Jump to content



  • yanni
    yanni

    Η AMD στην SIGGRAPH. Νέες Pro WX κάρτες και άλλα

    Προφανώς δεν θα μπορούσε να λείπει από την SIGGRAPH 2016 η AMD. Η εταιρία ανακοίνωσε την νέα της σειρά επαγγελματικών καρτών Radeon Pro WX η οποία βασίζεται στις νέες Polaris GPUs. Παράλληλα η εταιρία ανακοίνωσε την μετονομασία του  AMD FireRender σε AMD Radeon ProRender και την διάθεσή του, στα πλαίσια της GPUOpen πρωτοβουλίας, ως open source. Καλά νέα και για τους ήδη κατόχους επαγγελματικών καρτών με τους τελευταίους οδηγούς για τις επαγγελματικές κάρτες της AMD να προσφέρουν αυξημένες επιδόσεις άνω του 30%.

     

     Η Fiji GPU μπορεί να ήταν ένα ενδιαφέρον πρώτο βήμα στην εποχή της HBM και να ήταν μια ανταγωνιστική GPU έναντι των κορυφαίων GPUs της Nvidia, αλλά δεν αποτελούσε και ότι καλύτερο για την επαγγελματική αγορά και λόγο του ορίου των 4GB μνήμης. Έτσι ουσιαστικές αλλαγές στις σειρές επαγγελματικών καρτών της AMD, έχουμε να δούμε από το 2014. Την Δευτέρα η AMD ανακοίνωσε τρία νέα μοντέλα επαγγελματικών καρτών τις WX 7100, WX 5100 και WX 4100, σηματοδοτώντας ίσως και μια αλλαγή στην ονομασία των επαγγελματικών καρτών της εταιρίας, μιας και απουσιάζει η επωνυμία FirePro.

     

    capsaicin.PNG

     

    Οι νέες κάρτες βασίζονται στις Polaris 10 και Polaris 11 GPUs. Μάλιστα εδώ χρησιμοποιείται το πλήρες Polaris 11 chip με όλους του 1024 stream processors, σε αντίθεση με την RX 460 για την desktop αγορά, η οποία θα έχει ενεργοποιημένους μόνο τους 896. Η AMD στοχεύει με τις νέες της κάρτες την αγορά επαγγελματικών καρτών κάτω των $1000, ακολουθώντας και εδώ, όπως και στην desktop αγορά, αντίθεση στρατηγική από αυτή της Nvidia η οποία ξεκίνησε από την hi end κατηγορίας με τις τελευταίες της Quadro.

     

    WX7100.jpg

     

    Η κορυφαία των τριών καρτών είναι η Radeon Pro WX 7100, η οποία έρχεται να αντικαταστήσει την προηγούμενη FirePro W7100. Ενσωματώνει το πλήρες Polaris 10 chip, έχοντας 2304 stream processors αρχιτεκτονικής GCN 4.0 και boost συχνότητα λειτουργίας πιθανόν λίγο πάνω από τα 1,08GHz, με βάση την υπολογιστική της ισχύ των "τουλάχιστον 5 TFLOPS". Είναι εξοπλισμένη με 8GB GDDR5 μνήμης και διαθέτει εύρος διαύλου 256bit. Η AMD δεν αποκάλυψε πολλές λεπτομέρειες για τις συχνότητες λειτουργίας, οπότε ούτε η ταχύτητα της μνήμης είναι γνωστή. Επίσης γνωστό δεν είναι ούτε το TDP της κάρτας. Με βάση πάντως την RX 480 στην desktop αγορά, το TDP αναμένεται να είναι χαμηλότερο των 150W και η συχνότητα λειτουργίας των μνημών τα 7GHz ή ψηλότερη.

     

    WX5100.jpg

     

    Η Radeon Pro WX 5100 αντικαθιστά το μοντέλο FirePro W5100 προσφέροντας σημαντικά υψηλότερες επιδόσεις έναντι αυτού, δεδομένου ότι η FirePro W5100 βασιζόταν στον πυρήνα Bonaire. Χρησιμοποιεί και αυτή το Polaris 10, αλλά μια κομμένη έκδοσή του με μόνο 1792 stream processors, λιγότερους δηλαδή από όσους θα έχει η RX 470. Η GPU εδώ  πιθανόν έχει συχνότητα λειτουργίας άνω των 1,2GHz. Η μνήμη και εδώ είναι 8GB τύπου GDDR5 και το εύρος διαύλου 256bit. Ούτε εδώ είναι γνωστό το TDP της κάρτας.

