Jump to content



  • yanni
    yanni

    Το 2020 η Apple θα ξεκινήσει να χρησιμοποιεί δικούς της ARM επεξεργαστές στην θέση των Intel, σύμφωνα με φήμες

    Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, η Apple σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα δικά της ολοκληρωμένα κυκλώματα σε υπολογιστές Mac από το 2020 και έπειτα, αντικαθιστώντας τους επεξεργαστές της Intel. Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία διαθέτει την ονομασία "Kalamata", βρίσκεται ακόμα στα αρχικά αναπτυξιακά στάδια, αλλά είναι ένα τμήμα μιας ευρύτερης στρατηγικής, ούτως ώστε όλες οι συσκευές της Apple, συμπεριλαμβανομένων των Mac, iPhones και iPads, να "λειτουργούν περισσότερο ομαλά και απρόσκοπτα". Το σχέδιο αυτό, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από διοικητικά στελέχη της εταιρείας, θα έχει ως αποτέλεσμα μια μετάβαση πολλαπλών σταδίων.

     

    Η αλλαγή αυτή θα ήταν ένα πλήγμα για την Intel, της οποίας η συνεργασία με την Apple βοήθησε τη δεύτερη να αναβιώσει την επιτυχία των προϊόντων Mac και να καταστήσει την ίδια μία από τις κορυφαίες εταιρείες στο χώρο της ηλεκτρονικής. Η Apple παρέχει στην Intel περίπου το 5% των ετήσιων εσόδων της, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.

    Οι μετοχές της Intel υποχώρησαν έως και 9,2%, πτώση η οποία είναι η μεγαλύτερη ενδοημερήσια τα τελευταία δύο χρόνια.

     

    Η Apple θα μπορούσε ακόμα και να εγκαταλείψει θεωρητικά ή να καθυστερήσει την αλλαγή αυτή. Σε ερώτηση που της έγινε, αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Intel από τη μεριά της δήλωσε πως "δε σχολιάζει εικασίες για τους πελάτες της".

     

    Για την Apple, αυτή η αλλαγή θα ήταν ένα καθοριστικό σημείο. Τα chip της Intel παραμένουν μερικά από τα λίγα σημαντικά συστατικά στοιχεία των προϊόντων της Apple τα οποία δε σχεδιάζονται από την ίδια. Επί του παρόντος, όλα τα iPhones, iPads, Apple Watches και Apple TV χρησιμοποιούν κεντρικούς επεξεργαστές που σχεδιάστηκαν από την Apple και βασίζονται στην τεχνολογία της ARM. Η μετάβαση σε δικά της chip σε Mac θα επιτρέψει στην Apple να κυκλοφορήσει νέα μοντέλα βασισμένα στα δικά της χρονοδιαγράμματα, αντί να στηρίζεται σε αυτά της Intel.

     

    "Πιστεύουμε ότι η Apple εξετάζει τρόπους περαιτέρω ενσωμάτωσης της πλατφόρμας υλικού και λογισμικού της και ξεκάθαρα έχουν κάνει κάποιες κινήσεις σε αυτόν τον χώρο, προσπαθώντας να ενσωματώσουν το iOS και το macOS", δήλωσε ο Shannon Cross, αναλυτής της Cross Research. "Είναι λογικό να πηγαίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Αν κοιτάξετε τις αυξανόμενες δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, έχουν κατευθυνθεί προς την εύρεση τρόπων κάθετης ολοκλήρωσης (vertical integration) των συστατικών τους στοιχείων, ώστε να προσθέσουν περισσότερη λειτουργικότητα για διαφοροποίηση από τους ανταγωνιστές τους".

     

    Η αλλαγή αυτή θα επέτρεπε στην Apple να εισάγει πιο γρήγορα νέα χαρακτηριστικά σε όλα τα προϊόντα της σε μια προσπάθεια να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό. Χρησιμοποιώντας δικά της chips, η Apple θα είναι ο μόνος σημαντικός κατασκευαστής PC που θα χρησιμοποιεί τους δικούς της επεξεργαστές. Η Dell, η HP, η Lenovo και η Asustek χρησιμοποιούν επεξεργαστές της Intel. Η Apple θα είναι σε θέση να ενσωματώσει σε μεγαλύτερο βαθμό νέο υλικό και λογισμικό, με αποτέλεσμα να προκύψουν προϊόντα με μεγαλύτερη αυτονομία, παρόμοια με τα iPads που χρησιμοποιούν επεξεργαστές της Apple.

