Jump to content


  • gdp77
    gdp77

    Οι Western Digital, Seagate και Toshiba πουλάνε αργούς SMR δίσκους, χωρίς να ενημερώνουν τους πελάτες τους!

    Οι SSDs είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στις μέρες μας, ιδιαίτερα ως δίσκοι για το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές των χρηστών. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα σημαντική ζήτηση για τους παραδοσιακούς HDDs στον τομέα των επιχειρήσεων αλλά και στους οικιακούς χρήστες που χρειάζονται μεγάλες χωρητικότητες για την αποθήκευση των δεδομένων τους. Εταιρείες όπως οι Seagate, Western Digital, Toshiba, διαθέτουν ένα πλήθος από μοντέλα περιστρεφόμενων δίσκων για διάφορες χρήσεις, όμως όλες τους βρίσκονται να κατηγορούνται ότι πωλούν SMR (Shingled Magnetic Recording) δίσκους, χωρίς να έχουν ενημερώσει τους πελάτες τους που αγνοούν ότι αγοράζουν προϊόντα υποδεέστερα από αυτά που νόμιζαν!

     

    Οι τυπικοί σκληροί δίσκοι χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια τεχνολογία PMR (Perpendicular Magnetic Recording). Στην τεχνολογία SMR, όμως, κάθε τροχιά (track) επικαλύπτει την επόμενη σχηματίζοντας μια δομή που μοιάζει με τη στέγη ενός σπιτιού. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι επιτρέπει πολύ μεγαλύτερες πυκνότητες δεδομένων προς αποθήκευση. Το μειονέκτημα, όμως, είναι βασικά... όλα τα υπόλοιπα...  

     

    large.seagate-smr-vs-conventional-hard-drive-writing.jpg

     

    Το πρόβλημα με τους SMR δίσκους είναι ότι η αλληλοεπικάλυψη των τροχιών δεν επιτρέπει την εγγραφή μιας τροχιάς χωρίς να επηρεάζονται τα δεδομένα των αλληλοεπικαλυπτόμενων τροχιών. Για να γράψει σε μια τροχιά ένας SMR δίσκος, πρέπει πρώτα οι κεφαλές ανάγνωσης να διαβάσουν τις "γειτονικές" τροχιές και μετά να τις ξαναγράψουν, μαζί με τα τα νέα δεδομένα. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι αδύνατο να γραφτεί μια μοναδική τροχιά. Οι συνέπειες αυτής της τεχνικής είναι η σημαντική επιβράδυνση στην εγγραφή δεδομένων. Οι χρήστες παραπονιούνται επίσης ότι οι δίσκοι SMR είναι τόσο αργοί που πρακτικά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο rebuilding π.χ. ενός ZFS array και, ακόμα, εάν έχεις PMR δίσκους δεν μπορείς να δημιουργήσεις ένα RAID array προσθέτοντας έναν SMR δίσκο.

     

    Η WD μάλιστα κατηγορείται ότι πουλάει αρκετά NAS drives με τεχνολογία SMR. Σύμφωνα με την WD, όλοι οι δίσκοι 8-14TB βασίζονται σε τεχνολογία PMR, ενώ οι δίσκοι 2-6ΤΒ είναι τεχνολογίας SMR. Οι διαφορές στις επιδόσεις είναι σημαντικές, αλλά, αν και τα SMR drives είναι φθηνότερο να κατασκευαστούν, φαίνεται ότι αυτή η εξοικονόμηση δεν περνάει στον τελικό πελάτη. 

     

    Η WD δεν είναι η μόνη εταιρεία που ψεύδεται σχετικά με τις προδιαγραφές των drives. Η Seagate πουλάει αρκετούς δίσκους της οικογένειας Backup Plus με τεχνολογία SMR αντί για PMR και, επίσης, δεν αποκαλύπτει το γεγονός αυτό στους πελάτες. 

     

    Η αιτία που οι εταιρείες αποκρύπτουν την πληροφορία αυτή είναι γιατί πιθανόν οι πελάτες δεν θα θέλουν να αγοράσουν δίσκους SMR. Υπάρχει λόγος που αυτά τα προϊόντα τυπικά ενδιαφέρουν μόνο την αγορά των μεγάλων επιχειρήσεων. Είναι αρκετά πιο αργά από τα PMR drives και απευθύνονται σε αγοραστές που ξέρουν ακριβώς για ποιον λόγο αγοράζουν έναν SMR δίσκο. Δεν είναι τυχαίο ότι σε άλλα προϊόντα οι WD και Seagate αποκαλύπτουν ότι χρησιμοποιούν την τεχνολογία PMR, ενώ για συγκεκριμένες σειρές δεν αναφέρουν ούτε λέξη, επιχειρώντας να εξαπατήσουν τους πελάτες τους που τελικά αγοράζουν δίσκους με ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες εγγραφής. 

     

    Αποκαλύφθηκε επίσης ότι και η Toshiba πουλάει δίσκους SMR στη δημοφιλή σειρά P300, για desktop χρήση, όπου είναι ακατάλληλοι.

     

    Είναι επιτακτική ανάγκη οι WD, Seagate και Toshiba, να ξεκαθαρίζουν ποια τεχνολογία χρησιμοποιούν τα προϊόντα τους, ώστε οι τελικοί αγοραστές να γνωρίζουν εάν κάποιος δίσκος καλύπτει τις ανάγκες τους ή όχι. Οι διαφορές μεταξύ PMR και SMR δίσκων δεν είναι θεωρητικές, αλλά πραγματικές, τόσο ως προς τις επιδόσεις, όσο και τη συμβατότητα για διάφορα σενάρια χρήσης. Θα αποζημιωθούν άραγε οι τελικοί χρήστες που εξαπατήθηκαν από αυτές τις εταιρείες;

     

     


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.