Jump to content



  • gdp77
    gdp77

    Η AMD υπόσχεται να ανεβάσει και άλλο τον πήχη στη CES 2020

    Κοιτώντας πίσω στο 2019, τούτο είναι βέβαιο: Η AMD είναι μια υπολογίσιμη δύναμη, κυρίως λόγω της συνεχούς εξέλιξης της αρχιτεκτονικής μικροεπεξεργαστών ZEN. H AMD όμως δεν επαναπαύεται στις δάφνες της. Τώρα που διανύουμε το έτος 2020, η AMD υπόσχεται να ανεβάσει τον πήχη ακόμα ψηλότερα στον τομέα του "high-performance computing".

     

    Η τολμηρή δήλωση έγινε στο Twitter με την προσθήκη ότι το 2020 θα είναι μια απίστευτη χρονιά για τους enthusiasts. Δεν δίνονται λεπτομέρειες, αλλά ανακοινώνεται η συνέντευξη τύπου που θα δοθεί στη CES 2020 στο Las Vegas στις 6 Ιανουαρίου 2:00 μ.μ. Pacific Time. (σ.σ. Για εμάς, στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει 7 Ιανουαρίου, 12 τα μεσάνυχτα).

     

    Τι μπορούμε να περιμένουμε λοιπόν από την AMD; Υπάρχουν αρκετές εξελίξεις που γνωρίζουμε ότι τρέχουν στα σχεδιαστικά εργαστήρια της AMD. Μια από αυτές είναι η αρχιτεκτονική ZEN 3. Μέχρι τώρα το χρονοδιάγραμμα των ZEN επεξεργαστών έχει ως εξής:

     

    • Zen: 14nm, Ryzen 1000 series, launched March 2017
    • Zen+: 12nm, Ryzen 2000 series, launched April 2018
    • Zen 2: 7nm, Ryzen 3000 series, launched July 2019
    • **Zen 3: 7nm+, Ryzen 4000 series, launching in 2020**
    • **Zen 4: 6nm or 5nm, Ryzen 5000 series, launching in 2021**

     

    large.AMD-Zen-Roadmap.png

     

     

    Προφανώς οι ZEN 3 και 4 δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα, συνεπώς όλα τα χαρακτηριστικά και η ημερομηνίες μπορεί να αλλάξουν. Για τους ZEN 3 όμως γνωρίζουμε ότι σχεδιαστικά όλα βαίνουν καλώς και τα chips πρόκειται να αξιοποιούν την τεχνολογία 7nm+. Γενικά μπορούμε να περιμένουμε υψηλότερες συχνότητες λειτουργίας, καλύτερη απόδοση και ίσως περισσότερους πυρήνες. Δεν αποκλείεται βέβαια η επόμενη γενιά να παραμείνει στον ίδιο αριθμό πυρήνων, μια που οι 16 πυρήνες στο desktop είναι ήδη μια πραγματικότητα για την AMD.

     

    Δεν περιμένουμε βέβαια την επίσημη ανακοίνωση των ZEN 3 στη CES. Είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο. Ίσως όμως γίνουν κάποιες αναφορές που θα μας δώσουν περισσότερες πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας τους ή για τα χαρακτηριστικά τους.

     

    large.AMD-Ryzen-Threadripper-3990X_1.jpg

     

     

    Στο μήνυμα στο Twitter αναφέρεται ξεκάθαρα το "high-performance computing". Αυτό μάλλον σημαίνει ότι μπορούμε να περιμένουμε την κυκλοφορία του Ryzen Threadripper 3990X, ενός HEDT επεξεργαστή με 64 πυρήνες, 128 νήματα και 288 MB cache, ή ακόμα και του Threadripper 3980X με 48 πυρήνες και 96 νήματα. 

     

    large.AMD-Ryzen-4000-APU.jpg

     

    Περιμένουμε ακόμα και την ανακοίνωση για τους mobile και desktop APUs Ryzen 4000 "Renoir", που θα χρησιμοποιούν αρχιτεκτονική ZEN 2, καθώς η AMD είχε μείνει στη ZEN+ για τα APUs της. Επομένως η AMD θα πραγματοποιήσει ολομέτωπη επίθεση στο πιο ισχυρό οχυρό της Intel, την αγορά OEM.

     

    large.AMD-Radeon-RX-5700-Official-Video_7.png

     

    Πέρα από όλα τα παραπάνω, η AMD πιθανόν να αναφερθεί στην επόμενη εκδοχή Navi για τις κάρτες γραφικών. Γνωρίζουμε ότι οι custom υλοποιήσεις των PS5 και Xbox Series X σχεδιάζονται από την AMD και διαθέτουν hardware Ray Tracing υποστήριξη. Στο PC όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, συνεπώς δεν αποκλείεται η ανακοίνωση των Navi 20 GPUs που θα φέρουν την ισορροπία ανάμεσα στις κονσόλες νέας γενιάς και στα PC.

     

    large.AMD-Radeon-Navi-GPU-Family_2.png

     

    Εκτός αυτού, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανακοινωθεί η middle-range Radeon RX 5600 XT που σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε θα είναι μια RX 5700 με ελαφρώς χαμηλότερες προδιαγραφές, σχεδόν στο επίπεδο μιας Radeon RX Vega 56. Σε πρόσφατο δημοσίευμα στον ιστότοπο της ASRock επιβεβαιώνεται ότι η RX 5600 XT θα διαθέτει 2,304 stream processors και 6GB GDDR6 μνήμη πάνω σε 192-bit δίαυλο.

     

    Όποιες και να είναι τελικά οι ανακοινώσεις της AMD, το 2020 θα είναι σίγουρα μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά για τον κόσμο της τεχνολογίας.

     


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.