Jump to content



  • yanni
    yanni

    Προειδοποιητικές βολές από την Intel προς τις Qualcomm και Microsoft

    Qualcomm και Microsoft είχαν παρουσιάσει για πρώτη φορά τα Windows 10 Enterprise να τρέχουν σε 64bit Snapdragon επεξεργαστή αρχιτεκτονικής ARM, στα τέλη του προηγούμενου έτους. Αυτό επετεύχθη με την βοήθεια συστήματος εξομοίωσης x86 για 64bit ARM επεξεργαστές που είχε αναπτύξει η Microsoft. Ο καιρός που θα δούμε στην αγορά τα πρώτα μηχανήματα με Snapdragon επεξεργαστές να τρέχουν την x86 έκδοση των Windows 10 συνεχώς πλησιάζει και η Intel αποφάσισε αυτές τις μέρες να προειδοποιήσει τις δύο εταιρίες να είναι προσεχτικές και να μην παραβιάσουν την πνευματική της ιδιοκτησία. 

     

    Στην πρόσφατη Computex, Qualcomm και Microsoft αποκάλυψαν ότι Asus, HP και Lenovo θα είναι οι πρώτες μεγάλες εταιρίες που θα παρουσιάσουν συστήματα με Snapdragon 835 τα οποία θα τρέχουν την x86 έκδοση των Windows 10. Τα συστήματα αυτά που θα ανήκουν ως επί το πλείστον στην κατηγορία των 2-in-1 και θα κοστίζουν μεταξύ 400 και 700 δολαρίων, θα χρησιμοποιούν μια ελαφρά τροποποιημένη έκδοση του Snapdragon 835, σε σχέση με αυτή που θα βρεθεί στα κορυφαία smartphones.

     

    593bf6e23532d_SnapdragonWindows-1.jpg

     

    Τα συστήματα που θα παρουσιαστούν πιθανόν ήδη από αυτό το Φθινόπωρο, περιγράφονται ως κομψά, λεπτά, ελαφρύτερα και fanless PCs, που θα τρέχουν τα Windows 10 και θα έχουν αρκετά μεγαλύτερη αυτονομία σε σχέση με τα αντίστοιχα x86 συστήματα, όχι μόνο λόγω της χαμηλής κατανάλωσης του Snapdragon, αλλά και λόγω της σημαντικά μικρότερης πλακέτας, που θα επιτρέπει στους κατασκευαστές να ενσωματώνουν μεγαλύτερη μπαταρία.

     

    Snapdragon Windows -2.jpg

    Snapdragon Windows -3.jpg

     

    Μάλιστα θα διαθέτουν και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως τη δυνατότητα να προσφέρουν always-on λειτουργικότητα, χάρη στο gigabit LTE X16 modem, επιτρέποντας στα updates να γίνονται αυτόματα και όσο η συσκευή είναι σε sleep mode.

     

    Οι εφαρμογές Universal Windows Platform (UWP) θα τρέχουν εν γένη στον Snapdragon, ενώ οι εφαρμογές win32 θα τρέχουν μέσω του συστήματος εξομοίωσης x86, με τις επιδόσεις να είναι αντίστοιχες των επεξεργαστών της σειράς Y της Intel, σύμφωνα με την Qualcomm.

     

    Snapdragon Windows -4.jpg

     

    Αυτή την εβδομάδα η Intel αποφάσισε να αντιδράσει. Σε ένα blog post των Steven Rodgers και Richard A Uhlig της Intel, για τον εορτασμό των περίπου 40 χρόνων από τον πρώτο x86 επεξεργαστή, τον 8086, υπάρχει και ένα κομμάτι με τίτλο “Protecting x86 ISA Innovation”. Εκεί γίνεται αναφορά στο πόσο σημαντικό είναι για την Intel να προστατεύσει την αρχιτεκτονική X86 από οποιονδήποτε ανταγωνιστή της, αλλά ακόμα και από αυτούς που προσπαθούν να την εξομοιώσουν χωρίς την άδεια της Intel. Η αναφορά μάλιστα στην Transmeta η οποία υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την αγορά των επεξεργαστών, είναι χαρακτηριστική και μπορεί να ληφθεί τουλάχιστον ως προειδοποίηση προς τις Microsoft και Qualcomm.

     

    Quote

    However, there have been reports that some companies may try to emulate Intel’s proprietary x86 ISA without Intel’s authorization. Emulation is not a new technology, and Transmeta was notably the last company to claim to have produced a compatible x86 processor using emulation (“code morphing”) techniques. Intel enforced patents relating to SIMD instruction set enhancements against Transmeta’s x86 implementation even though it used emulation. In any event, Transmeta was not commercially successful, and it exited the microprocessor business 10 years ago.

     

    Only time will tell if new attempts to emulate Intel’s x86 ISA will meet a different fate. 

     

    Μένει να δούμε το αν η τεχνολογία εξομοίωσης της Microsoft θα έχει καλύτερη τύχη από αυτή της Transmeta ή αν η διάθεση των νέων συστημάτων θα οδηγήσει σε δικαστικές διαμάχες ανάμεσα στις εταιρίες.

     

    Πάντως τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καταπληκτικά για την Intel τώρα τελευταία. Μετά την ήττα που υπέστη στις αγορές των smartphones και tablets, όπου απέτυχε να εισβάλει στις αγορές αυτές στις οποίες κυριαρχεί η ARM, παρόλα τα δισεκατομμύρια δολάρια που διέθεσε, τώρα αντιμετωπίζει την αντεπίθεση της ARM στις δικές της αγορές και ειδικότερα αυτή των φορητών υπολογιστών. Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε την σημαντική άνοδο των GPUs, με την Nvidia να κερδίζει συνεχώς έδαφος στην αγορά των datacenter, αλλά και τον ίσως ανέλπιστο ανταγωνισμό από την AMD και τους νέους Ryzen και Threadripper στους σταθερούς υπολογιστές, για την ώρα.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.