Jump to content



  • yanni
    yanni

    Συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από την αποστολή του πρώτου SMS

    Ήταν 3 Δεκεμβρίου του 1992 όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη αποστολή SMS σε κινητό τηλέφωνο. Από τότε έχουν περάσει 25 χρόνια και η αποστολή σύντομων μηνυμάτων κειμένου, άλλαξε εντελώς τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούσαμε οι κάπως μεγαλύτεροι. Μπορεί σήμερα τα SMS να έχουν σε μεγάλο βαθμό αντικατασταθεί από εφαρμογές όπως το WhatsΑpp, ο Facebook Messenger και το Viber, αλλά ο αριθμός SMS που αποστέλλεται, παραμένει ιδιαίτερα υψηλός.

     

    Το πρώτο μήνυμα SMS εστάλη από τον μηχανικό Neil Papworth και περιείχε απλά δύο λέξεις, "Merry Christmas". Η αποστολή έγινε μέσω του GSM δικτύου της Vodafone στην Αγγλία, από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, με παραλήπτη το κινητό τηλέφωνο του διευθυντή της Vodafone Richard Jarvis. Η τεχνολογία πάντως είχε ξεκινήσει να αναπτύσσεται ήδη πολλά χρόνια πριν. Η ιδέα χρεώνεται στους Friedhelm Hillebrand και Bernard Ghillebaert της GSM Corporation, πίσω στο 1984, με τον Φιλανδό μηχανικό Matti Makkonen να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και να θεωρείται από πολλούς ως ο πατέρας του SMS.

     

    Η αρχή είχε γίνει λοιπόν, αν και πήρε αρκετά χρόνια μέχρι η αποστολή μηνυμάτων να γίνει κάτι το δημοφιλές. Οι λόγοι ήταν διάφοροι, όπως η περιορισμένη γεωγραφική κάλυψη που παρείχαν οι πάροχοι εκείνη την περίοδο, τα πλήκτρα των κινητών που δεν ήταν σχεδιασμένα για αποστολή μηνυμάτων, το κόστος αποστολής μηνυμάτων που, για παράδειγμα στην Αμερική, ήταν μεγαλύτερο από αυτό ενός τηλεφωνήματος ή, άλλο παράδειγμα, η αδυναμία στην Αγγλία αποστολής μηνύματος σε συσκευή άλλου παρόχου, περιορισμός που ίσχυσε έως το 1999. Έτσι το 1995 οι χρήστες κινητών τηλεφώνων έστελναν μόλις 0,4 SMS ανά μήνα. Οι συσκευές με τα χρόνια βελτιώθηκαν, πολλά πράγματα άλλαξαν και το 2003 ο αριθμός μηνυμάτων σε μηνιαία βάση στην Αμερική μόνο, ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο. Τον Ιούνιο του 2017 το νούμερο αυτό έχει πλέον εκτοξευτεί στα 781 δισεκατομμύρια.

     

    Πλέον με τα smartphones, την άριστη στις περισσότερες περιπτώσεις γεωγραφική κάλυψη και την πρόσβαση στο internet, εφαρμογές όπως το WhatsApp από μόνες τους, χρησιμοποιούνται για αποστολή πολλαπλάσιου αριθμού μηνυμάτων, σε σχέση με το αριθμό των SMS που αποστέλλονται. Αλλά για πολύ κόσμο που δεν χρησιμοποιεί κάποιο smartphone ή δεν έχει και την καλύτερη δυνατή κάλυψη στην περιοχή του, το SMS παραμένει ένας από τους πλέον απλούς και πρακτικούς τρόπους, είτε για επικοινωνία με κάποιον γνωστό, είτε απλά για να παραγγείλουμε σουβλάκια.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.