Jump to content



  • yanni
    yanni

    Η AMD αποκαλύπτει τα σχέδιά της, στον τομέα των επεξεργαστών, για το 2018

    Πολλές και ενδιαφέρουσες οι ανακοινώσεις της AMD στην CES 2018, με την εταιρία να αποκαλύπτει μεταξύ άλλων και τα σχέδιά της για το άμεσο μέλλον, κυρίως όσον αφορά τους επεξεργαστές. Έτσι η εταιρία ανακοίνωσε νέες mobile APUs, τις πρώτες APUs με Zen πυρήνες για τους desktop υπολογιστές και το AM4 socket, το πότε θα δούμε τους νέους Ryzen δεύτερης γενιάς, αλλά και επίσημες μεγάλες μειώσεις τιμών για τα περισσότερα από τα διαθέσιμα Ryzen μοντέλα.

     

    Ξεκινώντας από τους νέους Mobile Ryzen, πρόκειται για τα νέα μοντέλα 2300U και 2200U τα οποία εντάσσονται στην κατηγορία των Ryzen 3. Για αυτά είχαμε αναφερθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, εδώ, με την AMD να επιβεβαιώνει την ύπαρξή τους, αλλά και να γνωστοποιεί επίσης ότι θα τους δούμε σε φορητούς υπολογιστές, εντός του πρώτου τριμήνου του έτους. Οι δύο νέοι αυτοί επεξεργαστές προορίζονται για φτηνότερους φορητούς από αυτούς στους οποίους θα δούμε τους ήδη διαθέσιμους Ryzen 2700U και Ryzen 2500U.

     

    Ο 2300U διαθέτει τέσσερις πυρήνες Zen χωρίς κάποια multithreaded τεχνολογία, ενώ ο 2200U διαθέτει δύο πυρήνες, αλλά διαθέτει και multithreading, επιτρέποντάς του να χειριστεί 4 threads ταυτόχρονα. Και στους δύο η συχνότητα λειτουργίας θα φτάνει έως τα 3.4GHz σε Boost. Η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών και των δύο είναι αρχιτεκτονικής Vega. Αυτή του 2300U διαθέτει 6 CUs, το οποίο μεταφράζεται σε 384 stream processors, ενώ αυτή του 2200U, διαθέτει μόνο 3 CUs και άρα 192 stream processors. Το ονομαστικό TDP και των δύο επεξεργαστών είναι 15W.

     

    AMD-Ryzen-APU_Specifications.jpg

     

    Επιπλέον των παραπάνω mobile επεξεργαστών, η AMD θα κυκλοφορήσει και τρεις mobile επεξεργαστές κατηγορία Pro. Τους RYZEN 7 PRO 2700U, RYZEN 5 PRO 2500U και RYZEN 3 PRO 2300U.

     

    12 Φεβρουαρίου είναι η ημερομηνία που επιτέλους θα δούμε τις πρώτες APUs με Zen πυρήνες και γραφικά αρχιτεκτονικής Vega για το AM4 socket. Πρόκειται για τα Ryzen 5 2400G και Ryzen 3 2200G μοντέλα. Οι νέοι αυτοί επεξεργαστές φέρουν το γράμμα "G" στην ονομασία τους, προκειμένου να ξεχωρίζουν από τα Ryzen μοντέλα που δεν διαθέτουν γραφικά. Θα μπορούν να τοποθετηθούν στις ήδη υπάρχουσες μητρικές της αγοράς και τις μελλοντικές, για επεξεργαστές Ryzen.

     

    AMD-Ryzen-APU_Products.jpg

     

    Ο Ryzen 5 2400G διαθέτει τέσσερις πυρήνες και multithreading, επιτρέποντάς του να χειριστεί ταυτόχρονα 8 threads. Η συχνότητα λειτουργίας του φτάνει έως τα 3.9GHz σε Boost. Η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του, αρχιτεκτονικής Vega, διαθέτει 11 CUs ή αλλιώς 704 stream, processors.

     

    Ο Ryzen 3 2200G, θα διαθέτει και αυτός τέσσερις πυρήνες, αλλά χωρίς κάποια multihreading τεχνολογία. Η μέγιστη συχνότητα λειτουργίας του σε Boost θα φτάνει τα 3.7GHz. Η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του θα είναι επίσης αρχιτεκτονικής Vega και θα διαθέτει 8 CUs, δηλαδή 512 stream processors.

