Jump to content



  • yanni
    yanni

    Τα στοιχεία του Mindfactory.de δείχνουν έκρηξη στις τιμές των Intel και στις πωλήσεις AMD επεξεργαστών

    Τα προβλήματα παραγωγής και διαθεσιμότητας ικανών ποσοτήτων επεξεργαστών Intel Core και Xeon προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση, είναι πλέον γνωστά. Τα προβλήματα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση δημοφιλών μοντέλων Intel Core επεξεργαστών στην αγορά, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να στρέφονται προς λύσεις της AMD για το επόμενο σύστημά τους, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία από το γερμανικό Mindfactory.de.

     

    Το Mindfactory.de είναι ίσως το μόνο μεγάλο κατάστημα το οποίο δημοσιεύει τον αριθμό των κομματιών κάθε προϊόντος που πουλάει. Αυτό δίνει την δυνατότητα σε κάποιον που θα έχει τον χρόνο και την όρεξη να παρακολουθεί και να καταγράφει τις πωλήσεις κάποιου προϊόντος. Οι πωλήσεις αυτές βέβαια αποτελούν μια απλή ένδειξη για το τι πωλείται απευθείας στον τελικό καταναλωτή και όχι το τι πουλάνε εταιρίες όπως η Intel και η AMD απευθείας σε μεγάλους κατασκευαστές(OEM) όπως η HP και η Dell για παράδειγμα.

     

    Τα νούμερα του Σεπτεμβρίου λοιπόν δείχνουν μια έκρηξη στις πωλήσεις επεξεργαστών της AMD εξαιτίας της αντίστοιχης έκρηξης των τιμών στα δημοφιλέστερα μοντέλα Intel επεξεργαστών. Το αποτέλεσμα είναι το ποσοστό των AMD επεξεργαστών που πωλήθηκαν μέσα στον Σεπτέμβρη από το Mindfactory.de να φτάνει το 65% του συνόλου, έναντι μόλις 35% που είναι το ποσοστό των Intel επεξεργαστών. Αν μάλιστα περιοριστούμε μόνο στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, το ποσοστό των AMD φαίνεται να κινείται πάνω και από το 70%. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η AMD βρίσκεται να καταλαμβάνει ξαφνικά το 70% και πλέον της αγοράς. Το Mindfactory.de είναι μόλις ένα κατάστημα και επιπλέον η Intel κυρίως, αλλά και η AMD, πουλάνε σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες επεξεργαστών κατευθείαν στους μεγάλους κατασκευαστές υπολογιστών, έναντι των ποσοτήτων που πουλάνε μέσω των καταστημάτων σε εμάς τους τελικούς καταναλωτές.

     

    AMD Intel sales mindfactory september 2018.jpg

    Πηγή: Sneak Peak Update: Absolute numbers as requested. : Amd

     

    AMD Intel sales mindfactory september 2018 1.jpg

    Πηγή: New data from German retailer mindfactory.de: AMD with market share of 65% and record number of sold CPUs in September. : AMD_Stock

     

    Αν δούμε τις εξελίξεις στην Ελληνική αγορά, με την βοήθεια του Skroutz, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, όσον αφορά τιμές και διαθεσιμότητα των επεξεργαστών Intel Core τελευταίας γενιάς. Στα παρακάτω διαγράμματα δύο είναι τα κοινά στοιχεία. Η δραματική αύξηση στις τιμές των Intel επεξεργαστών και ο σημαντικά μικρότερος αριθμός καταστημάτων που τους πωλούν.

     

    Prices 8700K.jpg

    Intel Core i7 8700K

     

    Prices 8700.jpg

    Intel Core i7 8700

     

    Prices 8600K.jpg

    Intel Core i5 8600K

     

    Prices 8400.jpg

    Intel Core i5 8400

     

    Αντίθετα στις περιπτώσεις των παρακάτω δύο παραδειγμάτων AMD Ryzen δεύτερης γενιάς, έχουμε αύξηση μέσων τιμών, πιθανόν εξαιτίας της αύξησης τιμών των Intel, αλλά τουλάχιστον τις κατώτερες τιμές να είναι σταθερές. Μικρές μεταβολές όσον αφορά τον αριθμό καταστημάτων που τους πωλούν.

     

    Prices 2700X.jpg

    AMD Ryzen 7 2700X

     

    Prices 2600.jpg

    AMD Ryzen 5 2600X

     

    Αν πάμε σε παλαιότερες σειρές επεξεργαστών, η τιμή του Intel Core i7 7700K αυξάνει σταθερά τους τελευταίους μήνες, με αυτή του AMD Ryzen 1700X να εμφανίζει ελαφριά αύξηση στην μέση τιμή πώλησης και πάλι πιθανόν λόγω της αύξησης των Intel επεξεργαστών.

     

    Prices 7700K.jpg

    Intel i7 7700K

     

    Prices 1700X.jpg

    AMD Ryzen 7 1700X

     

    Η Intel πριν λίγες μέρες ουσιαστικά παραδέχθηκε το πρόβλημα, έσπευσε πάντως να τονίσει ότι αυτό οφείλεται στην αύξηση πωλήσεων υπολογιστών για πρώτη φορά από το 2011, καθησυχάζοντας παράλληλα και τους μετόχους της, ότι συνεχίζει να πηγαίνει για ρεκόρ εσόδων φέτος. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επενδύσει επιπλέον ένα δισεκατομμύριο δολάρια στην παραγωγή, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις. Μέχρι βέβαια να φανεί αυτή η αύξηση παραγωγής στην αγορά, ίσως να περάσει καιρός και οι τιμές στους Intel Core επεξεργαστές να παραμείνουν υψηλές. Αυτό πάντως που θα πρέπει να προσέξουν όσοι σκέφτονται να στήσουν υπολογιστή αυτό το διάστημα, είναι οι αυξήσεις στις μέσες τιμές των AMD Ryzen επεξεργαστών. Αν και οι ελάχιστες τιμές παραμένουν γενικά σταθερές στα παραπάνω διαγράμματα των Ryzen μοντέλων, οι αυξήσεις, έστω και μικρές στις μέσες τιμές, δεν είναι κάτι το θετικό.

     


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.