Jump to content



  • yanni
    yanni

    Η Βαρκελώνη επιλέγει ανοιχτό λογισμικό

    Μπορεί το Μόναχο να επέλεξε πρόσφατα να επιστρέψει σε λογισμικό της Microsoft, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και όλοι οι άλλοι θα κάνουν το ίδιο. Κάποιοι κινούνται προς την αντίθεση κατεύθυνση και πιο συγκεκριμένα η Βαρκελώνη. Η πόλη σκοπεύει να επενδύσει το 70% του ετήσιου προϋπολογισμού της για λογισμικό του τρέχοντος έτους, προκειμένου να μεταβεί από λογισμικό της Microsoft σε ανοιχτό λογισμικό, μια κίνηση η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Άνοιξη του 2019.

     

    Ειδικότερα τα Microsoft Outlook, Exchange Server και Microsoft Office θα αντικατασταθούν από τα Open-Xchange και Libre Office, ενώ έχει επιλεγεί ο Firefox ως ο προκαθορισμένος browser. Αν και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί πιο θα είναι το λειτουργικό σύστημα, πιθανολογείται ότι αυτό θα είναι το Ubuntu το οποίο ήδη χρησιμοποιείται από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

     

    Η κίνηση φαίνεται να υποστηρίζεται από τον οργανισμό Free Software Foundation Europe, ο οποίος καλεί τις πόλεις να επιλέξουν να διαθέσουν τα χρήματα των δημοτών τους, σε ανοιχτό λογισμικό, αντί για ακριβότερο λογισμικό μεγάλων εταιριών όπως η Microsoft, το οποίο σύμφωνα με τον οργανισμό έχει μεγαλύτερο κόστος.

     

    Αν και το ανοιχτό λογισμικό δεν απαιτεί την πληρωμή κάποιας άδειας λειτουργίας, η εγκατάστασή του και συντήρησή του, καθώς και η εκπαίδευση του προσωπικού του δήμου στα νέα αυτά προγράμματα, θα απαιτήσουν και χρόνο και χρήμα. Το δημοτικό συμβούλιο έχει προσλάβει 65 άτομα για τον σκοπό αυτό. Μένει να δούμε αν το ανοιχτό λογισμικό θα έχει καλύτερη τύχη στην περίπτωση της Βαρκελώνης σε σύγκριση με την περίπτωση του Βερολίνου.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.