Jump to content


  • gdp77
    gdp77

    Οι οθόνες αφής δεν αποτελούν πάντα το καλύτερο μοντέλο διεπαφής ανθρώπου-μηχανής

     Πιθανότατα κανείς χρήστης ενός μοντέρνου smartphone δεν θα δεχόταν να γυρίσει πίσω στις μέρες που τα τηλέφωνα είχαν "φυσικά" πληκτρολόγια, για πολλούς λόγους. Έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι οι οθόνες αφής επιτρέπουν δυναμική αλληλεπίδραση και διεπαφή που δύσκολα θα είχαμε με άλλο φυσικό τρόπο. Αυτά όμως αφορούν στα κινητά μας τηλέφωνα. Τι γίνεται με άλλες υλοποιήσεις των οθονών αφής;

     

    Σύμφωνα με άρθρα του ειδικού τύπου, το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ πρόκειται να γυρίσει πίσω στην εποχή των "manual controls" τους επόμενους 18-24 μήνες, καθώς οι οθόνες αφής στις γέφυρες των μοντέρνων πολεμικών πλοίων θα αντικατασταθούν με κλασικά πηδάλια και μοχλούς.

     

    Η απόφαση πάρθηκε μετά τη διερεύνηση των πολύνεκρων γεγονότων του 2017, όταν το USS John S. McCain συγκρούστηκε με το πλοίο μεταφοράς containers, Alnic MC, προκαλώντας το θάνατο 10 μελών του πληρώματος. Μετά την έρευνα που διενεργήθηκε, αποκαλύφθηκε ότι οι πολύπλοκες οθόνες αφής του πολεμικού πλοίου και το δύσχρηστο interface, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο ατύχημα. Οι χρήστες τέτοιων συστημάτων κατακλύζονται από πληροφορίες που προφανώς έχουν αποπροσανατολιστικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση των διαταγών που προκύπτουν από την ιεραρχία διοίκησης του πλοίου.

     

    Η τεχνολογία μας δίνει συνεχώς νέες δυνατότητες με τα επιτεύγματά της. Προφανώς όμως κάθε τεχνολογικό επίτευγμα δεν είναι πανάκεια για κάθε χρήση.

     


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.