Jump to content



  • yanni
    yanni

    Η ARM ανακοίνωσε την τεχνολογία DynamIQ

    Η ARM ανακοίνωσε την τεχνολογία DynamIQ η οποία έχει στόχο την δημιουργία ακόμα πιο πολύπλοκων SOCs πολλαπλών πυρήνων. Η τεχνολογία αυτή αποτελεί κατά κάποιο τρόπο εξέλιξη της big.Little αρχιτεκτονικής που είχε ανακοινώσει η ARM το 2011 και η οποία επέτρεπε την δημιουργία SOCs με συνδυασμό πυρήνων διαφορετικής αρχιτεκτονικής.

     

    Σε αντίθεση με τους επεξεργαστές x86 όπου όλοι οι πυρήνες σε έναν επεξεργαστή, είναι ίδιων χαρακτηριστικών, στην ARM πλατφόρμα θα μπορούσε ένας επεξεργαστής, να διαθέτει πυρήνες διαφορετικής αρχιτεκτονικής, εφόσον αυτός υιοθετεί σχεδίαση big.Little της ARM, ή παραλλαγή αυτής όπως η tri-cluster της Mediatek. Θυμίζουμε ότι η big.Little σχεδίαση επέτρεπε την ύπαρξη δύο διαφορετικών clusters πυρήνων εντός του επεξεργαστή. Κάθε ένα από αυτά τα clusters διαθέτει έως και τέσσερις πυρήνες ίδιων χαρακτηριστικών, αλλά δεν είναι απαραίτητο οι πυρήνες του ενός cluster να είναι ίδιων χαρακτηριστικών με αυτούς του άλλου.

     

    Η ARM έρχεται τώρα να παρουσιάσει την νέα της τεχνολογία DynamIQ η οποία επιτρέπει την ύπαρξη έως και οκτώ πυρήνων σε ένα cluster, αλλά ακόμα περισσότερο, μπορούν οι πυρήνες αυτοί να είναι ακόμα και εντελώς διαφορετικών χαρακτηριστικών. Η ARM πιστεύει ότι θα πουληθούν 100 δισεκατομμύρια ARM επεξεργαστές μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και πιστεύει ότι η νέα τεχνολογία DynamIQ θα επιτρέψει την δημιουργία επεξεργαστών κατάλληλων για οποιαδήποτε εργασία, ιδίως για τις αγορές των αυτόνομων αυτοκινήτων, την τεχνική νοημοσύνη και της μάθησης μηχανής.

     

    ARM Dynamiq 2.jpg

     

    ARM Dynamiq 3.jpg

     

    58d38ea497296_ARMDynamiq1.jpg

     

    Πέρα από την ανάμειξη διαφορετικών πυρήνων σε ένα cluster, η DynamIQ τεχνολογία θα διαθέτει και αρκετά χαρακτηριστικά τα οποία θα εστιάζουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, με περισσότερα power saving modes, αλλά και στο χαμηλότερο latency. Κάθε πυρήνας θα ρυθμίζεται ανεξάρτητα, επιτρέποντάς του να μπορεί να τρέχει σε διαφορετική συχνότητα και να τροφοδοτείται με διαφορετική τάση ρεύματος.

     

    Επιπλέον, σε υλοποιήσεις με πολλαπλά clusters, θα υπάρχει η δυνατότητα σε περίπτωση αποτυχίας του ενός εξ αυτών, κάποιο άλλο να παίρνει την θέση του. Για παράδειγμα, σε ένα αυτόνομο αυτοκίνητο με σύστημα που θα διαθέτει δύο ή παραπάνω clusters, πιθανή αποτυχία ενός cluster, λόγω για παράδειγμα βλάβης, θα επιτρέπει την διατήρηση του ελέγχου του αυτοκινήτου με κάποιο άλλο cluster να αναλαμβάνει τον έλεγχο.

     

    Αν και η παρουσίαση της ARM επικέντρωνε στις αγορές των αυτόνομων αυτοκινήτων, την τεχνική νοημοσύνη και της μάθησης μηχανής, όπως αναφέρθηκε, η DynamIQ θα  μπορούσε πιθανόν να βρει εφαρμογή και σε smartphones και tablets. Δεν αποκλείεται να δούμε λοιπόν στο μέλλον SOCs για χρήση σε φορητές συσκευές, που θα κάνουν χρήσης της DynamIQ, συνδυάζοντας διαφορετικής αρχιτεκτονικής πυρήνες, είτε σε ένα είτε σε πολλαπλά clusters. Η ARM αναμένεται να αποκαλύψει περισσότερα στο μέλλον.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.