όταν ένας επεξεργαστής φτάσει σε εξευτελιστική τιμή, δεν μειώνουν από ένα σημείο και κάτω, τον αντικαθιστούν.

  Για το καπέλο δεν το συζητώ, αλοίμονο μας αν δεν φύγει μέχρι τότε. Ήδη οι μητρικές έχουν πάρει την ανηφόρα, με μνήμες δεν ξέρω πώς θα κινηθεί (θα εμφανιστούν οι DDR5).
  H όποια ελπίδα μου για πόλεμο τιμών μάλλον από την Apple που με πείραζε χθες ο Κούκης θα έρθει παρά από το μεταξύ intel-AMD. Ο νέος CEO της intel την apple έβαλε στο κάδρο, εκείνη δείχνει να τους φοβίζει μεσοπρόθεσμα. Θα δούμε, σίγουρα συμφωνούμε ότι δεν μαςσυμφέρει να βγει εντελώς η intel από το παιχνίδι.

  *διάβαζα το πρωί μια θεϊκή (στα χαρτιά τουλάχιστον) μητρική της ASUS για τους  νέους ΤR Pro. Όταν έγραφαν την παρουσίαση δεν είχαν τις τιμές των CPU. Εδώ δες:
  προ γνωσης τιμών:
  Exact retail pricing for these processors has not been officially announced, however it is expected to fall in line somewhere between the Threadripper and EPYC variants for those that have near identical comparisons, or perhaps slightly above EPYC, given the 280W TDP. That means the 64-core TR Pro 3995WX is likely to be somewhere above $3990 (the TR 3990X) and around the $4425 (EPYC 7702P). Some leaks have suggested this model will be nearer $5000, which may also be down to supply.

  τιμή που ανακοινώθηκε: $5490
  ΟΚ εντελώς διαφορετική δυναμική αγοράς αλλά και πάλι, μεγάλη αύξηση.

  • Like 1
  • Haha 1
  Link to comment
  Share on other sites
  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...