Jump to content



  • yanni
    yanni

    Στο μέλλον ο Firefox θα μας ενημερώνει για το αν μια ιστοσελίδα είχε πέσει θύμα hacking

    Πολλές ιστοσελίδες έχουν πέσει θύμα hacking τα τελευταία χρόνια, κάποιες περισσότερες από μία φορές. Αν ο αριθμός των χρηστών των εν λόγω ιστοσελίδων είναι μερικά ή και πολλά εκατομμύρια, πιθανόν να τύχει να το διαβάσουμε και στα νέα. Αλλά τις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις δεν τις μαθαίνουμε ή απλά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα τις ξεχνάμε. Η Mozilla φαίνεται να δουλεύει πάνω σε ένα νέο χαρακτηριστικό για τον Firefox, όπου ο browser θα ενημερώνει σχετικά τον χρήστη, όταν αυτός επιλέγει να επισκεφτεί κάποια ιστοσελίδα η οποία έπεσε θύμα hacking στο παρελθόν.

     

    Για το νέο αυτό χαρακτηριστικό, το οποίο ακόμα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο υλοποίησης, η Mozilla συνεργάζεται με την ιστοσελίδα Have I Been Pwned. Το χαρακτηριστικό αυτό θα χρησιμοποιεί τους καταλόγους της Have I Been Pwned, προκειμένου να διαπιστώνει αν η σελίδα την οποία ετοιμάζεται να επισκεφτεί ο χρήστης, έχει πέσει θύμα hacking στο παρελθόν. Αν έχει πέσει, θα ενημερώνεται σχετικά ο χρήστης, ενώ μέσω κάποιου παρεχόμενου συνδέσμου, θα δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες. Επιπλέον θα δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να επιλέγει την δυνατότητα για πιο συγκεκριμένη ενημέρωση, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όσον αφορά το αν επηρεάζεται και ο ίδιος από το hacking που έχει υποστεί η ιστοσελίδα, στην οποία ενδεχομένως διατηρεί λογαριασμό ή έχει γνωστοποιήσει κάποια προσωπικά στοιχεία του.

     

    Το νέο αυτό χαρακτηριστικό, αναμένεται να ικανοποιήσει πολλούς χρήστες που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα ασφαλείας, αλλά επιπλέον θα υποχρεώσει και τις εταιρίες να λαμβάνουν πολύ πιο σοβαρά τα θέματα ασφαλείας. Αν μέχρι τώρα ήλπιζαν ότι οι χρήστες δεν θα γνωρίζουν ή θα έχουν ξεχάσει προηγούμενα συμβάντα, τώρα μάλλον θα πρέπει να ανησυχούν για το κατά πόσο θα εμπνέουν εμπιστοσύνη στον επισκέπτη της ιστοσελίδας τους.

     

    Ο Troy Hunt, ερευνητής ασφαλείας πίσω από την σελίδα Have I Been Pwned, επιβεβαίωσε μέσω Twitter την συνεργασία με την Mozilla. Αν κάποιος επιθυμεί να ρίξει μια ματιά, ο κώδικας βρίσκεται στο GitHub, ενώ το χαρακτηριστικό αυτό προσφέρεται για την ώρα ως πρόσθετο. Στην τελική του έκδοση θα είναι ένα από τα ενσωματωμένα χαρακτηριστικά του Firefox.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.