Jump to content


  • gdp77
    gdp77

    Οι κινήσεις στη σκακιέρα της παραγωγής chip συνεχίζονται: Φήμες θέλουν την AMD να προγραμματίζει ανάθεση παραγωγής στη Samsung!

    Μετά τις ειδήσεις για τα σχέδια της Intel να αναθέσει κατασκευή chip στην TSMC, έχουμε και διαρροές που  θέλουν την AMD να επιδιώκει να επεκτείνει τους το δίκτυο συνεργατών της στους οποίους αναθέτει την κατασκευή chip πέρα από την TSMC (λιθογραφία  7 nm και αργότερα 5 nm) και την Global Foundries (λιθογραφία 12 nm που χρησιμοποιείται στο I / O die των Ryzen). Η πρόθεση αναμφίβολα προέρχεται από την πίεση που ασκείται στις γραμμές παραγωγής της TSMC, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις χωρίς μονάδες παραγωγής αναθέτουν την παραγωγή γκοφρετών πυριτίου στις μονάδες παραγωγής εταιρειών της Ταϊβάν, οι οποίες είναι σήμερα οι καλύτερες στον κλάδο. Ωστόσο,  η TSMC δυσκολεύεται να επεκτείνει, αναλόγως της ζήτησης, τις εγκαταστάσεις παραγωγής της. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης πρόσφατα ότι μπορεί να δώσει προτεραιότητα σε νέες κατασκευαστικές δυνατότητες για την αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία αντιμετωπίζει επίσης ελλείψεις σε chip, και αυτό σίγουρα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη σε όσους πελάτες της δεν ανήκουν στην αυτοκινητοβιομηχανία.

     

    Όλα αυτά, βέβαια, είναι φήμες. Δεν είναι παράλογο, όμως, η AMD να επιθυμεί να αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες προϊόντα με γενικά χαμηλότερο ASP (Average Selling Point), εν προκειμένω στη Samsung, αντί να προσπαθήσει να "στριμώξει" ακόμη περισσότερο την παραγωγή chip λιθογραφίας 7 nm στην TSMC (που ήδη κατασκευάζει chip Zen 3, RDNA 2, EPYC και προσαρμοσμένα chip για τις κονσόλες τελευταίας γενιάς). Η AMD θα μπορούσε, λοιπόν, να σχεδιάζει να αξιοποιήσει τα 8 nm της Samsung ή ακόμα και άλλες μεθόδους ολοκλήρωσης ως εναλλακτικές λύσεις π.χ. για χαμηλού και μεσαίου επιπέδου GPUs και άλλες σειρές προϊόντων, όπως η παραγωγή APU και FPGA, όταν ολοκληρωθεί η απόκτηση της Xilinx.

     

    Ας μην ξεχνάμε ότι η AMD έχει συνάψει συμφωνία με τη Samsung για την αδειοδότηση της αρχιτεκτονικής γραφικών RDNA 2 για ενσωμάτωση στα SoC Exynos για κινητές συσκευές.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.