Jump to content


  • yanni
    yanni

    Το Project Catapult της Microsoft αυξάνει σημαντικά τις επιδόσεις των servers

    Με την επιβράδυνση της αύξησης των επιδόσεων στους επεξεργαστές και την παράλληλη αύξηση της ανάγκης για επιπλέον υπολογιστική ισχύ, η Microsoft είχε ήδη ξεκινήσει από το 2010 να ψάχνει εναλλακτικούς τρόπους αύξησης των επιδόσεων στα datacenters. Το όλο εγχείρημα ονομάστηκε Project Catapult.

     

    Τα datacenters χρειάζονται μεγάλη υπολογιστική ισχύ και οι ανάγκες αυξάνουν σημαντικά εξαιτίας και των τελευταίων εξελίξεων στην τεχνική νοημοσύνη. Έτσι η εταιρία ξεκίνησε από το 2010 να εξετάζει την χρήση GPUs( graphics processing units ), ASICs( application-specific integration circuits ) και FPGAs( field programmable gate arrays ) στους servers, καθώς και κάποιες πρώτες πιλοτικές δοκιμές από το 2012, σε μια προσπάθεια να αυξήσεις τις επιδόσεις τους. 

     

    Σύμφωνα με την Microsoft, τα αποτελέσματα χρήσης FPGAs στους servers των datacenters, είχαν ως αποτέλεσμα αλγόριθμοι της μηχανής αναζήτησης Bing να εκτελούνται έως και 40 φορές ταχύτερα. Το κόστος χρήσης FPGAs στους servers, αυξάνει μεν το κόστος τους κατά 30% και την κατανάλωση ενέργειας τους κατά 10%, αλλά τα κέρδη στον τομέα των επιδόσεων είναι προφανώς τεράστια.

     

    Το Project Catapult της Microsoft είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η νέα στρατηγική της εταιρίας για σημαντική αύξηση των επιδόσεων των datacenters της, με μία κάρτα η οποία θα διαθέτει μια FPGA, σε κάθε server που θα διαθέτει το datacenter.

     

    fpga-1.png

     

    Οι FPGAs που χρησιμοποιεί η Microsoft για το Project Catapult, προέρχονται από την Altera που εξαγόρασε η Intel τον Δεκέμβρη του 2015 προς 16,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα το όλο εγχείρημα της Microsoft με το Project Catapult, θεωρείται ως ο κύριος λόγος της εξαγοράς της Altera από την Intel, ενώ υπάρχουν και φήμες που θέλουν την Intel να ενσωματώνει FPGAs στους μελλοντικούς Xeon επεξεργαστές της.

     

    stratixv_fpga_board.jpg


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.