     

    W4100.jpg

     

    Όσον αφορά την Radeon Pro WX 4100, αυτή αντικαθιστά την FirePro W4300. Όπως αναφέρθηκε ήδη, βασίζεται στο Polaris 11 chip διαθέτοντας 1024 stream processors, με συχνότητα λειτουργίας υψηλότερη των 975MHz σε boost. Διαθέτει 4GB μνήμης GDDR5 και δίαυλο εύρους 128bit. Το TDP της πιθανόν είναι χαμηλότερο των 75W

     

    Και οι τρεις κάρτες είναι single slot και διαθέτουν τέσσερις εξόδους DisplayPort 1.4. Απλά στην περίπτωση της WX 4100, αυτές είναι mini DisplayPorts, εξαιτίας του ότι η κάρτα είναι half height. Οι κάρτες πέραν των αυξημένων επιδόσεων διαθέτουν και όλα τα νέα χαρακτηριστικά που φέρνει η αρχιτεκτονική Polaris. Έτσι έχουμε αναβάθμιση του display controller και υποστήριξη για DisplayPort 1.4, επιτρέποντας στις κάρτες να δώσουν σήμα μέχρι και σε τέσσερις οθόνες 5K ταυτόχρονα.  Υποστηρίζονται επίσης HDR monitors, HDMI 2.0b, αλλά και HEVC decoding και encoding καθιστώντας τις κάρτες κατάλληλες και για επεξεργασία πολυμέσων. 

     

    Μια ακόμα ιδιαίτερα σημαντική αλλαγή από μεριάς AMD, με τις νέες κάρτες, έχει να κάνει με την εγγύηση αυτών. Έτσι ενώ μέχρι τώρα η AMD πρόσφερε 3 χρόνια εγγύησης, οι νέες κάρτες υποστηρίζονται από διπλή εγγύηση. Μια τυπική των 3 χρόνων, αλλά και μια επιπλέον επέκταση εγγύησης επιπλέον 7 χρόνων. Αυτό σημαίνει ότι οι κάρτες θα καλύπτονται από κάποια μορφή εγγύησης για 10 χρόνια, με το τμήμα αυτής από τα 3 έως τα 10 χρόνια, να είναι κάποιο είδος περιορισμένης εγγύησης.

     

    Οι νέες κάρτες θα είναι διαθέσιμες προς το τέλος του έτους, ως επί το πλείστον σε έτοιμα επαγγελματικά συστήματα, με την HP να έχει ήδη ανακοινώσει την υποστήριξή της.

     

    Περνώντας στο θέμα του AMD FireRender, όπως αναφέρθηκε αρχικά, αυτό πλέον αλλάζει ονομασία και γίνεται AMD Radeon ProRender. Επιπλέον θα διατίθεται ως open source επιτρέποντας στους προγραμματιστές να μελετήσουν τον κωδικά του. Το AMD Radeon ProRender είναι μια μηχανή rendering, η οποία δίνει την δυνατότητα δημιουργίας φωτορεαλιστικών γραφικών. Έχει την δυνατότητα να αξιοποιήσει την ισχύ πολλαπλών επεξεργαστών και καρτών γραφικών σε ένα σύστημα για υψηλές επιδόσεις, ενώ πλήθος plug ins Radeon ProRender plug ins είναι διαθέσιμα για πλήθος γνωστών προγραμμάτων για όλα τα κύρια λειτουργικά.

     

    5799006140f71-AMDProRender.jpg

     

    Τέλος, λίγο πριν την έναρξη της SIGGRAPH 2016, η AMD κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση των οδηγών της για τις επαγγελματικές της κάρτες. Η νέα έκδοση αυτή, 15.301.2601.1002, βρισκόταν για μεγάλο χρονικό διάστηκα υπό ανάπτυξη και φέρνει σημαντικά υψηλές αυξήσεις στις επιδόσεις σε εφαρμογές όπως οι CATIA, PTC Creo, Siemens NX και SOLIDWORKS που φτάνουν το 31%. Επιπλέον η AMD δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην σταθερότητα των οδηγών της, με μόνο δύο θέματα να έχουν αναφερθεί καθόλη την διάρκεια του έτους, σύμφωνα με την ίδια. Επιπλέον η εταιρία διαθέτει και την beta έκδοση 16.30 των FirePro οδηγών με υποστήριξη για το Liguid VR και τα DirectX 12 και Vulkan APIs, το Device Guard της Microsoft και την τελευταία, Redstone, έκδοση των Windows 10.

     

    5798fe8b7ff68-newamdprodriver.png

     

     

    Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την παρουσίαση της AMD στην SIGGRAPH 2016 στο παρακάτω video

     

     


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.