     

    Το TDP και για τους δύο επεξεργαστές είναι ρυθμιζόμενος από 45W έως 65W, ενώ δεν ενσωματώνουν κάποια ποσότητα μνήμης για την κάρτα γραφικών τους. Η κάρτα γραφικών τους θα χρησιμοποιεί τμήμα της μνήμης του συστήματος.

     

    AMD-Ryzen-APU_Comparison.jpg

     

    AMD-Ryzen-APU_Ryzen-5-2400G.jpg

     

    AMD-Ryzen-APU_Pricing.jpg

     

    Οι προτεινόμενες τιμές λιανικής των 2400G και 2200G είναι αντίστοιχα 169 και 99 δολάρια, τιμές χαμηλότερες από αυτές των ήδη διαθέσιμων Ryzen 5 1500Χ και Ryzen 3 1300X που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά, όσον αφορά τον αριθμό των πυρήνων και της ύπαρξης ή μη τεχνολογίας multithreading.

     

    Αυτό που περιμένει πολύς κόσμος, είναι η ανανεωμένη σειρά Ryzen δεύτερης γενιάς. Αυτοί θα αρχίσουν να διατίθενται από αυτόν τον Απρίλιο. Θυμίζουμε ότι η νέα αυτή σειρά επεξεργαστών θα κατασκευάζεται στα 12nm της Globalfoundries και αναμένεται να προσφέρει υψηλότερες συχνότητες λειτουργίας ή και χαμηλότερη κατανάλωση. Επιπλέον θα ενσωματώνουν την τεχνολογία Precision Boost 2, που ενσωματώνουν οι Ryzen Mobile, η οποία θα επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση της συχνότητα λειτουργίας τους, ανάλογα τις ανάγκες της κάθε εφαρμογής και άρα αυξημένες επιδόσεις έναντι των Ryzen πρώτης γενιάς. Περισσότερα για την τεχνολογία Precision Boost 2, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

     

    AMD-2nd-Generation-Ryzen-Processors.jpg

     

    AMD-Ryzen-2000-Series_2.jpg

     

    Οι νέοι επεξεργαστές θα αποτελούν την σειρά μοντέλων 2000 και τα νέα αυτά μοντέλα θα μπορούν να λειτουργήσουν και στις ήδη διαθέσιμες AM4 μητρικές με chipsets της σειράς 300. Για όσους πάντως θα ήθελαν κάτι πιο σύγχρονο, η AMD θα κυκλοφορήσει το X470 chipset, το οποίο θα είναι βελτιστοποιημένο για τους επεξεργαστές της νέας σειράς. Επιπλέον θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, ενώ αναμένεται να βοηθάει και στον καλύτερο υπερχρονισμό της μνήμης.

     

    AMD-X470-Socket-AM4.jpg

     

    Δεύτερη γενιά θα δούμε και στην κατηγορία επεξεργαστών Threadripper, αλλά με μια μικρή καθυστέρηση. Οι δεύτερης γενιάς Threadripper επεξεργαστές, θα κυκλοφορήσουν κάπου στο δεύτερο μισό του 2018. Την ίδια περίοδο θα δούμε και τους δεύτερης γενιάς Ryzen Pro επεξεργαστές.

     

    Με την νέα σειρά προ των πυλών, η παλιά σειρά επεξεργαστών θα πρέπει να μας αδειάσει την γωνιά. Για τον λόγο αυτό, αλλά και τον καλύτερο ανταγωνισμό έναντι των Coffee Lake μοντέλων την Intel, η AMD ανακοίνωσε την επίσημη μείωση τιμών σε πολλά από τα διαθέσιμα μοντέλα. Οι μειώσεις αυτές πάντως, ανεπίσημα και σε έναν βαθμό, ισχύουν ήδη εδώ και καιρό.

     

    Ryzen new prices.jpg

     

    Ανακεφαλαιώνοντας, η AMD για το 2018 έχει προγραμματίσει να παρακάτω:

     

    AMD-Ryzen-Rollout-2018.jpg


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.