Jump to content


  • yanni
    yanni

    Η ARM αποκάλυψε τον ARM Cortex A73 και την Mali G71

    Η ARM αποκάλυψε τον ARM Cortex A73 ο οποίος και θα αποτελέσει τον πυρήνα που αναμένεται να υιοθετηθεί από τα επόμενης γενιάς κορυφαία smartphones και ο οποίος είναι σχεδιασμένος να κατασκευάζεται με την μέθοδο κατασκευής των 10nm της TSMC. Παράλληλα η εταιρία ανακοίνωσε και την νέα της κορυφαία GPU, Mali G71 η οποία θα προσφέρει έως και 50% υψηλότερες επιδόσεις και βασίζεται σε μια νέα αρχιτεκτονική την Bifrost η οποία διαδέχεται την αρχιτεκτονική Midgard.

     

    Σας είχαμε γράψει πριν λίγο καιρό για τα πρώτα πρώτα δοκιμαστικά 10nm chips της ARM από την TSMC. Ο νέος πυρήνας ARM Cortex Α73 είναι αυτός που είχαμε δει σε εκείνο το άρθρο να έχει την κωδική ονομασία Artemis. Ο νέος πυρήνας εστιάζει περισσότερο στην εξοικονόμηση ενέργειας, από ότι στις επιδόσεις. Ο λόγος είναι η συνεχιζόμενη αύξηση των απαιτήσεων για ενέργεια από τα υπόλοιπα εξαρτήματα ενός σύγχρονου smartphone, όπως για παράδειγμα η GPU και η οθόνη, με τις συσκευές παράλληλα να γίνονται όλο πιο λεπτές. Αυτή η τάση για όλο και πιο λεπτά smartphones έχει ως αποτέλεσμα και την μεγαλύτερη δυσκολία στην ψύξη του κεντρικού SOC οδηγώντας πολλές φορές σε throttling.

     

    Cortex A73 1.png

     

    Για τον σκοπό αυτό η ARM με τον νέο πυρήνα στοχεύει πρωτίστως στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ο νέος πυρήνας λοιπόν επιτυγχάνει να αποδώσει καλύτερα έναντι ενός A72 σε μια σύγχρονη συσκευή, χάρη στο ότι διατηρεί πιο εύκολα υψηλή συχνότητα λειτουργίας, λόγω της σημαντικά μικρότερης κατανάλωσης του. Ο A73 είναι σε γενικές γραμμές έως και 20% ενεργειακά πιο αποδοτικός έναντι ενός A72, προσφέροντας και κάπως υψηλότερες επιδόσεις, αν αυτοί κατασκευάζονταν με την ίδια μέθοδο κατασκευής. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στην καλύτερη σχεδίασή του. Χάρη στα πλεονεκτήματα των 10nm, έχουμε επιπλέον 30% υψηλότερη επίδοση, με παράλληλα ένα 30% επιπλέον στην ενεργειακή απόδοση.

     

    Όσον αφορά την νέα GPU, Mali G71, όπως αναφέρθηκε και αρχικά, υπόσχεται έως και 50% υψηλότερες επιδόσεις έναντι της κορυφαίας Mali αυτή τη στιγμή στην αγορά, της Mali T880. Για να δοθεί μια διαφορετική εικόνα για το σε τι επιδόσεις αναφερόμαστε, η ARM χαρακτηριστικά αναφέρει ότι η G71 με 16 πυρήνες προσφέρει υψηλότερες επιδόσεις έναντι των entry level καρτών γραφικών που προσφέρουν οι AMD και Nvidia. Αν αυτό δεν αρκεί, η G71 θα είναι διαθέσιμη μελλοντικά και σε έκδοση με 32 πυρήνες. Όσον αφορά την νέα αρχιτεκτονική, η μετάβαση από την Midgard στην νέα Bifrost είναι αντίστοιχη με την μετάβαση που είχε κάνει η AMD από την VLIW στην GCN.

     

    574c08adb33bb-MaliG71.png

     

    Πιο αναλυτικά για τον A73 πυρήνα και την G71 GPU μπορείτε να διαβάσετε στα παρακάτω links.

     

    Πηγές: ARM unveils Cortex-A73 CPU for next-gen smartphones

    The ARM Cortex A73 - Artemis Unveiled - Print View

     

    ARM launches its fastest-ever graphics: Mali-G71

    ARM Unveils Next Generation Bifrost GPU Architecture & Mali-G71: The New High-End Mali - Print View

     

    (video) ARM explains design thinking behind new Cortex-A73


×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.