Jump to content


  • yanni
    yanni

    Η AMD αναλύει τα σχέδια της για τους επεξεργαστές

    .
    Η AMD αποκάλυψε κάποια από τα χαρακτηριστικά του νέου της x86 επεξεργαστή Zen που θα διαθέσει το 2016. Πρόκειται για έναν εντελώς νέας σχεδίασης επεξεργαστή που στόχο έχει το σημαντικά υψηλότερο IPC σε σχέση με την υπάρχουσα αρχιτεκτονική Bulldozer. Η AMD αναφέρει έως και 40% υψηλότερο IPC, ενώ επιπλέον θα υποστηρίζει Simultanious Multithreading (SMT, παρόμοιο με το Hyperthreading της Intel), έναντι Clustered Multithreading (CMT) που υποστήριζε ο Bulldozer. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει την επιστροφή της AMD σε πιο παραδοσιακού τύπου σχεδίαση. Βελτίωση θα έχουμε και στον τομέα της cache η οποία θα είναι υψηλών επιδόσεων και χαμηλού latency. Για την κατασκευή του θα αξιοποιηθεί μέθοδος κατασκευής FinFET και αν και δεν αποκάλυψε περισσότερα, πιθανόν να αναφέρεται στην μέθοδο κατασκευής των 14nm FinFET της GlobalFoundries.

     


    AMDZenRoadmap

     


    Αν και οι μέχρι τώρα φήμες θέλανε την AMD να ξεκινάει την διαθεσιμότητα του Zen από την αγορά των servers, η AMD ήταν ξεκάθαρη ότι ο επεξεργαστής θα βγει πρώτα για την αγορά των desktops. Μαζί με τον Zen θα έχουμε και μια νέα πλατφόρμα, ένα νέο socket, το ΑΜ4 και όχι το FM3 που κατά καιρούς έχει γραφτεί. Όλοι οι επεξεργαστές για την desktop αγορά θα χρησιμοποιούν το ίδιο αυτό socket.

     


    AMDCPUPlatforms

     


    Αργότερα η εταιρία αναμένει να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την Zen αρχιτεκτονική και να παρουσιάσει τον Zen+. Αν και ο Zen+ δεν αναμένεται να προσφέρει ανάλογο άλμα στις επιδόσεις, όπως ο αρχικός Zen έναντι του Bulldozer, η εταιρία και πάλι θα στοχεύει στο υψηλότερο IPC. Η προσήλωση πάντως της εταιρίας στον πυρήνα Zen, φαίνεται να έχει ως παράπλευρες απώλειες το Project Skybridge. Επιπλέον δεν υπάρχει αναφορά στους μικρούς πυρήνες, όπως είναι για παράδειγμα ο Jaguar, με τον Zen να προορίζεται να καλύψει όλο το φάσμα της αγοράς με μοντέλα που θα έχουν TDP από 100W έως και κάτω από τα 10W.

     

    Όσον αφορά τα σχέδια της AMD για την ARM πλατφόρμα, η εταιρία ανακοίνωσε ότι ο Opteron A1100 που βασίζεται στην αρχιτεκτονική της ARM, Cortex A57, θα είναι διαθέσιμος για την server αγορά στο δεύτερο μισό του έτους. Αυτό ουσιαστικά μεταφράζεται σε έναν χρόνο καθυστέρησης έναντι των αρχικών σχεδίων της εταιρίας, με την AMD πάντως να ελπίζει να καλύψει το έδαφος μετά την διάθεση του A1100, έναντι του ανταγωνισμού.

     


    AMDK12

     


    Όσον αφορά τον K12, ο οποίος θα χρησιμοποιεί πυρήνες ARM οι οποίοι θα είναι σχεδίασης της AMD, η προτεραιότητα που δίνεται στον Zen, αλλά και οι καθυστερήσεις όσον αφορά τον A1100, τον στέλνει στο 2107 έναντι του 2016. Ο K12 αναμένεται να είναι ένα πολύ σημαντικό προϊόν της AMD, το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα πλεονεκτήματα της σχεδίασης του Zen, έχοντας όμως πυρήνες ARM στην θέση των x86.

     

    Η AMD αναφέρθηκε και στον 6ης γενιάς APU της, τον Carrizo. Η AMD επιβεβαίωσε ότι οι Carrizo APUs είναι σε παραγωγή και θα δούμε προϊόντα με αυτούς μέσα στο τρέχον τρίμηνο. Δεν παρείχε πάντως κάποιες πληροφορίες σχετικά με τα μοντέλα που θα κυκλοφορήσουν. Η AMD ανακοίνωσε επίσης ότι τα προϊόντα που θα βασίζονται στους Carrizo θα φέρουν την επισήμανση "6th generation" ώστε να ξεχωρίζουν από τα μοντέλα που χρησιμοποιούν παλαιότερες APUs και ίσως σε έναν βαθμό να εκμεταλλευτούν στον τομέα του marketing, το ότι θα φαίνονται ίδιας γενιάς με τους Skylake της Intel και νεώτεροι έναντι των προηγούμενων. Βέβαια αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι Carrizo κατασκευάζονται ακόμα στα 28nm έναντι των Intel που κατασκευάζονται στα 14nm. Η εταιρία ελπίζει οι βελτιώσεις στον τομέα της κατανάλωσης, η ισχυρή GPU και η προσθήκη hardware decoding για HEVC(h265) να την βοηθήσουν έναντι του ανταγωνισμού.

     


    AMDSeries6


    AMDEnEff

     


    Τέλος, αναφορά είχαμε και για την 6ης γενιάς AMD Pro πλατφόρμα η οποία ουσιαστικά συνδυάζει τους Carrizo με τεχνολογίες ασφαλείας που βρίσκονται μέσα στην σειρά Pro της εταιρίας.

     


    AMDPro6


×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.