Jump to content



  • yanni
    yanni

    Το ταχύτερο και με προτεραιότητα στην ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, DNS service, ανακοίνωσε η Cloudflare

    Η Cloudflare επέλεξε την 1η Απριλίου για να ανακοινώσει την νέα της υπηρεσία DNS, φροντίζοντας βέβαια να τονίσει με κάθε τρόπο ότι δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο. Η νέα υπηρεσία, η οποία θα είναι εντελώς δωρεάν, υπόσχεται ταχύτερη περιήγηση στο internet σε όσους την επιλέξουν, αλλά και υψηλότερη ασφάλεια προσωπικών δεδομένων, με την εταιρία να διευκρινίζει ότι όλα τα logs που κρατάει θα διαγράφονται μετά από 24 ώρες, πράγμα που δεν συμβαίνει με άλλες υπηρεσίες DNS.

     

    Κάθε συσκευή που συνδέεται στο διαδίκτυο, διαθέτει την δική της IP διεύθυνση, η οποία είναι της μορφής, για παράδειγμα, 192.168.1.1. Αυτές τις διευθύνσεις χρησιμοποιούν και οι web browsers όταν προσπαθούμε να συνδεθούμε σε μια ιστοσελίδα. Επειδή όμως είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να θυμούνται διευθύνσεις που αποτελούνται από τέσσερις αριθμούς, χρησιμοποιούμε τα domain names, π.χ. thelab.gr. Οι υπηρεσίες Domain Name System (DNS) αναλαμβάνουν να αντιστοιχήσουν τα domain names στις IP διευθύνσεις. Υπηρεσίες DNS παρέχει ο πάροχός μας, μέσω του οποίου συνδεόμαστε στο διαδίκτυο, όπως για παράδειγμα η Otenet, ενώ αντίστοιχες υπηρεσίες παρέχουν και εταιρίες όπως για παράδειγμα η Google και η OpenDNS, η οποία από το 2015 ανήκει στην Cisco.

     

    Στις παραπάνω υπηρεσίες έρχεται πλέον να προστεθεί και η Cloudflare με την δική της δωρεάν υπηρεσία. Όπως αναφέρθηκε και αρχικά, η Cloudflare υπόσχεται δύο πράγματα. Ταχύτητα και ασφάλεια προσωπικών δεδομένων. Όσον αφορά το πρώτο, φαίνεται να επιβεβαιώνει από την σελίδα DNSperf, η οποία βγάζει την Cloudflare στην κορυφή της κατάταξης με περίπου 14ms χρόνο. Ακολουθεί η OpenDNS με περίπου 21ms και οι Quad9 και Google με περίπου 34ms. Επιπλέον η εταιρία τονίζει ότι όποιος είναι πελάτης του Cloudflare Authoritative DNS μπορεί να περιμένει ακόμα καλύτερες ταχύτητες.

     

    DNS servers perf.jpg

     

    Σημαντικό όμως είναι και η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων. Οι υπηρεσίες DNS κρατάνε logs με DNS queries για πάνω από μια βδομάδα, ενώ σε περίπτωση σύνδεσης σε κάποιο άγνωστο WiFi δίκτυο, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιοι DNS servers χρησιμοποιούνται, για πόσο καιρό αυτά τα logs θα παραμείνουν διαθέσιμα και πως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Πολλοί που παρέχουν υπηρεσίες DNS κατασκευάζουν προφίλ για κάθε χρήστη που χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες τους, με βάση τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται αυτός. Η Cloudflare ανακοίνωσε ότι τα logs με τα DNS queries θα διαγράφονται μετά από 24 ώρες, δεν θα γράφονται καν στα αποθηκευτικά μέσα, μην επιτρέποντας στην εταιρία να φτιάσει αντίστοιχα προφίλ και παρέχοντας έτσι υψηλότερη ασφάλεια στον τομέα των προσωπικών δεδομένων, αυτών που θα χρησιμοποιούν την υπηρεσία της. Επιπλέον η DNS υπηρεσία της Cloudflare υποστηρίζει DNS-over-TLS και DNS-over-HTTPS, προσφέροντας ακόμα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας.

     

    Για την χρήση της υπηρεσίας DNS της Cloudflare, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια σύντομη και εύκολη σχετικά διαδικασία. Η εταιρία παρέχει αναλυτικές οδηγίες για iPhone, Android, MacOS, Windows και Linux λειτουργικά καθώς και μερικές γενικές οδηγίες για την ρύθμιση του router, αν και η διαδικασία ενδεχομένως να διαφέρει από router σε router. Τις οδηγίες αυτές μπορείτε να τις βρείτε εδώ. Για όσους γνωρίζουν την διαδικασία, ο Primary DNS server έχει διεύθυνση, προφανώς, 1.1.1.1, ενώ ο Secondary DNS server έχει διεύθυνση 1.0.0.1.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.