     

    Ενώ η μετάβαση στα chip της Apple, σχεδιάζεται να αρχίσει ήδη από το 2020, οι αλλαγές στην πλευρά του λογισμικού θα ξεκινήσουν ακόμα και πριν από αυτό. Τα iPhones και τα iPads χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα iOS, ενώ οι υπολογιστές Mac χρησιμοποιούν macOS. Η Apple ενοποιεί σιγά σιγά λειτουργίες με τις οποίες έρχονται σε επαφή οι χρήστες τα τελευταία χρόνια, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε να χρησιμοποιεί και λειτουργίες χαμηλότερου επιπέδου ανάμεσα στα λειτουργικά της συστήματα, όπως ένα νέο σύστημα διαχείρισης αρχείων.

     

    Πλατφόρμα "Marzipan"

     

    Ως μέρος της ευρύτερης πρωτοβουλίας της, του να λειτουργούν οι Mac υπολογιστές περισσότερο σαν iPhones, η Apple εργάζεται σε μια νέα πλατφόρμα λογισμικού, εσωτερικά αποκαλούμενη ως Marzipan,το οποίο ενδέχεται να κυκλοφορήσει ήδη από φέτος, και θα επιτρέψει στους χρήστες να τρέχουν εφαρμογές iOS σε Mac.

    Παλαιότερα έχουν κυκλοφορήσει υπολογιστές Mac με συνεπεξεργαστές ARM, οι οποίοι τρέχουν ένα λογισμικό με ομοιότητες στο iOS, για λειτουργίες όπως η ασφάλεια. Τα πιο πρόσφατα MacBook Pro και iMac Pro περιλαμβάνουν αυτούς τους συνεπεξεργαστές. Η Apple σχεδιάζει να προσθέσει το chip σε μια νέα έκδοση του Mac Pro που θα κυκλοφορήσει το επόμενο έτος καθώς και σε νέους φορητούς υπολογιστές Mac φέτος, σύμφωνα με πηγές.

     

    Η Intel κυριαρχεί στους επεξεργαστές υπολογιστών για περισσότερο από μια δεκαετία, λαμβάνοντας μεγάλο μερίδιο αγοράς από την AMD, τον μοναδικό ανταγωνιστή της στην αγορά. Επίσης σχεδιάζει και κατασκευάζει modem chips για ορισμένα μοντέλα iPhone. Ενώ η Apple βρίσκεται αρκετά χαμηλά στη λίστα πωλητών της Intel με βάση τις μονάδες προϊόντων, είναι τρίτη στη λίστα των εσόδων.

     

    Η απόφαση της Apple να απομακρυνθεί από την Intel στα PC δεν θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στα κέρδη της Intel, επειδή οι πωλήσεις προς αυτήν αποτελούν μόνο ένα μικρό ποσό του συνόλου της, δήλωσε ο Kevin Cassidy, αναλυτής της Stifel Nicolaus & Co. Όπως δήλωσε, αυτό θα ήταν περισσότερο ανησυχητικό εάν κάτι τέτοιο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης μεγάλων πελατών, οι οποίοι κινούνται στο σχεδιασμό των δικών τους εξαρτημάτων.

     

    Το 2005, η Apple ανακοίνωσε τη μετάβαση σε chips της Intel σε Mac. Ήταν μια εταιρική σχέση που ταρακούνησε τη βιομηχανία υπολογιστών και είδε την Apple να απομακρύνεται από τα chips που ανέπτυσσαν οι IBM και Motorola.

     

    Τα σημερινά chip της Apple έχουν επιδείξει τις δυνατότητές τους σε φορητές συσκευές. Κάτι τέτοιο δείχνει πως η Apple θα ξεκινήσει τη μετάβαση με φορητούς υπολογιστές πριν μεταβεί σε πιο απαιτητικά μοντέλα PC.

     

    Η Qualcomm Inc., ο μεγαλύτερος πάροχος chip κινητής τηλεφωνίας, συνεργάζεται με κατασκευαστές υπολογιστών για να εισάγουν στην αγορά λεπτούς και ελαφρείς φορητούς υπολογιστές με βάση τους επεξεργαστές της, σε μια προσπάθεια να κλέψουν μερίδιο αγοράς από την Intel. Η Microsoft υποστηρίζει αυτήν την προσπάθεια παρέχοντας μια έκδοση του λειτουργικού της συστήματος Windows για επεξεργαστές τεχνολογίας ARM.

     

    Οι επεξεργαστές της Apple κατασκευάζονται κυρίως από την TSMC. Η απόφασή αυτή είναι πιθανό να σηματοδοτήσει την πεποίθηση ότι η TSMC και άλλοι προμηθευτές, όπως η Samsung , έχουν καταφέρει να κλείσουν την ψαλίδα με την Intel και μπορούν να παράγουν επεξεργαστές που είναι εξίσου ισχυροί.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.