Jump to content


  • gdp77
    gdp77

    Οι CEOs των Amazon, Apple, Facebook και Google καταθέτουν σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Κογκρέσου που στοχεύει σε αντιμονοπωλιακές ρυθμίσεις

    Οι κεφαλές μερικών εκ των μεγαλύτερων εταιρειών του πλανήτη βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Washington D.C. προκειμένου να καταθέσουν ενώπιον νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που θα αποφασίσει εάν χρειάζεται να εισαχθούν περισσότερες αντιμονοπωλιακές ρυθμίσεις. Ειδικότερα, έχουν κληθεί να καταθέσουν οι CEO της Alphabet/Google, Sundar Pichai, της Amazon, Jeff Bezos, της Apple, Tim Cook και του Facebook, Mark Zuckerberg.

     

    Από τις παραπάνω εταιρείες, μόνο το Facebook έχει αξία μικρότερη από ένα τρισ. δολάρια (665,12 δισ. δολάρια). Αθροιστικά οι τέσσερις αυτές εταιρείες έχουν αξία 4,86 τρισ. δολάρια. Αυτές είναι μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη με τεχνολογία αιχμής και με τη δυνατότητα να επηρεάζουν την οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η δύναμη, όμως, πρέπει να συνοδεύεται και από μεγάλη ευθύνη.

     

    Η ακροαματική διαδικασία έχει τίτλο "Online Platforms and Market Power, Part 6: Examining the Dominance of Amazon, Apple, Facebook,and Google". Πραγματοποιείται μετά από έρευνα 13 μηνών, από αρμόδιους φορείς, και εξέταση συνολικά 1,3 εκατομμυρίων εγγράφων, σύμφωνα με τους New York Times.

     

    Πριν από την ακροαματική διαδικασία, κάθε ένας CEO έχει ετοιμάσει σχόλια για την υπεράσπιση των εταιρειών τους.

     

    "Σε αντίθεση με άλλες χώρες του κόσμου, αυτό το σπουδαίο έθνος που ζούμε υποστηρίζει και δεν στιγματίζει το ρίσκο της επιχειρηματικότητας. Παράτησα μια σταθερή δουλειά για να ξεκινήσω την εταιρεία μου σε ένα γκαράζ στο Seattle αντιλαμβανόμενος ότι μπορεί να μην κατέληγα πουθενά [...]" έγραψε ο Bezos. Συμπλήρωσε ότι η Amazon ανταγωνίζεται με άλλες εταιρείες όπως οι Target, Costco, Kroger και τη Walmart, πιθανόν τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της Amazon.

     

    Παρόμοιες δηλώσεις γίνονται και από τους υπόλοιπους. Ο Cook, για παράδειγμα δηλώνει ότι η αγορά smartphones είναι ακραία ανταγωνιστική σημειώνοντας ότι η Apple δεν κυριαρχεί ποσοστιαία σε καμία αγορά.

     

    Μένει να δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα της ακροαματικής διαδικασίας και το κατά πόσο θα κριθεί ότι χρειάζεται επιπρόσθετη ρύθμιση της αγοράς για να αποφεύγονται οι μονοπωλιακές πρακτικές των μεγάλων παικτών.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.