Jump to content



  • yanni
    yanni

    Επισκευάστε την σπασμένη οθόνη του κινητού σας απλά ασκώντας λίγη πίεση πάνω σε αυτή

    Σήμερα μια σπασμένη οθόνη κινητού απαιτεί την άμεση αντικατάστασή της. Στο μέλλον, αυτό που περιγράφεται στον τίτλο, θα μπορούσε να αποτελεί την στάνταρ διαδικασία επισκευής μιας σπασμένης οθόνης κινητού. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί χάρη σε μια τυχαία ανακάλυψη επιστημόνων από την Ιαπωνία, οι οποίοι δημιούργησαν ένα γυαλί το οποίο μπορεί να επισκευαστεί σε θερμοκρασία δωματίου, απλά ασκώντας πίεση πάνω σε αυτό.

     

    Την ανακάλυψη ανακοίνωσε μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Τόκιο, με επικεφαλής τον καθηγητή Takuzo Aida. Η ανακάλυψη χρεώνεται στον φοιτητή Yu Yanagisawa, ο οποίος στην προσπάθειά του να δημιουργήσει ένα πολυμερές το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κόλλα, διαπίστωσε ότι οι άκρες του πολυμερούς που είχαν κοπεί, άρχιζαν να ξανά δένουν μεταξύ τους, μετά από άσκηση ελάχιστης πίεσης για 30 δευτερόλεπτα, δημιουργώντας ένα φύλλο. Μετά από μερικές ώρες το φύλλο επανερχόταν στην αρχική του κατάσταση, έχοντας την αρχική του αντοχή και χωρίς εμφανή σημάδια. Ο Yanagisawa ανέφερε ότι επανέλαβε το πείραμα αρκετές φορές, παίρνοντας το ίδιο αποτέλεσμα.

     

    Όπως αναφέρουν οι ερευνητές σε έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, υψηλή μηχανική ανθεκτικότητα και ικανότητα θεραπείας σε ένα υλικό, τείνουν να αποκλείουν η μία την άλλη. Αν και έχουν δημιουργηθεί υψηλής αντοχής υλικά που μπορούν να επιδιορθωθούν, για την επιδιόρθωση απαιτείται μεγάλη πίεση και θερμοκρασία άνω των 120 βαθμών. Στην περίπτωση του υλικού που ανακάλυψαν και το οποίο ονομάζουν “polyether-thioureas”(πολυαιθερο-θειουρίες), η πίεση που απαιτείται είναι ελάχιστη, ενώ αρκεί θερμοκρασία δωματίου.

     

    Ο Yanagisawa ελπίζει η ανακάλυψή του να μας δώσει στο μέλλον γυαλί το οποίο θα μπορεί να επιδιορθώνεται εύκολα και δεν θα καταλήγει στην ανακύκλωση ή τα σκουπίδια. Τυχόν εφαρμογή του στις οθόνες των κινητών ίσως να μας έδινε στο μέλλον smartphones τα οποία θα μπορούν να επιδιορθωθούν εντός ολίγων ωρών από τον κάτοχό τους. Βέβαια, όπως σωστά επισημάνει ο αρθρογράφος του Neowin, πιθανόν οι εταιρίες που κατασκευάζουν smartphones, να μην θεωρήσουν την χρήση αυτού του υλικού ως συμφέρουσα. Το σπάσιμο της οθόνης ενός smartphone αποφέρει έσοδα στις εταιρίες, είτε ο χρήστης επιλέξει την επισκευή του, είτε την αγορά μιας νέας συσκευής.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.