Jump to content



  • yanni
    yanni

    Σε λειτουργία το σύστημα Galileo μετά από χρόνια καθυστέρησης

    Μετά από πλήθος καθυστερήσεων και δισεκατομμύρια ευρώ, τέθηκε σε λειτουργία την προηγούμενη βδομάδα το σύστημα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης Galileo, το Ευρωπαϊκό ανταγωνιστικό σύστημα του GPS και του Glonass. Το Galileo ήδη παρέχει δωρεάν κάποιες από τις υπηρεσίες του, με μια εμπορική έκδοσή του, με πολύ υψηλότερη ακρίβεια εντοπισμού της θέσης, να προβλέπεται για το 2020.

     

    Χρειάστηκαν 17 χρόνια και 10 δισεκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση και ενεργοποίηση του συστήματος Galileo. Το σύστημα κατέστη προσβάσιμο προσφέροντας κάποιες πρώτες υπηρεσίες σε δημόσιες αρχές, επιχειρήσεις και Ευρωπαίους πολίτες την προηγούμενη Πέμπτη. Το σύστημα είναι διαθέσιμο σε χρήστες σε παγκόσμιο επίπεδο και προσφέρει δυνατότητα εντοπισμού της θέσης ενός αντικειμένου, σταθερού ή κινούμενου, με ακρίβεια ενός μέτρου.

     

    Για την ώρα υπάρχουν σε λειτουργία 18 δορυφόροι, με τον συνολικό αριθμό αυτών να αυξάνει στους 30 έως το 2020. Με την βοήθεια και των υπολοίπων δορυφόρων το σύστημα θα αυξήσει την ακρίβειά του σε μόλις μερικά εκατοστά.

     

    Η Ευρωπαϊκή επιτροπή θεωρεί ότι ένα σύστημα υψηλότερης ακρίβειας, που επιπλέον ελέγχεται από μια πολιτική υπηρεσία, σε αντίθεση με τα GPS και Glonass μου ελέγχονται από τον Αμερικανικό και τον Ρωσικό στρατό αντίστοιχα, θα προσφέρει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις Ευρωπαϊκές εταιρίες, οι οποίες θα αξιοποιούν τεχνολογίες εντοπισμού θέσης επόμενης γενιάς, όπως σε περιπτώσεις πλοήγησης αυτόνομων αυτοκινήτων. Προφανώς το σύστημα Galileo θα χρησιμοποιηθεί και για επιχειρήσεις εντοπισμού και διάθεσης, παρέχοντας ακριβέστερο και γρηγορότερο εντοπισμό.

     

    Ήδη αρκετά από τα τελευταία chipsets των Intel, Broadcom, Mediatek και Qualcomm, είναι συμβατά με το σύστημα Galileo, κάποια smartphones χρειάζονται απλά μια ενημέρωση firmware, ενώ όλα τα αυτοκίνητα που θα πωλούνται από το 2018 και έπειτα στην Ευρώπη θα υποστηρίζουν το σύστημα Galileo.

     

     

    Ο αρχικός προϋπολογισμός για το σύστημα Galileo ήταν 3 δισεκατομμύρια ευρώ και η έναρξη λειτουργίας του προβλεπόταν για το 2008. Το σύστημα υπολογίζεται να συνεισφέρει 90 δισεκατομμύρια ευρώ στον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό τις επόμενες δύο δεκαετίες.
     

     

    Αναλυτικότερα μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό δελτίο τύπου εδώ:

    European Commission - PRESS RELEASES - Press release - Το σύστημα Galileo αρχίζει να εκπέμπει!

     


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.