Jump to content
 • yanni
  yanni

  Η AMD ανακοίνωσε τους νέους EPYC για την αγορά των servers

  Η AMD ανακοίνωσε και επίσημα εχτές το βράδυ τους νέους της επεξεργαστές για servers, EPYC. Η νέα αυτή σειρά επεξεργαστών, με έως και 32 πυρήνες αρχιτεκτονικής Zen και 64 threads, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εταιρία η οποία ελπίζει να επιστρέψει δυναμικά στην αγορά των servers και να κερδίσει σημαντικό μερίδιο αγοράς από την σειρά Xeon της Intel.

   

  Η AMD ανακοίνωσε εχτές συνολικά δώδεκα μοντέλα επεξεργαστών EPYC, με 8 έως 32 πυρήνες και 16 έως 64 threads, με τα εννέα από αυτά να προορίζονται για χρήση σε servers με δύο CPU sockets και τα άλλα τρία μοντέλα να προορίζονται για χρήση σε servers με ένα CPU socket. Με την αγορά των servers να αποτελείται κατά 90-95% από συστήματα με έως και 2 CPU sockets, η AMD δεν σκοπεύει να παρέχει κάποιο μοντέλο για servers με τέσσερα CPU sockets.

   

  Οι νέοι επεξεργαστές είναι τύπου SOC, περιλαμβάνουν δηλαδή και χαρακτηριστικά chipset. Σε μητρικές με δύο επεξεργαστές μπορούν να υποστηρίξουν έως και 32 DIMMS για έως και 2TB μνήμης DDR4, με την επικοινωνία με την μνήμη να γίνεται μέσω συνολικά 16 καναλιών (8 ανά επεξεργαστή σε συστήματα με δύο CPU sockets), προσφέροντας υψηλότατο memory bandwidth. Όλα τα μοντέλα διαθέτουν 128 PCIe 3.0 γραμμές επιτρέποντας την δημιουργία συστημάτων με πληθώρα NVMe μέσων αποθήκευσης. Ενσωματώνουν security hardware για υψηλά επίπεδα ασφάλειας, βελτιστοποιημένο σύστημα cache και ιδιαίτερα αποδοτική αρχιτεκτονική για χαμηλή κατανάλωση, ενώ το σύστημα διασύνδεσης Infinity Fabric, εγγυάται την ταχύτατη επικοινωνία των επεξεργαστών και σε συστήματα με δύο CPU sockets.

   

  AMD-EPYC-1.jpg

   

  Το κορυφαίο μοντέλο της σειράς είναι ο EPYC 7601 με 32 πυρήνες και 64 threads. Η βασική συχνότητα λειτουργίας του είναι τα 2.2GHz με τον επεξεργαστή να μπορεί να ανεβάσει συχνότητα λειτουργίας, με όλους τους πυρήνες, έως τα 2.7GHz και με λιγότερους από 12 πυρήνες σε πλήρη λειτουργία, έως τα 3.2GHz. Ο επεξεργαστής διαθέτει 64MB cache, 128 PCIe γραμμές και υποστηρίζει οκτώ κανάλια μνήμης DDR4 2666MHz. Το TDP του είναι 180W και η τιμή του αναμένεται να είναι πάνω από 4000 δολάρια. Τα υπόλοιπα μοντέλα, για servers με δύο CPU sockets, φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.

   

  AMD-EPYC-2.jpg

   

  Τα τέσσερα κορυφαία μοντέλα είναι άμεσα διαθέσιμα. Τα υπόλοιπα θα είναι διαθέσιμα στα τέλη Ιουλίου.

   

  Τα μοντέλα για servers με ένα CPU socket έχουν το γράμμα "P" στο τέλος της ονομασίας τους και είναι τα παρακάτω. Θα είναι διαθέσιμα στα τέλη Ιουλίου.

   

  AMD-EPYC-2P.jpg

   

  Μια ολοκληρωμένη ανάλυση των νέων επεξεργαστών μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω ιδιαίτερα αναλυτικό, ως συνήθως, άρθρο του Anandtech.

  AMD's Future in Servers: New 7000-Series CPUs Launched and EPYC Analysis  (Print View όλο το άρθρο σε μία σελίδα)

   

  Μπορείτε να διαβάσετε το επίσημο δελτίο τύπου εδώ: AMD EPYC™ Datacenter Processor Launches with Record-Setting Performance, Optimized Platforms, and Global Server Ecosystem Support

   

  2017-06-20_12_56_20.jpg


  Πηγή

  User Feedback

  Recommended Comments

  Να προσθέσω εδώ ότι δεν ισχύει το 64MB cache σε όλους τους επεξεργαστές, όπως αναφέρει το Anandtech. Η AMD δίνει 32MB cache σε μοντέλα με 16 πυρήνες στο site της, ενώ σε κάποια δεν δίνει καθόλου τιμή. Το Guru3D επίσης αναφέρει διάφορες τιμές.

   

  Ανακοίνωση ψιλό-έβγαλε(με μορφή email) και η Intel όσον αφορά τους νέους επεξεργαστές.

  AMD Reveals ‘Epyc’ Details; Intel Vows to Top It - Barron's

   

  Quote

  We take all competitors seriously, and while AMD is trying to re-enter the server market segment, Intel continues to deliver 20+ years of uninterrupted data center innovations while maintaining broad ecosystem investments. Our Xeon CPU architecture is proven and battle tested, delivering outstanding performance on a wide range of workloads and specifically designed to maximize data center performance, capabilities, reliability, and manageability. With our next-generation Xeon Scalable processors, we expect to continue offering the highest core and system performance versus AMD. AMD’s approach of stitching together 4 desktop die in a processor is expected to lead to inconsistent performance and other deployment complexities in the data center.

  Έχει πλάκα το πως η Intel υιοθετεί το marketing της AMD πριν μια δεκαετία. Όπως η AMD ειρωνευόταν την logo της Intel, η οποία πάσχιζε αρχικά να φτιάξει native multicore cpus, έτσι και η Intel σχολιάζει αρνητικά το stitching together 4 desktop die in a processor της AMD.

  Edited by yanni
  • Like 2
  Link to comment
  Share on other sites

  Η intel παρουσίασε τα δικά της νούμερα όσον αφορά τις επιδόσεις των EPYC της AMD έναντι των Xeon.

  Intel Presents Its AMD EPYC Server Test Results

  $

   

  Το Anandtech προχώρησε σε μια ανάλυση των αποτελεσμάτων αυτών

  Dissecting Intel's EPYC Benchmarks: Performance Through the Lens of Competitive Analysis

   

  • Like 1
  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...