Jump to content


  • yanni
    yanni

    Πτώση στις πωλήσεις καρτών γραφικών, αλλά αύξηση στις hi-end κατέγραψε η JPR

    Η JPR (Jon Peddie Research), είναι μια εταιρία της οποίας οι έρευνες αγοράς όσον αφορά τις κάρτες γραφικών, αποτελούν σημείο αναφοράς όποτε δημοσιεύονται. Αυτές τις μέρες η εταιρία δημοσίευσε τα αποτελέσματα της ερευνάς της, τόσο γενικότερα για τις GPUs, όπου περιλαμβάνονται και οι ενσωματωμένες, όσο και ειδικότερα για τις ξεχωριστές κάρτες γραφικών των AMD και Nvidia.

     

    Σύμφωνα με την έρευνα αγοράς η οποία περιλαμβάνει και τις ενσωματωμένες κάρτες γραφικών στους σύγχρονους επεξεργαστές των Intel και AMD, η πτώση στο τέταρτο τρίμηνο του 2015, έναντι του τέταρτου τριμήνου του 2014 έφτασε το 14%, με την πτώση να είναι μεγαλύτερη στα laptops (-17%) έναντι στα desktops (-9%).

     

    GPU-ship.png

     

    Σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2015 πάντως, σημειώθηκε μια μικρή αύξηση της τάξης του 2,4%, η οποία όμως είναι συνηθισμένη μεταξύ τρίτου και τέταρτου τριμήνου. Όσον αφορά τις εταιρίες, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2015 η AMD είδε στο τέταρτο τρίμηνο αύξηση της τάξης του 5,16%. Αντίστοιχα η Nvidia είδε αύξηση της τάξης του 8,41%, ενώ η Intel είχε επίσης αύξηση της τάξης του 0,73%.

     

    Κοιτώντας τα μερίδια αγοράς των εταιριών, η Nvidia ήταν η μόνη εταιρία που είδε αύξηση το τέταρτο τρίμηνο του 2015, τόσο σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2015, όσο και με το τέταρτο τρίμηνο του 2014.

     

    Chart_MW.PNG

     

    Αναλυτικά τις επιδόσεις των εταιριών μπορείτε να τις δείτε στο link που δίνει μια γενική ιδέα της έρευνας εδώ: Market Watch - Jon Peddie Research Publications

     

     

     

    Όσον αφορά την αγορά των ξεχωριστών καρτών γραφικών, δηλαδή την αγορά που δεν περιλαμβάνει τις ενσωματωμένες, είχαμε μια μείωση στην διαθεσιμότητα καρτών, από 44 εκατομμύρια που πωλήθηκαν το 2014, σε περίπου 40 εκατομμύρια το 2015(στην σελίδα της JPR αναφέρεται ότι πωλήθηκαν 50 εκατομμύρια το 2015, αλλά με βάση το παρακάτω διάγραμμα, πιθανόν το 50 να είναι τυπογραφικό λάθος). Από τα 40 αυτά εκατομμύρια τα 5,9 εκατομμύρια ανήκουν στην κατηγορία των enthusiast ή αλλιώς των υψηλών επιδόσεων καρτών γραφικών, το οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο έναντι των 2,9 εκατομμυρίων που πωλήθηκαν το 2014. Φαίνεται λοιπόν ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει υψηλών επιδόσεων κάρτες γραφικών, κάτι το οποίο δημιουργεί αισιοδοξία για την αγορά των παιχνιδιών στα PCs.

     

    AIB_PR.png

     

    Όσον αφορά τις δύο εταιρίες οι οποίες κυριαρχούν στην αγορά, η AMD είδε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο αύξηση στο μερίδιο αγορά της, από 18,8% το τρίτο τρίμηνο του 2015 σε 21,1% το τέταρτο τρίμηνο. Η Nvidia που χάρη στις κάρτες αρχιτεκτονικής Maxwell είχε καταφέρει να υπερβεί το 80%, έπεσε από το 81,1% που είχε το τρίτο τρίμηνο του 2015, στο 78,8% το τέταρτο τρίμηνο.

     

    AIB_chart.PNG

     

    Μια πιο αναλυτική εικόνα της έρευνας μπορείτε να διαβάσετε εδώ: Add-in-Board report - Jon Peddie Research Publications


×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.