Jump to content



  • yanni
    yanni

    Το Μόναχο γυρνάει ξανά στα Windows, μετά από πολλά χρόνια χρήσης του Linux

    Το Μόναχο είχε επιλέξει το ανοιχτό λογισμικό το 2003, επιλέγοντας να πάει με το Linux και το δωρεάν λογισμικό που ερχόταν με αυτό, με στόχο να απεξαρτηθεί από την Microsoft και το λογισμικό της. Η κίνηση αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική για το Linux γενικότερα εκείνη την εποχή, δείχνοντας ότι μια λύση βασισμένη σε αυτό, μπορεί να προσφέρει ότι και οι λύσεις της Microsoft, ακόμα και σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο και απαιτητικό περιβάλλον, όπως αυτό ενός πολύ μεγάλου και σύγχρονου δήμου. Τα πράγματα κάπου το 2013 άρχισαν να στραβώνουν, όσον αφορά τις προοπτικές διατήρησης του Linux στον δήμο. Αυτές τις μέρες γνωστοποιήθηκε η απόφαση ο δήμος να επιστρέψει σε λύσεις της Microsoft.

     

    Ο αρχικός σχεδιασμός του Μονάχου, μίλαγε για ένα δεκαετές πρόγραμμα των 30 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα ολοκληρωνόταν το 2013. Μετά την ανακοίνωση το 2013 ολοκλήρωσης αυτής της μετάβασης στο Linux, ο τότε αντιδήμαρχος Josef Schmid είχε ισχυριστεί ότι πολλοί υπάλληλοι παραπονούνταν ότι "υποφέρουν" από την μετάβαση αυτή στο Linux. Είχε αποφασιστεί τότε, ομάδα ανεξάρτητων ερευνητών να μελετήσουν την πιθανότητα μετάβασης πίσω στο λογισμικό της Microsoft.

     

    Φαίνεται ότι η τελική απόφαση του δήμου, είναι ευνοϊκή για την Microsoft. Ο δήμαρχος της πόλης Dieter Reiter χαρακτηρίζει ως αντιοικονομική την διατήρηση δύο λειτουργικών συστημάτων σε υπολογιστές του δήμου και ότι η επιστροφή σε μια απλούστερη λύση με ένα λειτουργικό, φαίνεται πιο λογική. Ο δήμος ήταν υποχρεωμένος να διατηρεί έναν μικρό αριθμό συστημάτων με Windows, για εφαρμογές και υλικό που τα απαιτούσαν και μάλλον αυτό ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για την τελική απόφαση. Ο Reiter ανέφερε και προβλήματα σχετικά με τις επιδόσεις του τομέα IT, αλλά υπάρχουν διαφωνίες για το αν η επιστροφή στα Windows θα επιλύσει τα προβλήματα αυτά. Άλλωστε αναφέρεται ως μικρός αριθμός των εργαζόμενων που συμφωνεί με την ιδέα ότι τα Windows θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση, την στιγμή μάλιστα που ο IT τομέας αναφέρει ότι προβλήματα συμβατότητας έχουν ήδη λυθεί.

     

    Η επιλογή του Μονάχου να επιστρέψει στα Windows, με την πόλη να σκοπεύει να εγκαταστήσει Windows 10 σε 29 χιλιάδες συστήματα, αναμένεται να κοστίσει κοντά στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Αν και πριν αρκετά χρόνια αυτό θα ήταν ένα σημαντικό χτύπημα για το Linux, πλέον το Linux βρίσκεται με διάφορες μορφές παντού, είτε ως Android, είτε ως Chrome OS, αλλά και σε χρήση από πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και κυβερνητικούς οργανισμούς. Η κίνηση αυτή του Μονάχου αναμένεται να επηρεάσει όμως αρνητικά την εικόνα του λειτουργικού, ως εναλλακτική των Windows στους συνήθεις υπολογιστές που χρησιμοποιούμε όλοι μας.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.