Jump to content


  • yanni
    yanni

    Και επίσημα τέλος το MP3 codec από τις Fraunhofer IIS και Technicolor

    Το MP3 audio codec ξεκίνησε να αναπτύσσεται στις αρχές της δεκαετίας του 80 και ήδη στα τέλη αυτής του 90, είχε γίνει το κατεξοχήν format αποθήκευσης ήχου, οδηγώντας στην έκρηξη του διαμοιρασμού αρχείων μουσικής, την άνοδο σχετικών εφαρμογών όπως το Napster και την ριζική αλλαγή της μουσικής βιομηχανίας. Σε έναν βαθμό έπαιξε και καθοριστικό ρόλο στο να γίνει η Apple η εταιρία που είναι σήμερα, επιτρέποντας την ανάπτυξη φορητών συσκευών όπως το iPod. Σήμερα όμως θεωρείται ξεπερασμένο σε πολλούς τομείς, με τις Fraunhofer IIS και Technicolor να ανακοινώνουν την λήξη των πατεντών και της υποστήριξης του διάσημου audio codec.

     

    Πατέντες, υποστήριξη και άρα αδειοδότηση του MP3 audio codec, έληξαν στο δεύτερο μισό του Απριλίου, με την Fraunhofer IIS να εκδίδει σχετική ανακοίνωση. Αν και το MP3 είναι ακόμα ιδιαίτερα διαδεδομένο και πολλοί συνεχίζουν να κωδικοποιούν αρχεία με το εν λόγω audio codec, πλέον υπάρχουν πολύ πιο σύγχρονα codecs τα οποία προσφέρουν καλύτερη κωδικοποίηση, με το τελικό αποτέλεσμα να διαθέτει καλύτερη ποιότητα ήχου, αλλά και να καταλαμβάνει μικρότερο χώρο στο αποθηκευτικό μέσο, έναντι ενός αντίστοιχου MP3. Επιπλέον τα νέα audio codecs διαθέτουν και χαρακτηριστικά που απουσιάζουν από το MP3, όπως για παράδειγμα υποστήριξη για πολυκάναλο ήχο. Για το λόγο αυτό και η Fraunhofer IIS προτείνει την υιοθέτηση του AAC (Advanced Audio Coding), ή το μελλοντικό MPEG-H.

     

     


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.