Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η ProtonMail παρέδωσε τη διεύθυνση IP Γάλλου ακτιβιστή μετά από εντολή των ελβετικών αρχών

    Η ProtonMail, που παρέχει υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με έμφαση στις end-to-end κρυπτογραφημένες επικοινωνίες, αντιμετωπίζει σφοδρές επικρίσεις λόγω μιας αστυνομικής έκθεσης που αναφέρει ότι οι γαλλικές αρχές κατάφεραν να λάβουν τη διεύθυνση IP ενός Γάλλου ακτιβιστή που χρησιμοποιούσε την εν λόγω υπηρεσία.
    Η εταιρεία έχει απαντήσει για το ανωτέρω περιστατικό, δηλώνοντας ότι δεν καταγράφει διευθύνσεις IP χωρίς κάποια εντολή και συμμορφώνεται μόνο με τους τοπικούς κανονισμούς - στην περίπτωση αυτή το ελβετικό δίκαιο. Ενώ η ProtonMail δεν συνεργάστηκε με τις γαλλικές αρχές, η γαλλική αστυνομία έστειλε αίτημα στην ελβετική αστυνομία μέσω της Europol για να αναγκάσει την εταιρεία να παραδώσει τη διεύθυνση IP ενός από τους χρήστες της.

    Όλα ξεκίνησαν όταν μια ομάδα κατέλαβε κάποιους εμπορικούς και διαμερίσματα κοντά στην πλατεία Sainte Marthe στο Παρίσι. Σκοπός τους ήταν να αντισταθούν στην αλλαγή της χρήσης των χώρων αυτών, καθώς επίσης και την κερδοσκοπία ακινήτων μέσω της Airbnb και των ακριβών εστιατορίων. Η κατάσταση εξελίχθηκε από μια τοπική σύγκρουση σε μια εκστρατεία ενάντια στην αλλαγή ύφους περιοχών του Παρισίου. Η κίνηση αυτή έφτασε  στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων όταν άρχισαν να καταλαμβάνουν χώρους που νοικιάστηκαν από το Le Petit Cambodge - ένα εστιατόριο που έγινε στόχος των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι.

    Την 1η Σεπτεμβρίου, η ομάδα δημοσίευσε ένα άρθρο στο Paris-luttes.info, έναν αντικαπιταλιστικό ιστότοπο ειδήσεων, γράφοντας για διάφορες αστυνομικές έρευνες και νομικές υποθέσεις εναντίον ορισμένων μελών της ομάδας. Αυτή η δημοσίευση έγινε από ένα λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ProtonMail, οπότε η γαλλική αστυνομία έστειλε ένα αίτημα Europol στην ProtonMail προκειμένου να αποκαλύψει την ταυτότητα του ατόμου που δημιούργησε αυτόν τον λογαριασμό. 

    Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ProtonMail, Andy Yen, αντέδρασε στην αστυνομική έκθεση στο Twitter χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα τις συγκεκριμένες συνθήκες της συγκεκριμένης υπόθεσης. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε ότι "Η Proton πρέπει να συμμορφώνεται με την ελβετική νομοθεσία. Μόλις διαπραχθεί ένα έγκλημα, η προστασία της ιδιωτικής ζωής μπορεί να ανασταλεί και απαιτούμε από την ελβετική νομοθεσία να απαντήσουμε στα αιτήματα των ελβετικών αρχών". 

    Συγκεκριμένα, ο Andy Yen θέλει να καταστήσει σαφές ότι η εταιρεία του δεν συνεργάστηκε με τη γαλλική αστυνομία ούτε την Europol. Φαίνεται ότι η Europol ενήργησε ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των γαλλικών αρχών και των ελβετικών αρχών. Κάποια στιγμή, οι ελβετικές αρχές ανέλαβαν την υπόθεση και έστειλαν αίτημα απευθείας στην ProtonMail. Η εταιρεία αναφέρει αυτά τα αιτήματα ως "αιτήματα ξένων εγκεκριμένων από τις ελβετικές αρχές" στην έκθεση διαφάνειας που δημοσίευσε.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.