Jump to content


  • yanni
    yanni

    Η ARM ανακοίνωσε την Mali G51 GPU και την Mali V61 VPU

    Η ARM είχε ανακοινώσει τον Μάιο, την νέα της αρχιτεκτονική Bifrost και την G71 GPU για hi end συσκευές. Τώρα έρχεται να ανακοινώσει την νέα Mali G51 GPU για mainstream συσκευές, αλλά και την νέα της V61 VPU(Video processing Block).

     

    Η αρχιτεκτονική Bifrost έρχεται να διαδεχθεί την αρχιτεκτονική Midgard η οποία χρησιμοποιείται σε GPUs των σειρών Mali T600, Mali T700 και Mali T800, προσφέροντας σημαντικά υψηλότερες επιδόσεις, χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και νέα χαρακτηριστικά, όπως native υποστήριξη για το Vulkan API και full GPU coherency καθιστώντας την GPU ισάξια στο σύστημα με την CPU δίνοντάς της απευθείας πρόσβαση στην μνήμη του συστήματος. Η αρχιτεκτονική Bifrost χρησιμοποιείται ήδη σε SoCs όπως το Kirin 960.

     

    ARM-Mali-archs-over-time.jpg

     

    Με την Mali G51 η ARM σκοπεύει να κάνει πιο προσιτή μελλοντικά την νέα της αρχιτεκτονικής μιας και πρόκειται για μια GPU η οποία, όπως αναφέρθηκε αρχικά, στοχεύει στην μέση κατηγορία συσκευών. Ουσιαστικά πρόκειται για τον διάδοχο GPUs όπως η Mali T820 και η Mali T830, την στιγμή που η G71 αποτελούσε τον διάδοχο της Mali T880.

     

    Mali-G51-intro.jpg

    Mali-G51-design.jpg

    Mali-G51-summary.jpg

     

     

    Η Mali G51 αποτελεί μιας νέας σχεδίασης GPU και όχι απλά μια κομμένη έκδοση της G71. Ακολουθεί σχεδίαση "dual pixel", όπως την ονομάζει η ARM, στοχεύοντας στην παροχή ικανοποιητικών επιδόσεων, αλλά εστιάζοντας κυρίως στην εξοικονόμηση χώρου στο τσιπ(το SoC). Κάθε shader της G51 μπορεί να επεξεργαστεί δύο pixel ταυτόχρονα, σε αντίθεση με την περίπτωση της G71 όπου κάθε shader επεξεργάζεται μόνο ένα pixel. Αλλά εκεί που η G71 μπορεί να έχει από 4 έως και 32 "1 pixel shaders", η G51 θα έρχεται με 3 ή 6 "dual pixel shaders". Σε σύγκριση με μια Mali T830, η G51 θα προσφέρει έως και 60% υψηλότερη ενεργειακή απόδοση, καταλαμβάνοντας παράλληλα 30% μικρότερη χώρο στο τσιπ.

     

     

     

    Η Mali V61 πρόκειται για έναν νέο video processor και προσφέρει εκτός από υψηλότερη ενεργειακή απόδοση και υψηλότερες επιδόσεις, υποστήριξη για 10bit VP9 codec, αλλά και βελτιώσεις στο 10bit HEVC(H.265) encoding, επιτρέποντας το 4K streaming.

     

    Mali-V61-codecs-hd.jpg

     

    Mali-V61-4K.jpg

     

    Επειδή όμως μιλάμε για Mali και όχι για κάποια έτοιμη κάρτα της AMD ή της Nvidia, η νέα G51 θα αργήσει να βρεθεί εντός κάποιας φορητής συσκευής. Η ARM πιστεύει ότι θα υιοθετηθεί από τις εταιρίες που κατασκευάζουν SoCs εντός του 2017, με τις πρώτες φορητές συσκευές που θα την αξιοποιούν να έρχονται μέσα στο 2018.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.