Jump to content



  • yanni
    yanni

    Η AMD αποκαλύπτει δημόσια πληροφορίες για την HBM μνήμη

    .
    Η μνήμη HBM είναι κάτι το σχετικά παλιό ως πρόταση να αποτελέσει τον διάδοχο της GDDR5, δεδομένου ότι βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης εδώ και 7 χρόνια. Η βάση πάνω στην οποία αναπτύχτηκε η HBM ήταν η συσσώρευση μνημών με την μία πάνω από την άλλη, για λόγους εξοικονόμησης χώρου, αλλά και η τελική ενσωμάτωση της μνήμης στους κεντρικούς επεξεργαστές και σε αυτούς των καρτών γραφικών. Με αυτόν τον τρόπο η απόσταση της μνήμης από τους επεξεργαστές μειώνεται σημαντικά. Πέραν την σημαντικής μείωσης της επιφάνειας που καταλαμβάνει η μνήμη, το επιπλέον κέρδος είναι διπλό, με το bandwidth να αυξάνεται, ενώ παράλληλα η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται.

     

    Η AMD προχώρησε σε μια αναλυτική παρουσίαση δίνοντας σημαντικά στοιχεία στην δημοσιότητα για την μνήμη HBM. Όπως φαίνεται και στην παρακάτω διαφάνεια της AMD, ο χώρος που απαιτείται πάνω σε μια κάρτα για την τοποθέτηση ισόποσης ποσότητας HBM μνήμης, είναι σημαντικά μικρότερος σε σχέση με όταν χρησιμοποιούμε GDDR5.

     


    AMDHBM7

     


    Η επιφάνεια άλλωστε που καταλαμβάνει 1GB HBM μνήμης είναι 94% μικρότερη έναντι ισόποσης ποσότητας GDDR5.

     


    AMDHBM6

     


    Η χρήση ενός interposer, πάνω στο οποίο τοποθετείται η μνήμη και ο κεντρικός επεξεργαστής της κάρτας, φέρνει την μνήμη όσο πιο κοντά γίνεται στο πυρήνα, επιτρέποντας εύρος διαύλου με την μνήμη που απλά είναι αδύνατον να επιτευχθεί με χρήση GDDR5 μνήμης. Επιπλέον πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής αναγράφονται στην παρακάτω διαφάνεια.

     


    AMDHBM2

     


    Περισσότερες πληροφορίες για τη HBM μνήμη μπορείτε να δείτε στην επόμενη διαφάνεια

     


    AMDHBM3

     


    Τα πλεονεκτήματα στον τομέα της κατανάλωσης ενέργειας είναι εμφανή στην παρακάτω διαφάνεια

     


    AMDHBM5

     


    Παρακάτω φαίνονται οι πολύ καλύτερες επιδόσεις έναντι της GDDR5 χάρη στο μεγάλου εύρους δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ μνήμης και επεξεργαστή, παρόλο που η HBM μνήμη λειτουργεί σε πολύ χαμηλότερη συχνότητα έναντι της GDDR5

     


    AMDHBM4

     


    Τέλος, όπως έγινε γνωστό, η πρώτη γενιά HBM θα έχει μέγιστο όριο τα 4GB δεδομένου ότι υπάρχουν τέσσερις στοίβες(stacks) μνήμης του 1GB γύρω από τον επεξεργαστή, αλλά δεν αποκλείονται σχεδιασμοί με περισσότερες από τέσσερις στοίβες, επιτρέποντας την συνολική ποσότητα μνήμης να είναι μεγαλύτερη. Και με 4GB μνήμης πάντως, η AMD θεωρεί ότι τα κέρδη θα είναι τέτοια, που η κάρτα γραφικών που θα αξιοποιεί HBM μνήμη, θα συμπεριφέρεται λες και διαθέτει μεγαλύτερη ποσότητα μνήμης σε σύγκριση με μια αντίστοιχη κάρτα που χρησιμοποιεί GDDR5.

     

    Αποκαλύφθηκε επίσης ότι υπάρχουν σκέψεις για ενσωμάτωση HBM μνήμης σε επεξεργαστές και APUs της AMD, αλλά για την ώρα η εταιρία επικεντρώνεται στις κάρτες γραφικών. Συστήματα που θα κάνουν χρήση παράλληλα και HBM και GDDR5 μνήμης δεν είναι του παρόντος, αλλά κάποια στιγμή αναμένεται να γίνουν πραγματικότητα.

     

    Αναλυτικά άρθρα ανέβηκαν στο διαδίκτυο σχετικά με την HBM μνήμη, μερικά από τα οποία παρατίθενται ακριβώς από κάτω με την μορφή links:
    AMD Dives Deep On High Bandwidth Memory - What Will HBM Bring AMD? - Print View
    AMD finally talks about HBM memory
    An Introduction to HBM - High Bandwidth Memory - Article - Guide - Review
    High Bandwidth Memory (HBM) Architecture - AMD Plans for the Future of GPUs | PC Perspective


×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.