Jump to content



  • yanni
    yanni

    Η AMD ανακοίνωσε το Radeon FreeSync 2

    Αν και η Nvidia έκανε την αρχή, ουσιαστικά φέρνοντας το variable refresh rate στους desktop υπολογιστές με το GSync, η υλοποίηση της AMD που ακολούθησε αρκετά αργότερα, κατάφερε να βρίσκεται σήμερα σε πολύ περισσότερες οθόνες, χάρη στο σημαντικά χαμηλότερο κόστος υλοποίησής του και στο ότι υιοθετήθηκε από την VESA ως Adaptive Sync. Σήμερα η AMD έρχεται να ανακοινώσει το Radeon FreeSync 2, το οποίο στοχεύει κυρίως στα νέα HDR displays.

     

    Το FreeSync 2 διαφέρει από το αρχικό FreeSync, στο ότι δεν περιορίζεται απλά στο να συγχρονίζει τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης, με τον ρυθμό παραγωγής των frames της κάρτας γραφικών. Επιπλέον το FreeSync 2 θα διατίθεται παράλληλα με το αρχικό FreeSync, δεν έρχεται για να το αντικαταστήσει.

     

    Με το FreeSync 2 η AMD έρχεται να προσφέρει καλύτερη υποστήριξη στους κατόχους οθονών HDR, σε περιβάλλον Windows. Οι εσωτερικές διεργασίες των Windows δεν είναι οι πλέον βελτιστοποιημένες για HDR οθόνες, ενώ και οι επεξεργαστές που χρησιμοποιούνται σε πολλές οθόνες HDR, μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γρήγοροι στο tone mapping. Δεδομένου ότι στις υπάρχοντες υλοποιήσεις HDR το tone mapping γίνεται δύο φορές, ακόμα και αν ο επεξεργαστής της οθόνης είναι αρκετά γρήγορος, παρατηρείται υψηλό input lag. Με το FreeSync 2 η AMD προσπαθεί να το διορθώσει αυτό, αφαιρώντας αυτές τις εργασίες από τα Windows και το hardware της οθόνης και μέσω δικών της βελτιστοποιημένων διεργασιών στους οδηγούς της, να επιτύχει την σημαντική μείωση του latency.

     

    586bd4206b3d7-FreeSync2Presentation-Final-UnderNDAJan3-page-015.jpg

     

    Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που θα ενσωματώνουν οι οθόνες HDR με FreeSync 2, θα είναι το automatic mode switching. Η όλη ιδέα εδώ είναι ότ τα Windows στην παρούσα μορφή τους, δεν τα πάνε καλά με οτιδήποτε διαφορετικό από το sRGB, οπότε μέχρι αυτό να διορθωθεί θα ήταν καλύτερο οι χρήστες να χρησιμοποιούν το sRGB mode όσο βρίσκονται στο desktop και το HDR mode όταν τρέχουν κάποιο παιχνίδι που το υποστηρίζει για παράδειγμα. Μέσω της αυτόματης εναλλαγής των color modes, οι χρήστες παίρνουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα από την οθόνη τους, στην παρούσα φάση. Για να μπορέσει πάντως να αξιοποιηθεί το automatic mode switching, θα απαιτηθεί η συνεργασία των κατασκευαστών οθονών και των δημιουργών παιχνιδιών. Η AMD πιθανόν θα παρέχει κάποιο FreeSync 2 API για τους δημιουργούς παιχνιδιών, μένει να δούμε αν αυτοί σκοπεύουν να αφιερώσουν τους επιπλέον πόρους και χρόνο που θα χρειάζεται η αξιοποίησή του.

     

    FreeSync 2 Presentation - Final - Under NDA Jan 3-page-016.jpg

     

    Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του FreeSync 2, είναι ότι πλέον αυστηροποιούνται οι προδιαγραφές του, οπότε οι οθόνες θα πρέπει να ικανοποιούν κάποιες προδιαγραφές ώστε να μπορούν να φέρουν το λογότυπο. Το πλέον ίσως ενδιαφέρον στοιχείο εδώ, είναι ότι θα πρέπει η οθόνη να διαθέτει ένα ικανό εύρος μέσα στο οποίο λειτουργεί το FreeSync, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει το  Low Framerate Compensation (LFC) . Έτσι ο αγοραστής ενός FreeSync 2 έχει εξαρχής εξασφαλισμένο ότι η τεχνολογία LFC θα λειτουργεί στην οθόνη του και δεν θα ανησυχεί μήπως ο ρυθμός ανανέωσης κινηθεί εκτός των ορίων λειτουργίας του FreeSync. Επιπλέον η AMD θα απαιτεί οι οθόνες να διατηρούν χαμηλό latency, τόσο σε SDR mode όσο και σε HDR mode.

     

    FreeSync 2 Presentation - Final - Under NDA Jan 3-page-021.jpg

     

    Είναι προφανές ότι το FreeSync 2 θα αποτελεί μια premium έκδοση του FreeSync, στοχεύοντας σε πιο υψηλής κατηγορίας οθόνες, επιτρέποντας πάντως την συνέχιση της χρήσης του λογότυπου FreeSync από τους κατασκευαστές στα οικονομικότερα μοντέλα τους. Για αυτό και αναφέρθηκε αρχικά ότι το FreeSync 2 δεν έρχεται να αντικαταστήσει το αρχικό FreeSync. Οι αυστηρές πάντως προδιαγραφές του FreeSync 2, θα απαιτούν από την AMD να ελέγχει τις οθόνες ως κατά πόσο ικανοποιούν τις προδιαγραφές αυτές, κάτι που απαιτεί χρόνο και χρήμα, οπότε δεν αποκλείεται η προσθήκη επιπλέον κόστους στην τελική τιμή των οθονών, καθιστώντας το FreeSync 2, όχι και τόσο "free".

     

    FreeSync 2 Presentation - Final - Under NDA Jan 3-page-017.jpg

     

    Τέλος, αυτό που ενδιαφέρει τους κατόχους καρτών γραφικών της AMD, είναι το αν αυτές θα υποστηρίζουν το FreeSync 2. Σύμφωνα με την AMD οποιαδήποτε κάρτα υποστηρίζει FreeSync, αυτομάτως υποστηρίζει και FreeSync 2. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι μια απλή αναβάθμιση του οδηγού. Είναι πάντως ακόμα άγνωστο το πότε θα δούμε οθόνες που θα υποστηρίζουν το FreeSync 2. Δεν αποκλείεται πάντως να είναι εντός του 2017.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.