Jump to content



  • yanni
    yanni

    Παγκόσμια κυβερνοεπίθεση με χρήση ransomware εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες

    Μία από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις παγκοσμίως, εξελίσσετε τις τελευταίες μέρες. Η επίθεση αυτή έχει επιβεβαιωθεί ότι έχει μολύνει άνω των 75 χιλιάδων συστημάτων σε 99 τουλάχιστον χώρες. Το ransomware το οποίο χρησιμοποιείται στις επιθέσεις αυτές φέρει την ονομασία "WannaCry", αλλά και τις ονομασίες "Wcry", "Wana Decrypt0r" και "WannaCryptor".

     

    Το ransomware εκμεταλλεύεται ένα κενό ασφαλείας που υπάρχει στα Windows προκειμένου να εξαπλωθεί. Η Microsoft έχει ήδη κλείσει αυτό το κενό ασφαλείας με update που διατέθηκε στις 14 Μαρτίου, για Windows 7, 8.1 και 10.

     

    ms17.jpg

     

    Αλλά δεδομένου ότι πολλοί δεν αναβαθμίζουν τα windows είτε από άγνοια, είτε από παράληψη, είτε πολλές φορές από επιλογή, υπάρχουν πολλά συστήματα τα οποία παραμένουν ευάλωτα. Το κενό ασφαλείας που εκμεταλλεύεται το νέο αυτό ransomware θεωρείται ότι ήταν γνωστό στην αμερικάνικη υπηρεσία ασφαλείας NSA για μήνες ή και χρόνια.

     

    Τα ransomwares γενικότερα είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που προχωράει σε κρυπτογράφηση και κλείδωμα των αρχείων του χρήστη, απαιτώντας ένα ποσό, συνήθως σε Bitcoin, προκειμένου να παρέχει το κλειδί της αποκρυπτογράφησης. Στην περίπτωση του WannaCry, απαιτούνται αρχικά $300 σε Bitcoin, προκειμένου να ξεκλειδωθούν τα αρχεία, με το ποσό αυτό να ανεβαίνει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Μετά από 7 μέρες χάνεται εντελώς η δυνατότητα ανάκτησης των αρχείων.

     

    Αν και τα ransomwares βασίζονταν στο να πατήσει κάποιος χρήστης κάποιο link σε email ή να δει κάποια διαφήμιση που ήταν μολυσμένη με κακόβουλο λογισμικό, στην περίπτωση του WannaCry έχουμε ένα ransomware το οποίο διαδίδεται ως worm μέσω δικτύου, αξιοποιώντας τα συστήματα που έχει προσβάλει για να δημιουργήσει και να διαδώσει αντίγραφά του. Το αποτέλεσμα είναι η διάδοσή του να γίνει ταχύτατα μέσα σε λίγες ώρες και σε δεκάδες χιλιάδες υπολογιστές, όταν μια αντίστοιχη διάδοση ransomwares μέχρι τώρα, απαιτούσε μεγάλο χρονικό διάστημα.

     

    57a547c2-42c9-4689-a0d1-b3a09fdb0959.jpg

     

    Κρούσματα του ransomware έχουν αναφερθεί σε 99 τουλάχιστον χώρες με το νούμερο αυτό να αυξάνει. Αρχικά γινόταν αναφορά για 75 χώρες, με το νούμερο αργότερα να ανεβαίνει στις 90 χώρες. Περισσότερο φαίνεται να χτυπήθηκαν χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η Ταϊβάν, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα, η Ιταλία, η Ισπανία. Στην Βρετανία θύμα του ransomware ήταν το εθνικό σύστημα υγείας με πολλά νοσοκομεία, με τα νοσοκομεία αυτά να αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν μέρος του εξοπλισμού τους και το τηλεφωνικό σύστημα, ενώ επιπτώσεις υπάρχουν και με την νοσήλια ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Ακόμα και χειρουργεία αναφέρεται ότι αναβλήθηκαν. Θύμα του ransomware έπεσαν και μεγάλες Ισπανικές εταιρίες, όπως η εταιρία τηλεπικοινωνιών Telefonica, η Gas Natural και η Iberdrola. Στην Αμερική η FedEX γνωστοποίησε ότι και αυτή αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα λόγω του ransomware.

     

    2017-05-12-image-4.png

     

    Μια ιδέα για το πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα, φαίνεται και από το γεγονός ότι η Microsoft προχώρησε στην διάθεση ενός patch για τα Windows XP, ένα λειτουργικό που έχει σταματήσει να ενημερώνει εδώ και χρόνια, αλλά προφανώς βρίσκεται σε χρήση ακόμα σε πολλές επιχειρήσεις, εργαστήρια, αλλά και σε οικιακά συστήματα.

     

    Για να προστατευτείτε από το WannaCry, θα πρέπει να περάσετε τα τελευταία updates. Από εκεί και πέρα σύμφωνα με την Talos threat intelligence team της Cisco, το ransomware ελέγχει για το αν είναι ανοιχτές οι πόρτες 139 και 445, οπότε αν χρησιμοποιείτε αυτές τις πόρτες, ίσως θα ήταν καλή ιδέα να τις κλείσετε μέχρι να περάσετε το αναγκαίο patch.

     

    Στον Ελληνικό τύπο έχουν δημοσιευτεί πολλά σχετικά άρθρα ήδη. Μπορείτε να παρακολουθείτε την σχετική σελίδα των Ειδήσεων της Google για πιθανές ενημερώσεις πάνω στο θέμα.

    Ειδήσεις Google


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.