Jump to content



  • gdp77
    gdp77

    Η AMD μοιράζεται και άλλες λεπτομέρειες για την τεχνολογία 3D V-Cache που αναμένουμε στους Zen 3+ επεξεργαστές

    Η AMD μέσω του επίσημου YouTube καναλιού της αναλύει λίγο περισσότερο τη χρήση της V-Cache από τους επερχόμενους επεξεργαστές Zen 3+. Για πρώτη φορά η συγκεκριμένη τεχνολογία επιδείχθηκε στο κοινό στην Computex 2021. Η 3D V-Cache αξιοποιεί την τεχνολογία στοίβας SoIC της TSMC, η οποία επιτρέπει την ανάπτυξη πυριτίου κατά μήκος του άξονα Z, αντί της συνηθέστερης αύξησης του αποτυπώματος κατά μήκος του άξονα X. Η προστιθέμενη 3D V-Cache, η οποία παρουσιάστηκε στην Computex σε έναν πρωτότυπο Ryzen 9 5900X 12-core επεξεργαστή, προσθέτει 64 MB L3 cache σε κάθε CCX (το συγκρότημα έως και οκτώ πυρήνων των επεξεργαστών Zen 3 της ΑΜD), βασικά τριπλασιάζοντας τη διαθέσιμο L3 cache. Η AMD ισχυρίζεται ότι η συγκεκριμένη προσθήκη αυξάνει σημαντικά τα FPS στα παιχνίδια (περίπου 15% κατά μέσο όρο), καθώς τα παιχνίδια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτόν τον τύπο πόρων του επεξεργαστή.

     

    Οι πρόσθετες πληροφορίες εξηγούν ότι δεν υπάρχει χρήση microbumps, αντ 'αυτού, υπάρχει μια τέλεια ευθυγράμμιση μεταξύ του κάτω στρώματος (CCX) και του ανώτερου στρώματος (L3 cache) που επιτρέπει στη διαδικασία συγκόλλησης να συμβαίνει φυσικά μέσω των TSV (Through Silicon Vias). Με αυτόν τον τρόπο, προκύπτει μηδενικό κενό μεταξύ των δύο μισών του σάντουιτς της cache. Για να το πετύχει αυτό, η AMD γύρισε το CCX ανάποδα (το βασικό σύμπλεγμα είναι γυρισμένο τώρα προς το κάτω μέρος του τσιπ, αντί για την κορυφή), αφαιρεί το 95% του πυριτίου πάνω από τα συμπλέγματα και συνδέει τη 3D V-Cache πάνω από αυτόν τον σχηματισμό. Αυτό έχει επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα της μείωσης της απόστασης μεταξύ της προσωρινής μνήμης L3 και του CCX (η απόσταση μεταξύ και των δύο στον άξονα Z είναι περίπου 1.000 φορές μικρότερη από ό, τι εάν η προσωρινή μνήμη L3 αναπτυσσόταν στον κλασικό άξονα X), γεγονός που μειώνει την κατανάλωση ενέργειας, θερμοκρασίες και τις καθυστερήσεις, επιτρέποντας περαιτέρω αυξήσεις στην απόδοση του συστήματος. 

     

     


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.